Paylaş
Bu arada, “varlık üzerinden vergi” alınabileceği ihtimali, yurt dışına para transferlerini gündeme getirdi.
VARLIK VERGİSİ
Varlık vergisi ya da benzeri bir vergi düşünülmüyorsa, bu acilen açıklanmalı. Yoksa, yurt dışına çeşitli yollardan, ciddi döviz çıkışı başladı.
“Varlık vergisi” endişesiyle yurtdışından para gönderecek olanlar ve yatırımcılar da bu girişimlerini askıya alabilirler.
EN ZENGİN BİNDE 1 ÖDEMİYOR
Zenginlerin vergi ödemediği eleştirileri, zenginlerin bir kısmı için maalesef doğru.
Örneğin, Forbes Dergisi’nin bu yıl açıkladığı “en zengin 100 Türk” listesine bakıyoruz.
- Birinci sıradaki zengin: 3 milyar dolar servete sahip. 2012’de beyan edip, ödediği vergi 2 milyon 150 bin dolar. Yani “servetinin binde biri kadar dahi” gelir vergisi ödememiş!
- İkinci sıradaki zenginin, 2 milyar 900 milyon dolar serveti var ama vergi ödeyenler listesinde adı yok!
- Üçüncü sıradaki zenginin ise, 2 milyar 800 milyon dolar serveti var.
2012’de beyan edip ödediği vergi 2 milyon 400 bin dolar. Yani “servetinin binde 1’i kadar dahi” gelir vergisi ödememiş!
EN ÇOK ÖDEYEN YÜZDE 1
2012 yılında, en çok vergi ödeyen mükellef, 33 milyon 623 TL (yani yaklaşık 18 milyon 680 bin dolar) gelir vergisi ödemiş.
En çok vergi ödeyen bu kişi, Forbes Türkiye sıralamasında 2 milyar 600 milyon lira servete sahip gözüküyor.
Buna göre, Türkiye’de en çok vergi ödeyen kişi servetinin yüzde 1’i kadar vergi ödememiş.
SERVET-VERGİ İLİŞKİSİ
Türkiye’de ve dünyada, servet üzerinden gelir vergisi alınmıyor. O nedenle, servetin belli oranında vergi ödenmesini beklemek doğru değil. Ayrıca, gerçek kişilerin faiz, repo, Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz gelirleri, beyana tabi değil. Borsada elde edilen kazançlar tutarı ne olursa olsun, bir kuruş dahi vergisi yok. Bazı zenginlerin serveti, ortağı olduğu şirketteki hissesinden geliyor. Şirket kâr dağıtmazsa, beyana tabi gelirleri de olmuyor.
Bunların hepsine evet ama Türkiye’nin en zengini olan kişiler, servetlerinin binde biri kadar dahi vergi ödemiyorlarsa, bunun da üzerinde durmalı.
Forbes’in listesinde yer alan “en zengin 100 Türk”ten 70’i en çok vergi ödeyen 100 kişiye ait listede yer almıyorsa, bunun da üzerinde durulmalı.
Beyanname veren dört milyona yakın mükellefin ödediği gelir vergisi, toplam vergi gelirlerinin yüzde 1.76’sı ise, kurumlar vergisinin üçte birini ilk 100 şirket, kalanını da 663 bin şirket ödüyorsa, öncelikle “vergide oran artırımının” değil, “kayıt dışılığın” üzerinde durulmalı..
Paylaş