Zehra Teyze’nin pişmanlığı

KOMŞUMUZ Zehra Teyze, dün geldiğinde çok telaşlıydı.

- Hayrola Zehra Teyze, ne oldu niye bu kadar telaşlısın?

Haberin Devamı

- Sorma evladım. Geçen yıl Gölbaşı’ndaki kooperatif evini sattık, iyi de bir para aldık. Meğer beyanname vermemiz gerekiyormuş. “Bu yaştan sonra vergi kaçakçısı olduk” diye, amcanla birlikte dövünüp duruyoruz. Aman bize bir çare...

- Hele otur, bir çay iç Zehra Teyze. Kaçakçı falan olmazsın, rahat ol.

PİŞMANLIK AVANTAJI


Zehra Teyze’ye rahat olmasını söyledim ama o hala “Bu yaştan sonra bir de vergi kaçakçısı mı olacağız?” diye hayıflanmaya devam ediyordu.

Anladım ki Zehra Teyze’ye, onun anlayabileceği şekilde, çözüm yolunu açıklamam gerekiyor. Aslında, sadece Zehra Teyze değil, onbinlerce hatta yüzbinlerce vatandaş, bilerek ya da bilmeyerek gelirlerini bildirmiyorlar. Örneğin; konut ya da işyeri kira geliri ele edenler, satın aldıkları gayrimenkulleri dört yıl (1 Ocak 2007’den itibaren alanlar 5 yıl) içinde satıp kazanç elde edenler, limited şirket hissesi satanlar, Zehra Teyze gibi kooperatif evini satanlar, birden fazla işverenden ücret geliri elde edenlerin, duruma göre bu gelirlerini beyan edip, gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.

2009 yılında elde edilen gelirlerin, 25 Mart 2010 Perşembe günü akşamına kadar beyan edilmesi gerekiyordu. Önümüzdeki Nisan ve Mayıs ayından itibaren, Maliye beyan edilmeyen gelirlere yönelik denetim başlatacak. Kira geliri elde eden, gayrimenkul satan vs. onbinlerce hatta yüzbinlerce kişi tek tek kontrol edilecek. Gelir Vergisi, verginin bir katı “vergi ziyaı cezası” ve ayrıca “gecikme faizi” alınacak.

Zehra Teyze gibi, gelirini beyan etmeyenler için “pişmanlık” müessesesinden yararlanma avantajı var.

PRATİK ÇÖZÜM


Zehra Teyze’ye kısaca özetledim.

- Zehra Teyze, kooperatif evinden elde ettiğin kazancı, vergi dairesine “pişmanlık dilekçesi” ile beyan etme fırsatın var. Bu takdirde, geciken vergi taksiti için aylık yüzde 1,95 pişmanlık zammı ve 14 TL usulsüzlük cezası hesaplanıyor. Hepsi o kadar...

- Aman evladım, o dediğin hiç bir şey değil. Şimdi gidip amcana müjdeyi vereyim, rahat etsin.

BİR MÜJDE


Zehra Teyze gitmeden, kooperatif evini ne zaman aldığını ve hangi tarihte kaç liraya sattığını sordum.

- Evladım, tapusunu 2007’de almıştık. 2009 yılı Ekim ayında sattık. Çocuklar evlendi. Ev, 300 metrekare, dubleks ve göl manzaralı idi. Bize hem büyüktü hem de in-çık bu yaştan sonra zor olacaktı. 300 bin lira civarında da kazancımız oldu.

- Peki, kurayı ne zaman çektiniz?

- Kurayı Mayıs 2005’te noter huzurunda çektik. Herkesin evi o tarihte tahsis edildi. Hatta mutfak ve banyoyu da biz yaptırdık.

- Hadi gözün aydın Zehra Teyze... Kooperatif evinin tapusunu aldığın değil, kura çekilip tahsis edildiği Mayıs 2005 tarihi, kooperatif evini aldığın tarih sayılıyor.

Böyle olunca, 4 yıllık süre de geçtiğinden, 300 bin lira kazancı beyan etmeyecek, 300 lira dahi vergi ödemeyeceksin.

Zehra Teyze’nin sevincini görecektiniz.

Adeta uçarak gitti..

Yazarın Tüm Yazıları