Paylaş
SORU: Avukat ve mali müşavir gibi serbest meslek erbabının, mesleğini icrası sırasında kullandığı ceket, pantolon, gömlek, kravat, ayakkabı vb. giyim giderleri için yaptığı harcamaları, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirmesi mümkün müdür?
Serap BAYSAL - Ankara
YANIT: Gelir Vergisi Kanunu’nun 68/1-2. maddesine göre; serbest meslek faaliyetinin yürütülmesi sırasında giyilen ceket, pantolon, kravat, gömlek, ayakkabı gibi dış giyim eşyaları, yalnızca faaliyetin yürütülmesine mahsus olmayıp, iş dışında da kullanmaya elverişli olduğu için bu harcamalar gider olarak indirilemez. Nitekim GİB.İst.V.D.Bşk’nın 2 Haziran 2014 tarih ve VUK-1-1546 sayılı özelgesindeki açıklama da bu yöndedir.
Faturada 7 günlük sürenİn hesabı
SORU: Faturanın, mal teslimi ve hizmet ifasından itibaren azami 7 gün içinde düzenlenmesi gerektiğini biliyoruz. Bu sürenin hesabına mal teslimi veya hizmet ifasının gün dahil midir?
Ertan AKYOL - İstanbul
YANIT: Belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi nedeniyle, 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı gün hesaba katılmadan, izleyen günden başlaması gerekmektedir.
Kiracı, apartmanda yönetici veya denetçi olabilir mi?
SORU: Apartman yöneticiliğine de denetçiliğine de kimse talip değil. Oturduk-ları evde kiracı olanları yönetici veya denetçi seçebiliyor muyuz?
Betül ÖZALP - İzmir
YANIT: Yöneticilik için ev sahibi olmak şart değil. Ancak, apartman denetçilerinin mutlaka ev sahibi olmaları gerekiyor.
Kekemeler erken emekli olur mu?
SORU: Doğduğumdan beri kekemeyim. Bu sorunum nedeniyle, malulen emekli sayılıp erken emekli olabilir miyim?
Aydın KEÇELİ - Adana
YANIT: Kekemelik, malulen emeklilik nedeni sayılmıyor. Bekleyip, normal bir sigortalılar gibi emekli olabilirsiniz.
Öğrencilere kiralanan bina
SORU: 8 dairelik yeni yapmış olduğum binayı, her dairede 2-3 kişi kalacak şekilde öğrencilere dayalı döşeli olarak vereceğim. Kira gelirim ticari kazanç mı yoksa gayrimenkul sermaye iradı mı olacak?
Mahir AKSU - Trabzon
YANIT: Gayrimenkullerinizi bağımsız bölümler halinde değil, her daireyi birden fazla kişinin kullanımına sunulma amaçlı vereceğinize göre, bu faaliyetiniz ticari faaliyet sayılır ve ticari kazanç olarak vergilendirilir.
Emekli maaşım niye azalıyor?
SORU: Son iki aydır emekli maaşlarımızda azalma olduğunun farkına vardık. Rivayet oldur ki, SGK Suriye ve/veya Gazzeliler’e yardım için maaşlarımızdan, bize danışmadan 80 TL mertebesinde kesinti yapmakta imiş. Bunun aslı var mı? Kesiliyorsa bunu durdurmak için ne yapmamız gerekir?
Hüseyin AKAR- İzmir
YANIT: Emekli maaşlarında son iki aydır azalma yok.
Belirttiğiniz gibi kesinti de yok.
Sizdeki kesintiler muhteme-len sağlıkla ilgili kesintilerdir.
SSK emeklisi muhasebeci
SORU: SSK emeklisiyim. Muhasebecilik yapıyorum. 4/a kapsamında kısmi çalışma yapıyorum. Yaşlılık aylığından SGDP kesilmiyordu. Temmuz maaşımdan SGDP kesintisi yapılmış. SGK il müdürlüğüne sorduğumda 30 günden az çalışması olanlar 30 güne tamamlamadıkları için SGDP kesilecek denildi, doğru mu?
Şerafettin DEMİRKOL - Bursa
YANIT: Vergi mükellefi olarak muhasebecilik yaparken, aynı zamanda 4/a kapsamında kısmi süreli çalışıyorsanız, ay içinde 30 günden az olan süre için emekli aylığınızdan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmesi gerekir.
Evlenirsem üç maaşım da kesilir mi?
SORU: Ben ve rahmetli eşim SSK’dan, rahmetli babam da TC Emekli Sandığı’ndan emekli. Kendim emekli aylığı, kocamdan “dul aylığı”, rahmetli babamdan da “yetim aylığı” alıyorum. Bu günlerde bir evlenme durumum var. Evlenirsem üç maaşımı da alabilir miyim? Maaşlar kesilirse, evlenmeyeceğim. Müstakbel eşime vereceğim yanıt size bağlı.
N. TUNA - İstanbul
YANIT: Evlenirseniz kocanızdan ve babanızdan aldığınız aylık kesilir. Kendi aylığınızı almaya devam edersiniz. Buna göre durumunuzu değerlendirebilirsiniz.
Paylaş