Köpekler neden evlerinden ve sahiplerinden kaçarlar

Köpekler aslen sürü hayvanı oldukları için ailelilerine, ailelerini oluşturan bireylere ve yaşadıkları çevreye bağlı olan canlılardır. Mecbur kalmadıkça yaşadıkları topluluğu ve çevreyi terk etmeye yönelik davranış geliştirmezler. Eğer bir köpek sahibini ve yaşadığı evini terk ediyorsa bunun mutlaka geçerli bir sebebi vardır. ‘Köpekler neden evlerinden ve sahiplerinden kaçarlar?’ İşte bu sorunun yanıtları:

Haberin Devamı


Köpekler neden evlerinden ve sahiplerinden kaçarlar

1) Eğer köpeğin yaşadığı yerde beslenme kaynakları yetersizse doğal olarak kaynak bulma amacıyla ortamını terk edebilir. Yani sahibi tarafından düzenli beslenmeyen, az ya da yetersiz beslenen bir köpek sahibini ve yaşadığı ortamı terk edebilir.

2) Sahibi tarafından ilgi görmeyen ya da baskı ya da şiddete maruz kalan köpekler ortamlarından ve sahiplerinden doğal olarak uzaklaşmak isteyebilirler.

3) Çiftleşme isteği de erkek ya da dişi köpeklerin ortamlarını ya da sahiplerini terk etmelerine neden olabilir. Çiftleşme dönemine girmiş dişi bir köpek ya da kızgınlığa girmiş dişi köpeklerin kokusunu almış erkek bir köpek seksüel isteğe bağlı olarak sahibinden ya da yaşadığı ortamdan uzaklaşma eğilimi gösterebilir. Kısırlaştırma bu durumu engellemede en doğru hamle olacaktır.

Haberin Devamı

4) Bebek ve yavru köpekler oyuna düşkün ve meraklı olurlar. Oyuna dalmış olan yavru bir köpek farkında olmadan yaşadığı çevre be sahibinden uzaklaşıp kaybolabilir; bu sebeple yavruluk dönemlerinde onları kontrol altında tutmak önemlidir.

5) Köpekler yaşadıkları ortamda onları endişelendirecek ve korkutacak stres kaynakları olduğu takdirde ortamdan uzaklaşmak isteyebilirler. Uygunsuz ve köpek için konforsuz olan bir ortam terk edilebilme potansiyeli taşır.

6) Az ve düzensiz gezdirilen bahçede bağlı tutulan yüksek enerjili köpekler aşırı sıkılma ve egzersiz ihtiyacına bağlı olarak ortamlarından uzaklaşmak isteyebilirler. Düzenli planlanan nitelikli egzersiz ve gezintiler bu duruma engel olmanın tek yoludur.

7) Köpekler sosyal yanları kuvvetli canlılardır. Kendi türdeşleriyle sosyal ilişki kurdurulmayan ve izole yaşantıya mahkûm edilen köpekler sosyalleşebilmek ve türdeşleriyle arkadaş olabilmek adına ortamlarını ve sahiplerini terk edebilirler.

8) Sahibiyle arasında bağlılık ve itaat ilişkisi doğru ve yeterli kurgulanmamış köpekler sahiplerini terk etmeye yönelebilirler. Yavruluk döneminden itibaren inşa edilmesi gereken itaat ilişkisi doğru bir kılavuzlukla mutlaka oluşturulmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları