Yatırımcıya kaşıkla verilip kepçeyle mi alınıyor

BUGÜNLERDE, yatırımcılara tanınan önemli bir avantajın kaldırılması tartışılıyor.

Kurumlar Vergisi oranının yüzde 30’dan 20’ye indirileceği, ancak yatırımcılara sağlanan "yatırım indirimi" avantajının da kaldırılacağı açıklandı.

Açıklamanın yapıldığı günlerde, olayı tam olarak fark edemeyen yatırımcılar, Hürriyet’teki uyarımız üzerine, ortaya çıkan tabloya bakınca, yatırım indiriminin kaldırılmasına büyük tepki gösterdiler. İlk tepki, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş’tan geldi. Karakuş, yatırımcılara sağlanan, "yatırım indirimi" avantajının kaldırılmasını eleştirerek, "Maliye kaşıkla verdiğini kepçeyle alıyor. Kurumlar vergisindeki indirimin, bir anlamı kalmıyor. Yatırım indiriminin kaldırılması, yatırım yapılmasını engeller" dedi. Ardından, Ticaret ve Sanayi odalarının başkanları, turizmciler ve diğer yatırımcılar, bu yönde açıklama yaptılar. Şu anda, ortalık iyice karışmış durumda.

Bugün de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde, Maliye Bakanı’nın da katılacağı, geniş tabanlı bir toplantı yapılacak. Toplantıda, yatırım indiriminı kaldırma konusu tartışılacak.

DOĞRULAR VE YANLIŞLARA

Son gelişmeler konusunda, tek kelimeyle "doğru"
veya "yanlış" demek yerine, doğruları ve yanlışları belirtmek daha anlamlı olur.

1- Kurumlar vergisi oranının, yüzde 30’dan 20’ye indirilmesi, DOĞRU bir olay. Başta Sayın Başbakan olmak üzere, bu konuda emeği geçen ve katkısı olan herkese teşekkür etmek gerekir. Oran indirimi, orta ve uzun vadede, ülke ekonomisine, ciddi katkılar sağlayacak ve kayıtdışılığı da azaltacak.

2- Yatırım indiriminin kaldırılması ise YANLIŞ bir olay. Nedenine gelince, yatırımcılar için, yatırım indiriminin devamı, kurumlar vergisi oranının 10 puan aşağı çekilmesinden daha avantajlı.

Basit bir örnek verelim. 40 milyon YTL’lik yatırım yapan bir şirket;

a) Mevcut sistemde, 16 milyon YTL kazanç sağlayana kadar, hiç vergi ödemiyor.

b) Yatırım indirimi kalkınca, 16 milyon YTL üzerinden, 3,2 milyon YTL vergi ödeyecek.

3- Yeni Sistem, Yatırımları Hızlandırmaz Aksine Azaltır

Yatırımcı, kafasını kaldırıp diğer ülkelere bakar ve Türkiye ile kıyaslar. Macaristan’da kurumlar vergisi oranı yüzde 19. Ancak, yatırımcılar 10 yıl süre ile kurumlar vergisi ödemiyor. Romanya’da kurumlar vergisi oranı yüzde 16 ayrıca yatırımcılara ciddi teşvikler var. Slovakya’da kurumlar vergisi oranı yüzde 19 ve bizde yüzde 40 olan yatırım indirimi, bu ülkede yüzde 100 olarak uygulanıyor. Polonya’da kurumlar vergisi oranını yüzde 19’a düşürdü. Yatırımcıya çeşitli teşvikler uyguluyor. Benzeri çok sayıda ülke var... Ayrıca, istihdam üzerindeki yükler bakımından, dünyada birinci olduğumuz da unutulmamalı.

NE YAPMALI?

1- Yatırım indirimini kaldırma yerine, revize etmeli. Örneğin;

- Asgari yatırım tutarı
olan 10 bin YTL’yi, yukarı çekmeli.

- Yatırımcılar ayrıma tabi tutulmalı. Mevcut sistemde, fotokopi makinesi, bilgisayar, masa ve sandalye alanlar dahi, bu avantajdan yararlanabiliyor. Bu önlenmeli.

- KOBİ’ler çok önemli. Mutlaka desteklenmeli.

- İstihdam üzerindeki yükler, mutlaka aşağı çekilmeli.

- Yüzde 20 genel amortisman oranı terk edilerek, "faydalı ömür" gerekçesiyle, amortisman süresi 20 hatta 40 yıla kadar uzatıldı. Bu da yanlış oldu. Önceki uygulamaya dönülmeli.

Sonuç olarak, yatırım indirimini kaldırmak, ülke ekonomisini ciddi sıkıntılara sokar. Yabancı yatırımcı gelmeyeceği gibi, yerliler de yurtdışında yatırım yapmanın yollarını arar. Bu hatadan hemen dönmekte yarar var. Yoksa, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olunur...
Yazarın Tüm Yazıları