Ev hanımına Emlak Vergisi kalktı

YALNIZCA bir evi olan ev hanımları, 2004 yılında Emlak Vergisi ödemeyecekler. Birden fazla evi olan ev hanımlarına ise, böyle bir kolaylık yok.

Onlar, evlerinin tamamı için emlak vergisi ödeyecekler. Emlak Vergisi ödeyen erkeğin, karısı ev hanımı ise, karısının da, kendisine ait evi yoksa, bu yıl evi karısına satış yaptığında ya da intifa hakkı verdiğinde, karısı gelecek yıldan itibaren Emlak Vergisi ödemeyecek. Bir kez daha belirtelim, yalnızca bir konutu olan ev hanımları Emlak Vergisi ödemeyecek.

Merak eden ve ‘bu da ne zaman çıktı?’ diyenler için olayı kısaca açıklayalım; bu uygulama 4962 sayılı Kanunla getirildi ve 2004 yılından itibaren başladı...

ARANAN KOŞULLAR

Ev hanımlarının, 2004 yılında Emlak Vergisi ödememeleri için aranan koşullar, aşağıdaki gibi.

Türkiye sınırları içinde, tek konutu olacak.

Konutun brüt alanı 200 metrekareyi aşmayacak.

Ev hanımı olan bayan, Gelir Vergisi mükellefi olmayacak.

Bu koşulların üçü de varsa, ev hanımları Emlak Vergisi ödemeyecekler. Çalışmayan ev hanımı, zamanında çalışmış ve daha sonra SSK, Bağ-Kur ya da TC Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı bağlanmışsa ne olacak? Hemen yanıtlayalım; hiçbir şey olmayacak yani Emlak Vergisi ödemeyecekler. Bu üç kurumdan herhangi birinden emekli aylığı alan ve başka geliri olmayan emekliler, daha önce de Emlak Vergisi ödemiyorlardı, şimdi de ödemeyecekler. Tek konuta, hisse ile sahip olunması halinde, örneğin evin 1/2’sinin kocasına, 1/2’sinin ev hanımına ait olması halinde, ev hanımı hissesine isabet eden kısım için, Emlak Vergisi ödemeyecek.

Hemen belirtelim, ev hanımlarının, maliki ya da intifa hakkı sahibi oldukları, belirli zamanlarda dinlenmek amacıyla gidilen evler (örneğin yazlık evler) için, Emlak Vergisi ödenecek.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Ev hanımlarının, Emlak Vergisi ödememesi ile ilgili bu olay, milyonlarca ev hanımını yakından ilgilendiriyor. Türkiye’de, 19 milyon Emlak Vergisi mükellefi var. Bunlardan birkaç milyonu da, çalışmayan ev hanımları...

Peki, bu durumda olan ev hanımları ne yapacaklar? Onu da açıklayalım;

İkametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden, gelir vergisi mükellefi olmadıklarına,

TC Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden, aktif sigortalı olmadıklarına, yani fiilen çalışmadıklarına dair, alacakları belgeleri, 38 No.lu Tebliğde yeralan, form ekinde, ilgili belediyeye 31 Mayıs 2004 Salı günü akşamına kadar vermeleri gerekiyor. (Bkz. 31 Aralık 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 38 sayılı ve 26 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 39 sayılı Emlak Vergisi Genel Tebliğleri)

İşin doğrusu, bu formalitelerde de, kırtasiyecilik yönüyle, bir sakatlık var. Ev hanımlarını, günlerce kapı kapı dolaştırıp, bir sürü formalitelerle ve yazı toplamakla uğraştırmanın anlamı yok. Bu olaya pratik bir çözüm gerekiyor. O da belli; ev hanımları vergi mükellefi olmadıkları ve aktif olarak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na kayıtlı olmadıklarına dair beyanda bulunurlar, olur biter. Yanlış beyanda bulunan olursa, onlardan da hem cezalı Emlak Vergisi alınır hem de kamu kurumunu yanıltmaktan dolayı savcılığa bildirilirler.

Maliye Bakanı Unakıtan pratik bir adam. Bu olaya da, pratik bir çözüm getirsin, olsun bitsin...
Yazarın Tüm Yazıları