Paylaş
DOKTOR Ünal Kocaman iş dünyasının uzun zamandır konuştuğu bir konuyu tüm çıplaklığı ile ortaya koyan bir makale yayınladı.
Artık tüm dünyada yüksek ve düşük maliyetli ülkeler sınıflaması değişiyor.
Çin, Hindistan, Türkiye, Brezilya, Rusya ucuz ülke olmaktan çıktı.
Rekabet avantajlarında sadece nominal ücretlere değil, emeğin verimliliğine de bakmak gerekiyor.
Bu esasa göre 10 yıl önce saat ücretleri dolar cinsinden Çin’de 4.35, Rusya’da 6.76, ABD’de 17.54’lı iken, bugün aynı sıra 12.47, 21.90 ve 22.32 oldu. Yani ABD farkı nerede ise kapatıyor.
Enerji maliyetleri 2004 yılından bu yana Çin’de yüzde 66, Rusya’da yüzde 132, doğalgaz Çin’de yüzde 138, Rusya’da yüzde 202 arttı.
Ayrıca söylemeye gerek yok, örneğin Rusya iş yapma kolaylığında dünyada 92’nci, lojistik performansında 95’nci, yolsuzluk beklentisinde 125’nci sırada.
Oysa, ABD’de, emek verimli, hukuk zemini sağlam, iş yapma kolaylığı, sektörel uzmanlık, altyapı gibi imkanlar cezbedici bir şekilde bekliyor.
İngiltere, artık Batı Avrupa’nın en düşük maliyetli ülkesi, Meksika bugün Çin’den daha ucuz, Doğu Avrupa ile ABD arasında nerede ise fark yok.
Özetle, teknolojinin getirdiği imkanlarla modern üretim artık ucuz emek yerine ucuz sermayeye yöneliyor ve buralardan hareketle sermayesi kıt bir ülke olan Türkiye’ye ve onu yönetenlere önemli mesajlar çıkıyor.
Ulu çınarlarımız çok az
SİZİ bilemiyorum, nerede bir ulu çınar görsem içimde bir “yerleşiklik duygusu” kabarır.
Bu konuda en şanslı insanlar İstanbul’da yaşayanlar.
Payitaht olmanın ayrıcalığı bu olsa gerek. Yüzler, binler, on binler değil yüz binlerce dev çınar kentin hemen her yerinde.
İzmir son dönemlerde bu eksikliğinin farkına vardı.
Genç çınarlar şu aşamada torunlarımıza keyif vermek üzere yola çıkmış durumda.
Mamafih bizim de palmiyelerimiz var, deyip bir züğürt tesellisi yaparak konuyu kapatabiliriz.
Paylaş