Paylaş
Köpek sahiplerinin maalesef en çok ihmal ettikleri ve gözden kaçırdıkları konuların başında köpeklerinin ağız ve diş sağlığı gelir. Doğuştan gelen genetik donanımları bir kenara bıraktığımızda, bir köpeğin ağız sağlığını oluşturmada ilk dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlığının düzenlenmesidir.
Köpeklerde insandan farklı olarak ağızda kimyasal sindirim başlamaz. Köpekler dişleriyle ve çene kaslarıyla besinleri mekanik olarak parçalayarak sindirime yardımcı olurlar. Köpeklerin dişlerini incelediğimizde, yavru köpeğin diş sayısı ile yetişkin köpeklerin diş sayılarının farklı olduğunu görürüz. Yavru köpeklerde süt dişi olarak adlandırılan dişlerin tamamının görülebilir hale gelmesi, köpek yavrusunun en az 8 haftalık olmasıyla mümkündür. Yavru köpeğin ağzında 28 adet süt dişi bulunmaktadır. Yetişkin köpeklerin ağızlarında ise toplamda 42 adet kalıcı diş bulunur. Bu dişlerden 20 adedi üst çenede, 22 adedi de alt çenede lokalize olmuştur. Yavru köpek 6 ayı tamamladıktan sonra bu kalıcı dişler ağzında görülebilir hale gelir.
* * *
Köpeklerin de dişleri tıpkı bizde olduğu gibi şekil ve işlev farklılıkları açısından sınıflandırılır.
- KESİCİ DİŞLER: 12 adettir. Köpek ağzının ön kısmında 6 adedi altta, 6 adedi üst çenede yer alır.
- KÖPEK DİŞLERİ: Kesici dişlerin hemen yanında 2 tanesi üstte, 2 tanesi alt çenede yer alan bu dişler yapı ve uzunluk olarak diğer dişlerden oldukça farklıdır.
- ÖN AZILAR: Köpek dişlerinden hemen sonra gelir. 8 adedi üst çenede, 8 adeti alt çenede yer alır.
- ARKA AZILAR: Ön azılardan hemen sonra gelirler. 4 aylıktan küçük yavrularda bulunmazlar. Kalıcı olanlar 4 adet üst çenede, 6 adet alt çenede yer alır.
Dişler beslenme sıralamasının ilk ve en önemli enstrümanlarıdır. Dişlerin periyodik olarak köpek sahibi ve veteriner hekim tarafından düzenli kontrolünün sağlanması gerekir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de diş çürükleri diş kırılmaları diş eti hastalıkları ve tartar problemleri görülebilmektedir. Bu tip problemlerin engellenmesi amacıyla köpekleri:
* Yumuşak gıdalarla uzun süre beslememeliyiz, zira yumuşak gıdaların uzun süre kullanılmaları diş taşlarının oluşmasını artırmaktadır.
* Beslenmede pişirilmiş kemik kullanılmasının yoğunluğuna bağlı olarak diş kırılmalarının oluşabileceğini unutmamalıyız.
* Ağız hijyenini sağlamak için kullanılabilen doğal kaynaklı preparatları köpeklerimizin besinlerine dahil etmeliyiz.
* Kullandığımız kuru mamaların ambalajları üzerindeki diş sağlığı prosedürüne uygundur ibaresini kontrol etmeliyiz.
* Haftadada 1 ya da 2 kez köpeğimizin dişlerini onlara uygun fırçalarla fırçalamalıyız. Bu işleme köpeği yavruluk döneminden itibaren alıştırmalıyız.
* Aralıklı olarak köpeğimizin dişlerini gözle muayene edip herhangi bir renk değiştiren yada kırılan diş olup olmadığını, diş etlerinin sağlıklı pembe renkli olduğunu ve köpeğimizin ağız bölgesinde kötü karakterli bir kokunun varlığının olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
* Köpek ağız ve diş sağlığı için üretilmiş olan köpek çiğneme oyuncakları da onların diş sağlığını oluşturmada kullanılabilecek yardımcı öğelerdir.
* * *
Unutmayın! Diş ve ağız sağlığı ihmalleri, köpeğinizde sindirim sistemi hastalıklarından, kalp hastalıklarına kadar ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
KEDİLER TÜYLERİNİ NİÇİN YALARLAR
Sevimli dostlarımızın tüylerini yalaması aslında birçok amaca hizmet etmektedir. Bunların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz:
* Tüy bakımı, tımarlamak, katı ve yabancı partiküllerden kurtulmak.
* Özellikle sıcak havalarda kendini serinletmek.
* Tüy ve deri bütünlüğü bozulmuş bölgeleri temizlemek ve tedavi etmek.
* Üstlerine bulaşmış yabancı kokulardan kurulmak, bazen de bu kokuların kaynağını algılamak.
* Sosyal çatışmaların gerilimini hafifletmek.
Paylaş