BUGÜNLERDE‘‘yeni otomobil’’ alanlar, hatta sadece otomobil değil, diğer araçları alanlar da, plakasını taktırmakta acele etmeyip, birkaç gün beklediklerinde, birkaç milyar lirayı dahi bulabilen parasal bir avantaj sağlayacaklar.
Bu avantaj, 112 milyon liradan başlıyor ve aracın cinsine, ağırlığına ve lüks olma derecesine göre, birkaç milyar lirayı bile bulabiliyor.
AVANTAJ NE?
Aralık ayının son günlerinde örneğin 30 ya da 31 Aralık'ta, yeni aldığı otomobiline ya da başka araca, plaka taktırmak için başvuran kişinin, Temmuz-Aralık 2002 dönemine ait ‘‘Motorlu Taşıtlar Vergisi’’ni ödemesi gerekiyor. Yani yıl sonuna iki gün kala plakasını alıp taktırdığı için 2002'nin altı aylık motorlu taşıtlar vergisini ödeyecek (Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Md.7/a).
Oysa, birkaç gün geçici plaka ile idare etse ya da aracını kullanmayıp 2 Ocak'ta plakasını alsa, bu vergiden kurtulacak yalnızca 2003 yılının ilk taksitini Ocak ayında ödeyecek. 30 Aralık'ta plakasını alan ise, hem 2002'nin altı aylık Motorlu Taşıtlar Vergisini hem de 2003 yılının Ocak ayında, 2003 yılının Ocak-Haziran dönemine ait Motorlu Taşıtlar Vergisini ödeyecek.
Gerçi ‘‘anahtar teslim’’ satışlarda, aracı satanın 2002 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisini ödemesi gerekiyor ama bu vergi ödenmeden de satış işlemi gerçekleşebiliyor. Aylar sonra vergi dairesinden, aylık yüzde 7 gecikme zammı ile birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi istenince, satıcıların çoğu buna yanaşmayabiliyor.
Hemen belirtelim, ‘‘ikinci el otomobil’’ alanların, böyle bir riski yok. Aralık'da aldıkları otomobilin vergisini eski sahibi ödemiş olacağı için, onların vergisi 2003'de başlıyor.
TAŞIT ALIM VERGİSİ
Geçtiğimiz hafta, gazetelerin çoğunda ‘‘2003'de Taşıt Alım Vergisi yüzde 59 Artacak’’ diye haberler çıktı. Hatta otomobilin modeline ve ağırlığına göre yüzde 59 arttığını gösteren tablolar yayınlandı. Bunu okuyan iyiniyetli bazı vatandaşlar, ‘‘Aman 2003 gelmeden, otomobili alalım da, yüzde 59 artıştan kurtulalım’’ diye acele ettiler.
Oysa, ‘‘Taşıt Alım Vergisi diye bir vergi yok ki, yüzde 59 artsın’’. Daha doğrusu vardı da, 1 Ağustos 2002'den itibaren kalktı. Yerine ‘‘Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’’ geldi. ÖTV'de, yeni yılda yüzde 59 oranında artmıyor. Taşıtın değeri arttıkça artıyor yani ÖTV, taşıtın değeri üzerinden alınıyor.
Olayın teknik ayrıntısı yukarıdaki gibi. Özellikle Aralık ayının sonuna doğru yeni otomobil alanların, bunu bilmelerinde yarar var.
TEBESSÜM
Ödüllendirilmeli mi, cezalandırılmalı mı?
POLİS, Boğaz Köprüsü çıkışında bir aracı durdurur. Şoföre;
- Tebrikler, emniyet kemerinizi taktığınız için 500 milyon lira ödül kazandınız. Bu parayı nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
- Artık bir ehliyet alırım.
Polis şaşırmış. Tam o sırada yanındaki kadın;
- Memur bey siz ona aldırmayın. Sarhoşken hep böyle saçmalar.
Hemen arka koltukta uyuyan adam;
- Ben size demedim mi çalıntı arabayla bu kadar uzağa gitmeyelim yakalanırız.
Polis büsbütün şaşırmıştı ki, bagajdan bir ses gelmiş;
- Bulgaristan sınırına geldik mi?..
HAYRET
Ağırlığına göre vergi
OTOMOBİLİN vergisi değerine göre mi yoksa ağırlığına göre mi?
Örneğin 2002 model ve her ikisinin de ağırlığı 1800 kilodan fazla olan iki otomobil var. Birinin değeri 500 milyar lira diğerininki de 50 milyar lira ama ikisinin de ağırlıkları 1800 kilodan fazla. Sorumuz şu; her ikisinin Motorlu Taşıtlar Vergisi de aynı mı yoksa farklı mı?
Peki... Aynı olduğunu yani her ikisinin de 2003 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin 5 milyar 432 milyon lira olduğunu söylersek bize inanır mısınız? İnanmayanlar araştırsınlar, dediğimizin doğru olduğunu görecekler.
Okurlarımızdan, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Durmaz bu uygulamaya ve yasaya şiddetle itiraz ediyor. Değeri 25 milyar lira olan jeepi için 2003'de 5 milyar 432 milyon lira ödeyeceğini, 500 milyar liralık lüks otomobili olan kişinin de aynı vergiyi ödeyeceğini belirtip, değeri birbirinden çok farklı olan iki araçtan da, aynı miktarda vergi alınmasına isyan ediyor. Ardından da şu soruyu yöneltiyor; ‘‘Acaba, alım satımda esas alınan ‘kasko bedeli' gibi gerçek değer üzerinden vergi alınsa daha iyi olmaz mı?’’
Ne diyelim?.. Haklısınız Hocam, iyi olur... İlgililerin dikkatine sunuyoruz...
YÜZDE 295 VERGİ ARTIŞI
Hürriyet okurlarından Kerim Acanal da, ‘‘2003 yılı enflasyon hedefi yüzde 20 olarak açıklandı. Peki 2003 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi niçin enflasyon hedefinin yüzde 295'i kadar artırıldı?’’ diye soruyor. Ne diyelim?.. Siz de haklısınız Sayın Acanal...
GÜNÜN SÖZÜ
Hayatınız istediğiniz gibi gitmiyorsa, unutmayın. Direksiyonda siz varsınız.