TCDD şimdi de vergi yüzsüzü!

TÜRKİYE, 22 Temmuz’da meydana gelen ve 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren faciası ve daha sonraki tren kazaları nedeniyle, 1.5 aydır Devlet Demiryolları'nı ve kazanın sorumlularını konuşuyor.

Önceki gün Hürriyet’te okudunuz, 22 Temmuz’daki hızlandırılmış tren faciasının ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, Devlet Demiryolları 8’de 4 kusurlu bulunmuş.

ONÜÇÜNCÜ YÜZSÜZ

Devlet Demiryolları'nın bir başka kusuru da vergilerle ilgili. Maliye Bakanlığı, önceki gün, Türkiye genelinde Devlete 450 milyar lira ve üzerinde vergi borcu bulunan 1876 mükellefin listesini açıkladı. Halk arasında ‘yüzsüzler listesi’ ya da ‘vergi yüzsüzleri listesi’ diye adlandırılan bu liste, Gelirler Genel Müdürlüğü’nün ‘www.gelirler.gov.tr’ internet sitesinde yayınlandı. Listenin birinci sırasında, 92.3 trilyonluk borç ile yaklaşık iki hafta önce yazdığımız, ‘Örümcek Ağı’ diye adlandırılan hayali ihracat olayında da adı geçen, Muharrem Anul yeralıyor. İkinci sırada da 34.2 trilyon lira borcu olan Forteks Tekstil A.Ş.’yi görüyoruz.

 Listeyi dikkatle incelediğimizde 13. sırada;

İstanbul Kadıköy Vergi Dairesi 2940034188 vergi kimlik numarası ile kayıtlı T.C Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün olduğunu fark ediyoruz.

TCDD’nin 1 Temmuz 2004 itibariyle 22 trilyon 434 milyar lira vergi borcu var.


Listeyi incelemeye devam ediyoruz ve 38. sırada yine TCDD’ye rastlıyoruz. İzmir Kordon Vergi Dairesi’nde kayıtlı olan TCDD’nin de 13 trilyon 822 milyar lira vergi borcu var.


Listenin 47. sırasında Beydağı Vergi Dairesi’nde kayıtlı TCDD’nin; 11 trilyon 13 milyar lira vergi borcu gözüküyor.


Son olarak da 84. sırada Kocatepe Vergi Dairesi mükellefi TCDD 7.Bölge Müdürlüğü’nün 6 trilyon 806 milyar lira ödenmemiş borcu göze çarpıyor.

Buna göre, TCDD’nin dört vergi dairesine olan toplam vergi borcu, faiziyle birlikte 54 trilyon 475 milyar TL’ye ulaşıyor.

TCDD’nin toplam borcu olan 54 trilyon 475 milyar lirayı esas aldığımızda, vergi borcu bulunan mükellefler listesinde, ikinci sırada yer alan mükellefin borcu olan 34.2 trilyon liranın da üstünde olduğunu fark ediyoruz.

TCDD’nin ‘Vergi Barışı’ yasasından yararlanmak için de başvurduğu ancak bu ödemelerini de ciddi anlamda aksattığı, bize ulaşan bilgiler arasında yeralıyor.

TRENLER SATILIR MI?

Normal koşullar altında, vergi borcu olup, tebliğ edilen ödeme emrine rağmen borcunu ödemeyen mükelleflerin; malları, gayrimenkulleri, alacakları ve hakları haczolunuyor (6183 Sayılı Yasa Md.62 vd). Haczedilen her türlü mallar, satılarak paraya çevriliyor (6183 Sayılı Yasa Md.74).

Ancak, TCDD’nin malları 6183 sayılı Yasanın 70/1. maddesi uyarınca ‘haczedilemeyecek mallar’ arasında yer alıyor. O nedenle, Maliye’nin trenleri haczedip, paraya çevirmesi mümkün değil. Alacakları ve hasılatını haczedebilir, bu yola da genellikle başvurulmuyor.

Görünen o ki TCDD’ye, yalnızca tren işletmeciliği ile ilgili olarak değil, çok yönüyle müdahale gerekiyor...
Yazarın Tüm Yazıları