Paylaş
En çok merak edilen konuların başında da “faiz gelirleri” var.
1. Faiz gelirlerine beyanname mi geliyor?
Hayır, faiz gelirlerinin tutarı ne olursa olsun, beyanı söz konusu değil.
ÖRNEK: Ayşe Teyze’nin 65 bin lira “banka mevduat faizi”, 120 bin lira “Hazine bonosu faiz geliri” var.
Ayşe Teyze bu gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeyecek.
2. Kira geliri olan faiz gelirini de beyan edecek mi?
Konut ya da işyeri kira geliri elde edenlerin, bankadaki parasından da mevduat faizi geliri varsa, sadece kira gelirini beyan edecek. Tutarı ne olursa olsun, faiz gelirlerini beyan etmeyecek.
Banka mevduat faizi değil de hazine bonosu veya devlet tahvili faiz geliri, döviz tevdiat hesabı veya repo geliri olanlar da diğer gelirlerini örneğin ücret ve kira gelirlerini beyan ederken, faiz gelirlerini beyannameye dahil etmeyecekler.
ÖRNEK: Cengiz Bey’in 56 bin lira ücret geliri, 120 bin lira kira geliri, 90 bin lira da banka mevduat faizi geliri var.
Yeni Gelir Vergisi Tasarısı’na göre, Cengiz Bey ücret ve kira gelirini beyan edecek. Banka mevduat faizi gelirini ise beyannameye dahil etmeyecek.
Tasarruf Oranı:
Cumartesi günü Hürriyet’te okudunuz. Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 30’a kadar yükselebilen “tasarruf oranı”, Türkiye’de 13,9. Tasarrufu teşvik için bireysel emeklilikte 100 lira yatırana 25 lira (yani yüzde 25) “devlet katkısı” yapılıyor. Faizlerin, beyanı ve yüzde 35 vergiye tabi tutulması halinde, tasarruf oranı düşeceği için faizler beyana tabi değil.
Eş ve çocuğa ev veya otomobil almanın vergisi
SORU: Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’na göre, eş ve çocuğa ev ya da otomobil almak, Gelir Vergisine tabi mi?
Nejat Tolga - İSTANBUL
YANIT: Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nda, bu yönde bir düzenleme yer almıyor, yani eş ve çocuğa ev veya otomobil almak, gelir vergisine tabi değil. Ancak Veraset ve İntikal Vergisine tabi.
Eş veya çocuk, beyanname verip, yüzde 5-15 arasında “Veraset ve İntikal Vergisi” ödeyecek.
Pırlantanın sıfır olan vergisi de artıyor mu?
SORU: Yeni vergi tasarısı ile zenginlerin ödeyeceği vergi artacakmış. Ressam, heykeltıraş ve yazarların bile yüzde 17 olan vergileri yüzde 35’e çıkacakmış.
Peki... şu anda KDV oranı SIFIR olan pırlanta, elmas, yakut ve zümrütün KDV oranı da artacak mı?
Ayten Doğan - ANKARA
YANIT: Yeni vergi tasarısında, pırlanta ve diğer değerli taşlarla ilgili bir düzenleme yok. Pırlanta, elmas, yakut, inci ve zümrüt KDV’si yine sıfır olarak kalıyor. KDV Kanunu 17/4-g uyarınca, bu değerli taşlar KDV’den istisna.
Yönetim kuruluna ayrıcalıklı kâr payı kalkıyor mu?
SORU: Bir anonim şirketin yüzde 1 hissedarıyım. Yıl sonunda yönetim kuruluna kârın yüzde 15’i öncelikli olarak dağıtılıyor. Bu da yüzde 15 stopaja tabi. Beyan ettiğimde 284 bin liraya kadar ödenecek vergi çıkmadığı gibi vergi iadesi çıkıyor.
Yeni tasarıda, beni ilgilendiren bir değişiklik var mı?
Orkun Engin – İZMİR
YANIT: Evet var. Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’na göre; sizin durumunuzdaki yönetim kurulu üyeleri için, ortaklık payı ile orantılı olmaksızın verilen kâr payları, “ücret” sayılacak ve mevcut duruma göre daha yüksek oranda vergilendirilecek.
Ziraat işçilerinde asgari ücret vergi dışı
SORU: Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile “asgari ücretin vergi dışı olmadığını” yazınızdan öğrendik. Peki... tarımı teşvik anlamında, ziraat işçilerine bir ayrıcalık var mı?
Ahmet Yaman - KONYA
YANIT: Evet var. Tasarı’ya göre, fiili olarak zirai üretimde çalışan ziraat işçilerinin “asgari ücreti aşmayan ücretleri” vergiden istisna olacak.
Tek evi olan bunu satarsa vergi var mı?
SORU: Karı koca çalışarak, başımızı sokacak bir ev almıştık. Zaman içinde çocuklar oldu, büyüdü ve ev küçük gelmeye başladı. Evi satıp, üzerine birikimlerimizi ekleyip, gerekirse banka kredisi de kullanarak büyük ev alacağız.
Mevcut evi sattığımızda bir de gelir vergisi ödersek perişan oluruz. Bize bir müjdeniz var mı?
Taner Özkan - İSTANBUL
YANIT: Evet var. Sizin durumunuzda olanlar korunuyor. Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’na göre; fiilen oturulan evin satış kazancı, gelir vergisine tabi tutulmayacak.
Vergi affı geliyor mu?
SORU: Ödenmemiş ciddi vergi borcum var. Bir de vergi mahkemesinde ihtilaflı vergi davam var. Yeni tasarıda, benim durumumda olanlara vergi affı veya borcun bir kısmını silip, kalanını taksitlendiren bir kolaylık geliyor mu?
U. Taşçı - ANKARA
YANIT: Belki üzüleceksiniz ama şu aşamada bir af veya yapılandırma söz konusu değil.
Paylaş