Düğünlerdeki trilyonluk takıların vergisi nerede

OKURLARIMIZIN merak ettiği konulardan biri de düğünlerdeki takılarla ilgili... On milyarlarca lirayı bulan, hatta bazı düğünlerde toplam değeri birkaç trilyon lirayı aşan TL, döviz, çek, altın ve mücevherat gibi takıların vergisi merak ediliyor.

Gazetelerde okuyoruz;

Doğu’da bir aşiret düğününde, geline 15 kilo altın, damada 250 milyar lira değerinde nakit para takılmış.

Milletvekili ve bakanların da takı yarışına girdiği, biri kral ve üçü başbakan yedibin davetlinin katıldığı, Başbakan Erdoğan’ın kızının nikahında, takı kuyruğu üç saat sürmüş.

Sosyetenin ünlü isimlerinden birinin, peri masallarını andıran düğününde, bini aşkın davetli, çok özel hediyeleriyle, adeta takı yarışına girmişler...

Bu arada, bazı düğünlere, Amerika’dan özel uçakla getirtilen istakozlar, menüdeki ekose etekli levrekler neler neler...

Tantanalı nikah ve düğünler, yüzmilyarlarca hatta trilyonlarca lira değerindeki takılar, Hürriyet okurlarının da kafasını karıştırmış. Israrla; ‘on milyarlarca lira, hatta trilyonlarca lirayı bulan takıların vergisi ödeniyor mu; ödeniyorsa, kim kaç lira ödedi?’ diye soruyorlar.

YILDIZ SAYISI

Hemen belirtelim, nikah ve düğünlerdeki takılar nedeniyle, şimdiye kadar kimse bir lira dahi vergi ödemedi. Nedenine gelince, bu takılar vergiye tabi değil. Veraset ve İntikal Vergisi Yasası’na göre; örf ve adete göre verilen hediye, cihaz ve yüzgörümlüğü (gayrimenkuller hariç), veraset ve intikal vergisine tabi değil. Gelir Vergisi Yasası’nda yeralan yedi gelir unsuru içinde yer almadığı için, gelir vergisine de tabi değil. Özetle, hiçbir vergiye tabi değil.

Takıların toplam değeri, düğün sahibinin dışında, kimse tarafından bilinmiyor. Düğün sahibi; ‘kızımı evlendirdim ya da oğlumu evlendirdim şu kadar liralık takı geldi’ dediğinde, aksini kanıtlamak, imkansız gibi birşey...

Nasreddin Hoca’ya sormuşlar;

‘- Hocam gökyüzünde, kaç yıldız var?

- 672 bin 834

- Hocam, ne malum o kadar yıldız olduğu?

- İnanmazsan say da bak..’

Hoca’nın fıkrası gibi, düğünlerde takılan ya da torbaya atılan TL, döviz, çek, altın ve mücevheratın, kaç milyar ya da trilyon lira değerinde olduğunu, düğün sahibi dışında kimse bilemez. Ona da, ileride kendisine ait büyük bir servetin kaynağı sorulduğunda, ‘düğünde gelen takılarla aldım’ derse, kimse de kolay kolay aksini kanıtlayamaz!..

Nasıl iyi mi?

Erkek gözüyle kadınlar

Kadınlar vitrinde gördükleri ‘indirim’ lafına dayanamaz. İndirimdeki mal kadında mıknatıs etkisi yapar. 10 tane benzer pabucu olsa indirimde gördüğü ayakkabıyı alır, siz, ‘Bunların aynısı dolabında var’ deseniz, ‘sen gerçekten hiç anlamıyorsun’ lafını yapıştırır.

Kadınlar ağlar. Ancak tek başına bir köşeye çekilip de yalnız ağlamaz. Kadınlar, sadece sevdiği erkek duyabilecekse ağlar.

Bütün kadınlar kesin bir cevabı olmayan konularda soru sormakta müthiş ustadır. Maksat, siz kendinizi sürekli suçlu hissedin.

Evde saatlerce kendi giyimiyle ilgilenen kadın, sokağa çıktığında saatlerce başka kadınların elbiseleriyle ilgilenir.

Tabiatta kadınlara karşı son sözü söyleyebilecek tek bir doğal yapı vardır: Yankı!..

(Teşekkürler Dursun Sırıklıgil)

Yanıtı aranan iki soru

1) ÇİVİ ÇAKILIYOR MU ÇAKILMIYOR MU?

‘Son Türk Gemisi de Batırılıyor’
başlıklı yazınızda, ‘Karadeniz gemisi özelleştirme kapsamında olduğu için yıllardır çivi bile çakılamıyor’ diyorsunuz.

Peki THY de özelleştirme kapsamında ama 51 yeni uçak alıyor. Özel havayollarının gayet başarılı performans sergiledikleri bu dönemde THY neden özel uçak alıyor?

Karadeniz gemisine çivi çakılamıyorsa THY nasıl filosunu büyütebiliyor?

(Cem TOKER)

2) VERGİNİN VERGİSİ NASIL OLUR?

13 Temmuz 2004’te, 2004 model bir otomobil aldım. Fatura dökümü şöyle:

Otomobil bedeli: 20 milyar TL

Nakliye bedeli: 300 milyon TL

Özel Tüketim V. (% 30): 6 milyar 090 milyon TL

Toplam 26 milyar 390 milyon TL

KDV tutarı (% 18): 4 milyar 750 milyon 200 bin TL

Genel Toplam: 31 milyar 140 milyon 200 bin TL

Otomobil bedeli 20 milyar TL, ödediğim para % 50’yi aşan vergilerle 31 milyar TL. Sorum şu: 6 milyar 90 milyon TL Özel Tüketim Vergisi alınıyor, tamam. Peki daha sonra niye Özel Tüketim Vergisi'nin de yüzde 18 KDV’si alınıyor? Verginin vergisi olur mu?

(Beyhan KANLI)

Kurtar bizi Tanrım

KASABANIN
semercisi ölmüş... Yeni gelen semerci acemi. Yaptığı kötü semerler yüzünden, bütün eşeklerin sırtı yara olmuş.

Eşekler başlamış semercinin ölmesi için dua etmeye. Sonunda duaları kabul olmuş. Semerci ölmüş. Ne var ki, yerine gelen daha acemiymiş. Eşekler yeniden duaya başlarken, biri demiş ki;

- Arkadaşlar anlaşıldı ki semercinin iyisi gelmeyecek. Ölsün diye dua etmenin anlamı yok...

- Peki ne yapalım?

- Tanrı’ya bizi eşeklikten kurtarması için dua edelim.

Gunun sozu

Ya ümitsizsiniz,

Ya da ümit sizsiniz

Ya çaresizsiniz,

Ya da çare sizsiniz.

Behçet Necatigil
Yazarın Tüm Yazıları