ŞAKA yapmıyoruz, kaynak arayışı içinde olan hükümete, katrilyonluk bir kaynak öneriyoruz.
Üstelik zam, yeni vergi, arazi ve bina satışı ya da af gibi konulara girmeden, katrilyonluk tasarruf ve gelir yaratan, somut önerimiz var. Bunun için, yasa çıkarmak da gerekmiyor, bir 'genel tebliğ' yeterli.
Burada belirteceğimiz şekilde bir genel tebliğin yayınlanması, hem katrilyonluk kaynak yaratacak hem de vergi mükelleflerinin önemli bir sorununa çözüm getirecek.
Konu biraz teknik olduğundan, bilmeyenler için kısa bir açıklama yapalım.
Kamu kurumları; yatırımlar, satın aldıkları mallar ve hizmetler nedeniyle, yüzde 18 KDV ödüyorlar. Bazı işlemlerde olduğu gibi, bir genel tebliğ çıkarılarak, KDV'nin tamamının satıcılara ödenmemesi sağlandığı takdirde, KDV nedeniyle, 2003 yılı bütçesinde, 'katrilyonluk bir tasarruf' ortaya çıkıyor. Üstelik, karşı tarafın da, bundan dolayı, herhangi bir mağduriyeti olmuyor.
YATIRIMDAN 380 TRİLYON
Yatırımcılara, Devlet'in % 18'lik KDV tutarının 2/3'ünü (%12) ödemesi, kalan kısmını ise tevkifata tabi tutmasının öngörülmesi halinde, bundan doğan tasarruf 380 trilyon TL. olacak.
Bunun için, KDV Yasası'nın 9. maddesinde yeralan yetki kullanılarak 'KDV tevkifatı (kesintisi)' müessesesinin işletilmesi yeterli olacak.
2003 bütçesinden yatırımlara ayrılan para 7,5 katrilyon TL. Bunun 6 katrilyon 356 trilyon TL.'si yatırım harcaması, 1 katrilyon 144 trilyon TL.'si ise, yüzde 18 oranındaki KDV...
Yatırım harcamalarının büyük kısmı, inşaatçılara yapılan ödemelerden oluşuyor. İnşaatçılar, yaptıkları işin karşılığı olarak 'hakediş belgesi' düzenlemekte ve bunun yüzde 18'i oranında da KDV talep etmektedirler.
İnşaatçıların, inşaatı yaparken satın aldıkları malzeme ve yaptırdıkları hizmetler nedeniyle ödedikleri KDV, yüzde 12 civarındadır.
Devlet de, inşaatçılara yüzde 12 KDV ödediğinde, inşaatçıların KDV yönünden herhangi bir kaybı olmayacak, hatta fazla tahsil edecekleri KDV'de olmayacağı için, bazı kötü niyetli mükelleflerin naylon fatura kullanmaları da engellenecek.
Şimdi diyeceksiniz ki, tebliğ ile yüzde 18'lik KDV yüzde 12 KDV'ye nasıl indirilecek. O da çok basit, 'sorumlu' sıfatı ile yüzde 6 (KDV'nin 1/3'ü) KDV tevkifatı (kesintisi) yapılacağı belirtilecek, olacak bitecek...
DİĞER KAYNAKLAR
Kamu kurumlarının alımlarında ya da yaptırdıkları hizmetlerde, yüzde 18 oranında KDV ödenmektedir. Oysa, kamu kurumuna satılan malın ya da yapılan hizmetin bedeline, satıcının veya hizmeti yapanın kárı ve KDV'ye tabi olmayan işçilik ödemeleri de dahildir.
Bu nedenle, kamu kurumlarına mal satanlara ya da hizmet yapanlara KDV'nin yüzde 80'i ödenip, yüzde 20'si 'sorumlu sıfatıyla' tevkifata (kesintiye) tabi tutulursa, bundan sağlanacak KDV tasarrufu da yaklaşık bir katrilyon TL. olur.
Tüm bunlar için de, KDV Yasası'nın 9. maddesinde yeralan yetkiye dayanılarak, bir genel tebliğ yayınlanması yeterli olacak.
İşte size, katrilyonluk kaynak.
İşin doğrusu, sağlanan avantaj, yukarıda açıklananla sınırlı değil. Bu düzenleme, bir yandan KDV'nin geç ödenmesinden kaynaklanan sorunları ortadan kaldıracak, diğer yandan da 'naylon fatura' olayını büyük çapta önleyecek.