Son vergi değişiklikleri kime ne getiriyor (II)

GEÇTİĞİMİZ hafta Meclis’te kabul edilen bazı vergilerle ilgili değişikliklerden, Gelir Vergisi ile ilgili olanları, dünkü yazımızda açıklamıştık. Bugün, kaldığımız yerden devam ediyoruz.

YATIRIM İNDİRİMİ VE ANAYASA’YA AYKIRILIK

Son vergi düzenlemeleri ile yatırım indiriminde, inanılmaz yanlışlıklar yapıldı.

1.
Yatırım indiriminin kaldırılması, "en büyük yanlışlık" oldu. Bir yandan "yatırımlar artsın" deniliyor, diğer yandan da "yatırımcıya sağlanan vergi avantajı" kaldırılıyor. Halk arasında sıkça söylenen "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" diye bir söz var ya işte öyle bir şey!..

2. Kazanılmış yatırım indirimi hakkı olanlara, üç yıl süre tanındı. Üç yılda indirilemeyen yatırım indirimi, buharlaşıp uçacak. Daha net bir ifade ile kazanılmış hak gasp edilmiş olacak. Buna, Vergi Konseyi Başkanı bile dayanamadı ve Maliye Bakanı’na bir uyarı mektubu göndererek; "Hukuk devletinde, kişilerin önceki dönemlerde hukuken kazandıkları haklarının korunması gerektiğini, vergiler bakımından geriye yürümezliğin hukuk güvenliğinin temel şartlarından olduğunu ve Anayasa’ya aykırı olan yatırım indirimi düzenlemesinin, CİDDİ BİR İTİBAR KAYBINA neden olacağını" belirtti.

3. Yatırım indirimini kaldıran ve 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilen Yasa, henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Peki... 2006 yılının ilk üç aylık geçici vergi dönemi ne olacak? Geriye dönük olarak, kazanılmış haklar mükellefin elinden mi alınacak? Kaldı ki Kurumlar Vergisi Yasası daha ortada yok. Meclis Genel Kurulu’na bile gelmedi!..

Olaya bu yönleriyle baktığımızda, özellikle kazanılmış hakları ortadan kaldırması bakımından, yasanın Cumhurbaşkanı’nca veto edilmesi, kuvvetli olasılık...

VERGİ CEZASI VE BİR AYKIRILIK DAHA

Yapılan düzenlemelerden biri de "vergi ziyaı" cezası ile ilgili...

Aylardır, "Ne zaman çıkacak?" diye yazdığımız, "vergi ziyaı cezası" nihayet çıktı. Yeni düzenlemeye göre;

1) Vergi ziyaı suçu işleyenlere, ziyaa uğrattıkları "verginin bir katı tutarında", vergi ziyaı cezası kesilecek.

2) Hapis cezasını gerektiren fiillerde ise, kaçakçılık cezası olarak "verginin üç katı tutarında" ceza kesilecek.

3) 1 Ocak 2006 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak, bu tarihten sonra ortaya çıkan ve vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren fiillere, (1) ve (2) nolu bentlerde yazılı cezalar aynen uygulanacak. Yasal süresi geçtikten sonra verilen beyannamelere de verginin yüzde 50’si oranında ceza uygulanacak.

Burada da 1 Ocak 2006 tarihinden önceki dönemlere, örneğin 2005, 2004 ya da 2001 yılına ilişkin olarak, 2006 yılında çıkan yasa ile "geriye dönük ceza getirilmesi" sözkonusu.

Bu yönüyle baktığımızda, kanunların geriye yürümezliği ve geriye dönük ceza getirilemeyeceği ilkesi açısından, bir başka Anayasa’ya aykırılık iddiası karşımıza çıkıyor.

Cinayeti görmek

SON vergi yasası ile; belli tutarı aşan aylık ücretlere, geriye dönük vergi geliyor. Ayrıca, geçici bir madde ile geriye dönük vergi ziyaı cezası getiriliyor. Yatırım indiriminde ise, kazanılmış haklar elden alınarak, adeta "hukuk cinayeti" işleniyor.

Anayasa’ya aykırı bu düzenlemeleri, iyi bir Anayasa Hukukçusu olan Sayın Cumhurbaşkanı’nın kolayca farkedip "cinayeti gördüm" dercesine, yasayı veto etmesi bekleniyor. Aksi halde, Vergi Konseyi Başkanı’nın, Maliye Bakanı’nı uyardığı gibi, ihtilaflar artar, Anayasa Mahkemesi iptal eder, Maliye de ciddi anlamda itibar kaybeder.

YARIN : YÜZDE 362 VERGİ ARTIŞI SÜRPRİZİ!..
Yazarın Tüm Yazıları