APARTMAN yöneticilerine, kapıcılarla ilgili olarak, 1.5 yıldır uygulanan "mini işkence" nihayet bitti. Yöneticilerin gözü aydın...
MİNİ İŞKENCE NEYDİ?
Aslında olay küçük ama formalitesi "mini işkence" denecek kadar cansıkıcıydı.
Kısaca açıklayalım.
- Türkiye’de yüzbinlerce konut kapıcısı var. Konut kapıcılarına ödenen ücretler, gelir vergisinden müstesna tutuluyor (Gelir Vergisi Yasası Md.23/6).
- Kapıcıdan gelir vergisi kesilmiyor ama binde 6 oranında "Damga Vergisi" kesiliyor. Örneğin, asgari ücretten kesilen damga vergisi 3,19 YTL.
- Kesilen bu damga vergisi, kapıcının ücret bordrosuna, damga pulu olarak yapıştırılıyordu.
- 5281 Sayılı Kanunla, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, "pul yalayıp yapıştırma" yani damga vergisinin kağıtlara pul olarak yapıştırılması kaldırıldı.
Kaldırılınca da olanlar oldu. Yeni mevzuata göre, damga vergisinin, apartman yöneticileri tarafından "Damga vergisi beyannamesi" ile ilgili vergi dairesine beyan edilip ödenmesi gerekti.
Böyle olunca, bakın neler yapılması gerekiyordu; kapıcının sembolik damga vergisi için beyanname doldurulacak, taksi ya da dolmuşa binip ilgili vergi dairesine gidilecek, dilekçe verilecek, dosya açtırılacak, beyanname verilip tahakkuk fişi alınacak, muhasebe servisine gidilip makbuz kestirilecek ve damga vergisi vezneye yatırılacak. Bu arada, girilen kuyruklar da cabası... Ardından taksi veya dolmuşla geri dönüş... Özetle hem vergi dairesi hem de yönetici için, olay "mini bir işkence" idi üstelik, her iki taraf için de maliyeti 3,19 YTL’nin çok üzerindeydi...
UYARIMIZ İŞE YARADI
Bu köşeden, birkaç kez uyarıda bulunduk ve bu anlamsız verginin kaldırılmasını isteyip, vergi olayında, "ağaçlarla uğraşmayıp, ormanı görmek gerekir" dedik...
Uyarımız üzerine, ilgili bakan dahil çok kişi "hemen düzelteceğiz" dediler. Tasarı hazırlandı ama bir türlü yasalaşmadı. Aradan 1.5 yıl geçti ve nihayet bu "komik vergi" kaldırılıyor... Kapıcı ücreti, damga vergisine tabi olmayacak.
İlgili yasa değişikliği Meclis Genel Kurulu’nda 8 Haziran 2006 tarihinde kabul edildi. Bu günlerde Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor...
DİĞERLERİNE DE YOK
Yapılan yasal düzenlemeye göre; Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesine göre, gelir vergisinden istisna edilen ve 15 bent halinde sayılan ücretlerin tamamı, damga vergisinden istisna tutulacak.
Özelleştirmede ciddi bir hatadan dönüldü
11 MAYIS günü yayınlanan "Özelleştirmeye İlginç Bir Vergi Kıskacı" başlıklı yazımız etkili oldu ve önemli bir hata düzeltildi.
Yeni Kurumlar Vergisi tasarısının 5/3. maddesi ile ilgili bir düzenlemeye göre; bir şirketin bir başka şirketin hissesini alması (iştirak etmesi) olayında, hisselerin alımında kullanılan kredilere ilişkin faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin indirilemeyeceği öngörülmüştü. Özelleştirmeyi ve şirket iştiraklerini baltalayacak olan bu hata, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan bir müdahale ile düzeltildi.
Buna göre, iştirak hissesinin alımında kullanılan kredilere ilişkin faiz, kur farkı ve benzeri giderler, öteden beri olduğu gibi yine gider yazılabilecek.