Paylaş
Acaba niye?
Niye olacak, vatandaş hazmedemedi de onun için!
Bu ülkede ekmek, peynir, zeytin, süt, yumurta, meyve, sebze, su, odun, kömür, tezek, gübre, kalem, defter, silgi, ilaç, doktor hatta kefen bezi bile KDV’ye tabi iken, pırlanta KDV’sinin sıfır olmasını vatandaş hazmedemiyor. Artık ezberlediniz ama yine de belirtelim; yalnızca pırlanta değil elmas, yakut, zümrüt ve incinin KDV’si de 1 Ağustos 2004’de sıfıra indirildi!..
Birkaç gündür, "Pırlanta ortaklığı" başlıklı haberler ve pırlantadaki KDV’nin niçin yüzde sıfıra indirildiği yine tartışılıyor.
DİĞER ÜLKELER
Diyeceksiniz ki "Türkiye’de sıfır. Peki... Diğer ülkelerde durum nasıl?"
Nasıl olacak efendim, lüks olduğu için "en yüksek oranda" KDV’ye tabi.
Örneğin pırlanta; İsveç’te (% 25), Almanya’da (% 19), Fransa’da (% 19.6), İtalya (% 20), İrlanda (%21), Bulgaristan (% 20), Danimarka (% 25), Polonya (% 22), Avusturya (% 20), Yunanistan’da (% 18), Belçika’da (% 21) liste uzayıp gidiyor.
Bu arada, pırlantadaki KDV oranının sıfırlandığını ilk kez Hürriyet’te açıkladığımız için bize kızanlar da var. Ne diyelim, kızsalar da kızmasalar da Türkiye ve dünyadaki gerçekler gizlenemez.
ÖTV MASALI
Pırlanta KDV’sinin "sıfır" olmasını savunanlar, gerekçe olarak "Efendim pırlantadan 1 Ağustos 2004’de KDV kalktı ama yüzde 22 Özel Tüketim Vergisi getirildi" diyorlar. Bu doğru değil. Pırlantaya ÖTV 1 Ağustos 2002’de getirildi. Sadece pırlantaya değil tıraş sabunu dahil birçok ürüne ÖTV getirildi (Bkz. 12.6.2002 Tarihli R. Gazete’de yayımlanan 4760 sayılı Kanun, 71.03 Pozisyon).
Tabloya bakarsanız (ÖTV oranı 22 değil 20) yüzde 20 ÖTV alınan, örneğin; güneş kremi, saç spreyi, cep telefonu, parfüm ve daha birçok üründen; hem yüzde 20 ÖTV hem de yüzde 18 KDV alınıyor. Üstelik, ÖTV’den de (pırlanta hariç) "verginin de vergisi" KDV olarak alınıyor.
İşin doğrusu tezekten yüzde 18 KDV alınan bu ülkede; pırlanta, elmas, yakut, zümrüt ve incide KDV’nin sıfır olması, değil 5 yıl, 55 yıl bile tartışılır...
Kooperatiflerde KDV 18 kat artıyor
KOOPERATİF yoluyla, başını sokacak bir ev sahibi olmak isteyenlere, sevimsiz bir haberimiz var. Krizi önlemek amacıyla hazırlanan yasa tasarısında yer alan bir madde ile KDV yasasında yapılan değişikliklerden biri ile "Kooperatiflerde, metrekare sınırlaması olmaksızın uygulanan yüzde 1 KDV" net alanı 150 metrekareyi geçen kooperatif evleri için, yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltiliyor.
Yasa tasarısında, şu anda devam etmekte ya da teslim edilme aşamasında olan kooperatifler için özel bir düzenleme yapılmadığı için, kooperatif evlerini yakında teslim alacak olanların da evin net alanı 150 m2’yi aşıyorsa, yüzde 18 KDV ödemeleri gerekecek.
İnşaat sektörünü rahatlatmak için konutlarda;
- Net alanın 120 m2’ye kadar olan kısmı için yüzde 1,
- Net alanın 120-160 m2’lik kısmı için yüzde 8,
- 160 m2’nin üzerindeki kısım için yüzde 18,
KDV uygulanması beklenirken, bunun yerine kooperatiflerin de yüzde 18 KDV kapsamına alınması, tasarı aynen yasalaşırsa, yüzbinlerce kooperatif ortağını mağdur edecek.
Paylaş