BAŞLIĞI okuyunca "Bu da neyin nesi ?" diye soracağınızı tahmin ediyorum.
Haklısınız, çünkü uçaklardan alınan böyle bir vergi yoktu. Yakında gelecek !..
Uçakların gövdelerinde yazılı "THY" veya "Türk Hava Yolları" ya da "Onur Air" gibi yazılardan "İlan ve Reklam Vergisi" adı altında, bir vergi alınacak.
Verginin yıllık tutarı da milyonlarca YTL’yi bulacak.
OLAY NE?
- Dükkan, ticari ve sınai müesseseler ile serbest meslek erbabı (doktor, avukat, mali müşavir, vb..) tarafından levha, yazı, resim ve benzeri vasıtalarla yapılan sabit ilan ve reklamların, metrekaresi yıllık olarak 100 YTL İlan ve Reklam Vergisi’ne tabi olacak. (İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı.Md. 24/1-a)
- İlan ve reklamların gökyüzünde uçak, helikopter ve benzeri araçlar kullanılarak yapılması durumunda, metrekaresinden günde 10 YTL vergi alınacak (Md.24/1-b).
- Binaların üzerinde yapılan ilan ve reklamlarda, metrekaresinden haftalık 10 YTL İlan ve Reklam Vergisi alınması öngörülüyor. (Md. 24/1-c)
Herhangi bir yüzeye yazılmak, takılmak, çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda; yazı, logo, resim ve benzerlerinin kapladığı alanın yüzölçümü esas alınıyor. Metrekare üzerinden yapılan hesaplamalarda, yarım metrekareye kadar olan kesirler yarım metrekareye, yarım metrekareyi aşanlar ise tam metrekareye tamamlanacak. (Md. 24/2-a)
EN ÇOK VERGİ THY’YE
Türk Hava Yolları’nın 102 uçağı var. (Bkz.www.thy.com.tr) Bu uçakların iki yüzeyinde de THY yazı ve logosu (Boeing ve Airbus uçaklar da dahil) ortalama 5 metrekare ise 102 uçakta 510 metrekare eder. Bu da günlük 5.100 YTL, yılda da yaklaşık 1 milyon 860 bin YTL (1 trilyon 860 milyar lira) eder.
Bitmedi, Onur Air’in 31, Atlas Air’in 17, Pegasus Hava Yolları’nın 16 ve Free Bird Hava Yolları’nın 5 uçağı var.
Uçakların tamamı için hesaplama yaptığımızda, uçaklardan isim ve logoları nedeniyle alınacak İlan ve Reklam Vergisi, yılda bir kaç milyon YTL’yi bulacak.
Tasarı bu şekliyle yasalaşırsa, yabancı hava yollarına ait uçakların durumu da tartışma konusu olabilecek. Yabancı hava yollarından da bu verginin alınmaya kalkışılması, bazı sorunları da beraberinde getirebilecek.
Görünen o ki uçaklarla ilgili İlan ve Reklam Vergisi’ni almak, pek kolay olacağa benzemiyor.
Birden fazla tabelaya vergi var
İL Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı’nda, tabela asanları ilgilendiren, ilginç düzenlemeler de var. Bu tasarıya göre örneğin, binanın dışına ya da apartman girişinin yanısıra, ayrıca işyerinin kapısına levha asılması vergiye tabi olacak.
Tasarıya göre; İşyerlerinin içine, kapısına ya da bina girişine asılan ve iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren, ışıksız levhaların "yalnızca bir adedinin" yarım metrekareyi aşmayan kısmı, İlan ve Reklam vergisi’ne tabi tutulmayacak. (Md. 23/1-ç)
Birden fazla tabela asılması durumunda, o işyeri İlan ve Reklam Vergisi ödeyecek.