Paylaş
Siz de köpek yetiştirme konusunda tecrübeye ve bilgiye sahip değilseniz, bu fikirlerin birçoğunu doğru kabul etme ve uygulama yoluna gidebilirsiniz. Bazı yetiştirme hataları, köpeğin gelişim ve davranışlarını, düzelmesi çok zor hale getirebilmektedir. Köpek edinme ve yetiştirmede doğru olarak bilinen başlıca yanlışları şöyle sıralayabiliriz:
ERKEK KÖPEK TERCİHİ: Ülkemizde köpek edinirken birçok kişinin tercihi erkek köpek yönünde olmaktadır. Dişi köpeklerin altı ayda bir kanama ile karakterize olan çiftleşme dönemlerinin zorlu geçtiği ve kirlilik yarattığı endişesiyle birçok kişi erkek köpeğe yönelir. Oysaki, dişi köpeğin çiftleşme dönemindeki kanaması doğal bir süreçtir ve çok da rahatsız edici boyutlarda değildir. Ayrıca dişi köpek kısırlaştırıldığı takdirde hayatı boyunca bir daha hiç kanama şekillenmeyecektir. Dişi köpeklerin itaat algılarının daha yüksek olduğu ve sahip bağlılıklarının daha çabuk şekillenip daha uyumlu oldukları da yadsınamaz bir gerçektir.
KÜÇÜK IRK KÖPEKLERİN DIŞARIDA GEZMEYE DAHA AZ İHTİYAÇLARI OLDUĞU ALGISI: Bir köpeğin boyutunun küçük olması köpek olduğu gerçeğini değiştirmez. Küçük ırk köpeklerin de tıpkı büyük ırk köpekler gibi dışarı çıkmaya, gezmeye ve egzersize ihtiyaçları vardır. Özellikle sosyal davranışların gelişmesi ve şehir hayatı adaptasyonu açısından küçük ya da büyük ırk olsun her köpeğin düzenli bir gezinti ve egzersiz programı olması şarttır.
KÖPEĞİN SADECE YAVRU İKEN EDİNİLDİĞİNDE SAHİP ALGISININ OLUŞACAĞI YANLIŞI: Edinilen köpek yavru da olsa yetişkin de olsa doğru davranış ve yetiştirme ile sahiplerine uyumları şekillenecektir. Özellikle sokak ya da barınaklardan edinilen yetişkin köpeklerin sahiplenme ve uyum davranışları yavru köpeklerden çok daha çabuk olur.
KÖPEKLERDE TIRAŞ: Özellikle yaz aylarında köpeğin tıraş edilerek rahatlatıldığı argümanı yanlıştır. Tüyler köpeği soğuktan koruduğu kadar ,sıcaktan ve ultraviyolenin zararlı etkilerinden de korur. Ayrıca sık tıraş edilen köpeklerin tüy kalitelerinin zaman içerisinde bozulduğu da gerçektir. Tıraş yerine düzenli tarama ve fırçalama ve makasla kısaltma deri ve tüy bütünlüğü açısından çok daha faydalıdır.
HEDİYE EDİLMEK ÜZERE KÖPEK ALINMASI: Köpek edinmek belli sorumlulukları ve hazırlıkları kaçınılmaz kılar. Dolayısıyla herhangi bir hazırlığı olmayan birine sürpriz şeklinde köpek hediye edilmesi genellikle hüsranla sonuçlanır. Olguya hazırlıksız yakalanan kişi kısa bir süre içerisinde hayvanı terk etmeye yönelik karar alabilmektedir. Bir canlının hediye edilmesi fikrinin de ne kadar etik olduğu tartışılmalıdır.
KÖPEKLERİN BİZİM YEMEKLERİMİZ YA DA ARTIKLARIMIZLA BESLENEBİLECEĞİ YANLIŞI: İnsan olarak biz omnivor (hem etle hem de otla beslenen) canlılar sınıfındayız. Köpekler ise semicarnivor (yoğun ağırlıkta etçil) canlılardır. Sindirim sistemlerimiz ve sindirim şekillerimiz buna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bizim için son derece sağlıklı ve besleyici olan bazı yiyecekler köpeğin sindirim sistemi için uygun ve besleyici olmayabilir. İnsanlar için hazırlanan yiyeceklerle beslenen köpeklerde sindirim sistemi bozuklukları ve yetersiz beslenmeye bağlı gelişim bozuklukları görülmesi olasıdır. Kaldı ki, bizim artıklarımızla bir köpeği iyi ve dengeli beslemek mümkün değildir.
KÖPEĞİN YETİŞTİRİLME ESNASINDA CEZA YANLIŞI: Köpekler şartlanma ile öğrenirler. Pozitif pekiştirme yöntemiyle rahatlıkla eğitilebilen ve öğrenen köpeklerin özellikle travmatize edilerek cezalandırılması ve bu şekilde eğitilmeye çalışılması fonksiyonel değildir ve son derece yanlıştır. Ceza ile bağdaşık eğitilen köpeklerin tamamına yakınında değişik karakterli davranış bozukluklarına rastlamak kuvvetle muhtemeldir.
* * *
Köpek yetiştirmeye karar verildiğinde ciddi bir bilgi donanımı ve hazırlık yapılması şarttır. Doğru ve profesyonel kaynaklardan yardım alınarak çok daha kolay bir şekilde sonuca ulaşmak mümkündür. Köpekler hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım...
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Almancada ‘maymun köpek’ anlamına gelen ‘Affenpinscher’lar, terrierler sınıfına dahildir. Son derece uyumlu ve şehir hayatına kolay adapte olan bu köpekler, hayret verici şekilde maymuna benzerler.
Paylaş