ÇARŞAMBA ve perşembe günleri ilk iki bölümü yayınlanan, istemediğimiz rekorları sıralamaya devam ediyoruz.
GÜNDE 2 DOLARIN ALTINDA GELİR
Türkiye’de günde 2 doların altında geliri olanların, toplam nüfusa oranı; 2000 yılında yüzde 10.3 iken, 2003 yılında yüzde 81.6 artarak yüzde 18.7’ye çıkmış.
Bu artış da ayrı bir dünya rekoru! (Kaynak: World Development Indicators, 2004 ve 2006).
DOLAYLI VERGİ REKORU
Türkiye’de vergiler, giderek dolaylı geliyor. Dolaylı vergilerin yüksek olması, o ülkede vergi adaletinin bulunmadığını gösteriyor.
Örneğin; bir şişe su, ekmek, tuz, zeytin, peynir, yakıt vs. alan işsiz vatandaş da asgari ücretli de varlıklı biri de aynı vergiyi ödüyor.
Onbinlerce kuyumcu, konfeksiyoncu, mobilyacı, kürkçü, lokantacı vs. asgari ücretlinin altında gelir beyan edip, daha az vergi ödedikçe, dolaylı vergilere yükleniliyor.
Böyle olunca da akarkayıt, içki, cep telefonu ve ÖTV’de "Dünya rekorları" kırıyoruz!..
İşte size, Türkiye’nin son 25 yıldaki dolaylı vergi artışı.
Dolaylı vergiler, Belçika’da ve Almanya’da yüzde 30, Hollanda’da 33, İspanya’da 34, İngiltere’de 39. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 35. Türkiye’deki yüzde 70 dolaylı vergi ise ayrı bir rekor!
AR-GE’DE SONUNCUYUZ
Sahip olduğumuz bir başka rekor da Ar-Ge harcamalarıyla ilgili...
GSYİH içinde Ar-Ge harcamalarının en düşük olduğu ülke maalesef Türkiye...
Bununla ilgili ayrıntılar tabloda gösterilmiştir.
Bu arada, milyon nüfus başına düşen bilimsel yayın sayısı, Türkiye’de 93 iken, ABD’de 708, Japonya’da 498, AB ortalaması ise 613. Bunlar da tersine rekorlarımız!..
İZİN VE KAYIT FORMALİTELERİ
Türkiye, işe başlamak için, gerekli izin, kayıt ve lisans alma işlemlerinin ve bunların maliyetlerinin en yüksek olduğu ülke.