Paylaş
Şiddetin her zaman kadınların çok yakınında olduğunu gösteren en son anketi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkısıyla Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü gerçekleştirdi.
“2014 Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet” başlıklı rapordaki bazı çarpıcı rakamları özellikle tüm hemcinslerimin dikkatine sunmak istiyorum; çünkü bu sorunun kaynağının biz erkekler olduğuna inananlardanım.
Öncelikle de erkeklerin kafasındaki kadın algısının değişmesi şart; bu birbirinden kötü sonuçların böylesi bir yararı sağlamasını dilerim.
GENÇLERDEN GELEN ALARM
Küçük yaştaki evliliklerle başlayacak olursak, 18 yaşından önce evlenenlerin sadece yüzde 24.3’ünün kendi kararlarıyla evlendiğini, bu oranın 18 yaş üstünde yüzde 47.8’e çıktığını görüyoruz.
Buna bağlı olarak, erken yaşta evlenen kadınlar arasında fiziksel şiddet görenlerin oranı yüzde 48 gibi yüksek bir düzeyde seyrederken, 18 yaş sonrası yine çok kötü bir rakam, ama yüzde 31’e geriliyor.
18 yaşından küçük evlenen kadınların cinsel şiddete uğrama oranı da yüzde 19 ile 18 yaş üstü evlenenlere oranla 9 puan daha yüksekte.
Türkiye genelinde fiziksel şiddet gören kadın oranı yüzde 35, cinsel şiddetin oranı ise yüzde 12.
Bunun alt dağılımına baktığımızda ise fiziksel şiddete orta düzeyde uğrayan yüzde 19, ciddi ölçüde uğrayan yüzde 16.
Şimdi çok çarpıcı ve gelecek için ciddi alarm veren bir göstergeye geçelim.
Son 12 ayda, evli kadınlar arasında cinsel şiddete uğradığını söyleyen genç kadınların oranı çok fazla artmış durumda; ama şöyle bir detay ile:
“15-24 yaş arası kadınların cinsel şiddete maruz kalma oranı 45-59 yaş arası kadınlara göre 3 kat fazla. Oranlar sırasıyla yüzde 18’e karşılık yüzde 8.”
Bu demektir ki eğer gerekli önlemler alınmaz, bu işe bir dur denmezse ileriki yıllarda kadının uğrayacağı şiddet katlanarak sürecek.
ÇOCUK, GENÇ YA DA ANNE FARK ETMEZ
Kadına yönelik şiddet eğiliminin gençler arasında da sürmesi uykuları kaçırır türden; ama ya söylenecek laf bulamadığım şu bahtsızlığa ne denir?
“Dul kalmış veya eşinden ayrılmış kadınların fiziksel veya cinsel şiddete uğrama oranı yüzde 75.”
Bu arada Türkiye genelinde her türlü şiddetin yüzde 62’lerde seyretmesini de satır arasına sokuşturarak, şiddet gören kadınların yüzde 89’unun hiçbir kuruma başvurmadığını aktarayım.
Şiddet görenlerin yüzde 66’sının çocukken de buna maruz kalmış olması, annelerinin yüzde 27’sinin de aynı akıbeti paylaşması da dikkat çekici bir tablo.
Kadınların en çok şiddete uğradığı bölge yüzde 46 ile İç Anadolu olurken, yüzde 24 ile Doğu Karadeniz en altta yer alıyor.
Benim dikkate sunmak istediğim son bir nokta ise kadının kocasıyla bir konuda aynı fikirde olup olmama halindeki tutumu.
Ankete göre, ‘Aynı fikirde değilse tartışmamalı ve sessiz kalmalı’ diyen kadınların oranı kentlerde yüzde 39, kırsalda yüzde 57.
Bunu da erkek egemen anlayışın sonucuna bağlasam haksız mı sayılırım?
Paylaş