Paylaş
Köpekler, bizler gibi deri solunumu yapabilen hayvanlar değillerdir. Derileri gözeneksizdir, dolayısıyla vücut geneliyle terleme durumları yoktur.
Vücutları, tüyleri ve deriyi koruyan ve aynı zamanda dış etkilere karşı da defans mekanizması oluşturan ince bir tabaka ile kaplıdır. Sık yıkanan köpeklerde yıkama esnasında kullanılan şampuan ve kimyasal ajanlar bu tabakanın yer yer zarar görmesine sebep olur ve deri dış etkilere karşı korunmasız hale gelir. Aynı zamanda tüylere parlaklığını veren bu tabakanın zarar görmesi kürkün matlaşması ve kayıplarını arttırır. Bu sebeplerden ötürü köpeklerin sık yıkanması doğru bir uygulama değildir.
* * *
Minimum ayda bir yapılacak yıkama işlemi deri ve tüy bütünlüğünü bozmamak adına yeterli olacaktır. Ancak yakın zamanda ülkemizde de bulunabilen organik kökenli deterjan içermeyen minimum kimyasal içeren şampuanlar sayesinde köpeklerimize zarar vermeden daha sık yıkama yapmamız mümkün oluyor.
* * *
Yıkama işlemini hava cereyanı olmayan yerlerde ve ılık su ile yapmak en doğru uygulama olacaktır. Kullanılacak olan şampuanın seçimi köpeğin ırkına, kürk yapısına, rengine ve duyarlılığına göre değişebilmektedir. Köpek yıkarken insanlar için üretilmiş olan şampuanların kullanılması, insan ve köpek deri PH’ının farklılığından dolayı doğru olmayacaktır.
* * *
Öncelikle yıkanacak köpeğin kulaklarının büyük pamuk parçaları ile tıkanması kulağa su kaçma ihtimalini ortadan kaldırdığı için önemlidir. Sonra ılık su ile kürk ovularak ıslatılır. Şampuan uygulaması yapılıp köpürtme aparatları kullanılarak masaj yapılması kürk temizliğinin ve şampuanın nüfuz etmesini arttırdığı için uygun olacaktır.
* * *
Köpürtme esnasında şampuanın köpeğin hassas bölgeleri olan gözler ve buruna uygulanmamasında fayda vardır. Şampuan uygulamasından sonra tekrar ılık su ile iyice durulanan köpeğin kulak pamuk tıkaçları çıkartılıp kulak temizliği de yapılmalıdır. Bir havlu yardımıyla ıslak olan köpek olabildiğince kurutulduktan sonra kürk tipine uygun taraklarla tüylerin çıkış yönünün her iki tarafına doğru ters-düz şekilde taranır.
* * *
Kurutma makinaları ile veya sıcak ve esintisiz havalarda köpek açık havada kurutulabilir. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra tüylerin son bir defa taranması ölü tüylerin uzaklaştırılması açısından olumlu olacaktır. Denize giren köpeklerde yüzme sonrası yapılacak olan durulama işlemi tuzlu deniz suyunun ve güneşin köpeğin kürküne verebileceği zararları minimalize etmesi adına oldukça önemlidir. Banyolar arasındaki tüy bakımlarını ara ara kuru şampuanlarla ve fırçalama işlemi ile oluşturmak mümkün olacağından köpeğin sık yıkanmasına gerek kalmayacaktır.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?
Köpeklerde içgüdüsel bir iletişim şekli olan uluma davranışı birçok sebebe bağlı olarak şekillenebilir. Sürü hayvanı olan köpekler sürüyü bir araya getirmek ve toplanma mesajı vermek hedefli olabildiği gibi, diğer bölgelerdeki sürülerle iletişime geçmek hedefli de ulurlar. Ayrıca yüksek tizlikteki sesler akustik kökenli sesler ve polifonik seslere uluyarak yanıt verebilirler. Yalnız kalmaktan hoşlanmayan köpekler ayrılık endişesine bağlı olarak sahibini çağırma amacıyla uluma davranışı gösterebilirler.
Paylaş