ÜÇ yıldır, yeni kurulan üniversitelere akademik personel yetiştirmek amacıyla yurtdışına mastır ve doktora öğrencisi gönderiliyor.
Birinci yıl bu konuda çeşitli tartışmalar yaşandı; konu Danıştay’a da gitti ve sonuçta bir çözüme ulaşıldı.
İlk yıl bin 200, ikinci yıl da 500 şanslı ve başarılı öğrenci yurtdışında 5 yıl sürecek eğitim olanağını yakaladı.
Kim gitti, kim gitmedi diye geçmişe bakmanın anlamı yok.
YÖK, 2008/2009 dönemi için bugünden başlayarak, 22 Ağustos’a kadar bin 400 öğrencinin resmi burslu statüde yararlanacağı yeni grup için ilanlar yayınlamaya başlayacak.
Bakalım YÖK’ün bu ilanlarını bugün, hangi gazetelerde göreceğiz?
Duyduğum önce, "İnternet ilanı yeter" denmiş; ama sonra, itiraz gelir, iptal olur diye bazı az satan gazeteler yeterli görülmüş; dilerim yanılırım.
TATİLCİLER DİKKAT
Yine kulağıma gelenlere göre böylece başvurular, önceden haberlilerin (Kimler olabilir ki!) ilgisi ile sınırlı tutulacak; yazın sıcağında Bodrum’da modrumda tatillerini geçirenler ise saf dışı kalacak.
Konuyla ilgili bilgi almak için başvuranlar arasında türbanlı öğrencilerin epey yer etmesi de buna bir gösterge olarak dillendiriliyor.
Eğitim camiasında böylesi şeytanlıkları düşünecek, "İlla hükümet yanlısı öğrenciler gitsin" diyecek kimse çıkmaz eminim; ama ben yine de bu şansı yakalamak isteyen tüm öğrencileri uyarıp bilgilendireyim diyorum.
İlan süresi bugün başlayıp cuma günü bitecek. Başvurular 25 Ağustos-5 Eylül arasında elektronik ortamda, "ylsy.osym.gov.tr" adresinde kabul edilecek, bilgi için 0 312 298 80 50 No’lu santral kullanılacak.
Bu yıl LES yerine ALES (Akademik Yüksek Lisans) sınavı esas alınacak.
Puanı 75 ve üzeri olanlar bu haktan yararlanırken 2006’dan itibaren LES sınavına girmiş olanlardan 70 ve üzeri alanlar da aynı şansa sahip. Başvuru için diploma notlarının ise 10 üzerinden 7, 100 üzerinden 70, 4 üzerinden de 2.75 olması şart.
SPONSORLAR MERAK KONUSU
Eğitimden söz etmişken, Milli Eğitim Bakanlığı merkez binasındaki tefriş çalışmalarına da değineyim.
Bakanlık ve Müsteşarlık katında üç yıl ara ile ikinci tefriş yapılıyor; böylece müsteşar yardımcıları da çalışmaktan ter içinde kaldıkları günlerde banyo olanağına kavuşmuş oluyor.
Bu tefrişatın Vakıflar Bankası’nın sponsorluğunda yapıldığı biliniyor.
Yönetim katına bu yapılırken diğer bölümler de ihmal edilmedi; ancak banka, bu kadar büyük sponsorluk yapamadığı için yenileri bulunmuş.
Bu noktada bakanlığın, sonuçta eğitime katkı sağlayarak güzel iş yapmış olan bu sponsorları ve davet usulü ile işi verdiği firmayla ilgili ayrıntıları açıklamasında yarar var; çünkü, neler söyleniyor neler?
Sırf maliyet artsın diye masa sandalyeler kırılıyormuş; firma ortaklarıyla bakan akrabaymış; ortada sponsorlar yokmuş, okul yapmak için oluşturulan Eğitime Yüzdeyüz Destek Fonu kullanılıyormuş, vs., vs.