Paylaş
SORU: Oğlumuz banka kredisi kullanarak otomobil alacak. Kocam da kefil olacak.
Banka “Eşiniz de gelip kefaletinize rıza gösterecek” demiş. Bu keyfi bir uygulama mı yoksa yasal mı?
Sonay DEMİR- Bursa
YANIT: Keyfi değil, yasal bir zorunluluk.
Doktor muayenehanesi alımının KDV’si
SORU: İstanbul’da bir kısmı banka kredisi, bir kısmı da taksitle 2 milyon liraya bir daire aldım, 360 bin TL’de KDV ödedim.
Doktor olarak, dünyanın KDV’sini ödüyorum. Muayenehane olarak kullanacağım bu dairenin KDV’sini tahsil ettiğim KDV’den indirebilir miyim?
“İndirebilirsiniz” derseniz, dünyalar benim olacak.
Yusuf ERDOĞAN - İzmir
YANIT: Evet indirebilirsiniz. Bunun için o gayrimenkulü, serbest meslek defterinizin “amortisman listesi”ne kaydetmeniz gerekiyor.
Ayrıca her yıl 40 bin TL “amortisman giderini”, deftere kaydı izleyen yıldan itibaren de “banka kredi faizlerini” gider yazabilirsiniz.
Ben emekli olunca da babamdan aylık devam eder mi?
SORU: Bekâr bir kızım. SSK’lı olarak çalışıyorum. Ayrıca, ölen babamdan dolayı “Yetim aylığı” alıyorum. İleride emekli olduğumda, babamdan yine aylık alır mıyım?
Serpil TUNA- İstanbul
YANIT: Bekâr olduğunuz sürece babanızdan aylık alırsınız. Evlenince kesilir. Boşandığınızda tekrar bağlanır.
Kocasını öldüren kadına kocasından miras ve aylık var mı?
SORU: Bir tanıdığım, sürekli şiddet gördüğü kocasını, bir gün dayanamadı ve öldürdü. Kocası çok zengindi. Öldürdüğü kocasının mirasından yararlanır mı? Ayrıca kocasından dul aylığı bağlanır mı?
T. BİRBEN - Konya
YANIT: Medeni Kanun’un 578. maddesine göre; murisin kasten ve haksız yere öldürülmesi veya öldürülmeye teşebbüs edilmesi “mirastan yoksun bırakılma” nedenidir. 5510 sayılı Kanun’un 56/a maddesine göre, kocasından dul aylığı da bağlanmaz.
Hayali ihracatla ilgili hayali bir haber
DÜN bir gazetede, 200 milyon liralık hayali kot pantolon üretilip, Dubai’den hayali ihracatı ve vergi iadesi alınması ile ilgili, bir haber vardı.
Haberde özetle; bir tekstil firmasının, bir vergi profesörünün oğlunun Dubai’de bulunan şirketi aracılığıyla diğer ülkelere ihracat yapıldığı, oğlunun Türkiye’ye sahte pasaportla giriş çıkış yaptığı, kara para ve haksız vergi iadesi nedeniyle devlete 12 milyon lira vergi borcu olduğu, vergi hocasının da incelemeye alındığı belirtiliyordu.
“Hangi birini düzelteyim?” diye bir fıkra var. Haber de aynen öyle!
1. Ortada resmi makamlarca yapılmış veya yapılmakta olan bırakın 200 milyon lirayı 200 liralık dahi “hayali ihracat” iddiası, tespiti, soruşturması vs. yok. Hiçbir zaman da olmadı.
2. Ortada kara para ve haksız vergi iadesi ya da normal vergi iadesi gibi olay da yok. Böyle bir tespit hatta iddia dahi yok. Olmayan ihracat işlemlerine dayalı 12 milyon liralık vergi borcu da söz konusu değil.
3. Sahte pasaportla Türkiye›ye giriş-çıkış yapıldığının belirlendiği iddiası da uydurulmuştur. Türkiye’ye giriş çıkışında en küçük bir engel olmayan birisi, niçin sahte pasaportla girsin?
4. Dubai’den hayali ihracat yapılarak, haksız olarak devletten vergi iadesi alınması da tamamen uydurmadır.
Mevzuatımızda, Dubai’den ya da başka ülkeden yapılan ihracat için Türkiye’nin vergi iadesi yapması diye bir olay veya uygulama yoktur.
5. “Vergi hocası da aynı dosyada incelemeye alındı” iddiasına gelince, bu da tamamen uydurma bir haberdir. İnceleme; bir ay içinde, incelemeye alınan ile karşılıklı “incelemeye başlama tutanağı” düzenlenmesi ile başlar. Böyle bir inceleme ve tutanak yoktur. Daha ötesi hiç bir zaman olmamıştır. Tamamen uydurmadır.
Yalan ve iftiralarla dolu haber nedeniyle, sorumlular hakkında suç duyurusu yapılması, maddi ve manevi tazminat davası açılması ile ilgili işlemler de başlatılmıştır.
Paylaş