Albümün modası geçmez

Ariana Grande’nin, “Sweetener”dan sadece 6 ay sonra çıkardığı 5’inci albümü “Thank U, Next”i duymuşsunuzdur. Yani 15 şarkılık bir albümün ardından kısa sürede yayınlanan 12 şarkılık bir başka albüm.

Haberin Devamı


Albüme adını veren “Thank U, Next”in klibi, ilk 24 saatte BTS’in YouTube’daki 48 milyonluk izlenme rekorunu egale etti.
Şarkıcının, özel hayatındaki çalkantılı dönemi “yazarak atlatma” isteğinin sonucu olan albüm, onu birçok listede zirveye taşıdı. Yayınlandığı ilk iki hafta içinde Amerika dahil birçok ülkede liste başı oldu. Aynı anda 3 şarkısı listelere girdi ve bunu 100 günden kısa sürede yaptı, Elvis Presley, John Lennon ve Justin Bieber’dan sonra bunu başaran dördüncü isim oldu.
Drake’in 25 şarkılık albümü Scorpion’un geçen yıl listeleri altüst etmesi, ödül törenlerinde esmesinin ardından “Yoksa albüm yapmak hâlâ revaçta mı” denmişti. Single döneminde çıkan böyle bir albümün sağlı sollu kroşeler savurmasının ardından Grande bayrağı Drake’ten devraldı.
Gelelim bunları neden anlattığıma...
Prodüktör ve yapım şirketlerinin “single da single” diye bastırdığı şu dönemde, amaç bilinirlik ve telif gelirinin akışına devam edilmesi. Nihayetinde sık aralıklarla şarkı yayınlamak sanatçının gündemde kalması açısından önemli.
Sanatçı eskiden şirketiyle telif geliri, albüm şartları, içeriği için pazarlık ederken şimdi sevenlerine sürekli ve iyi içerik sunabilme telaşında.
Tabii ki single, EP ya da albüm sürecinde, sanatçının seçtiği müzik türünün de etkisi var. Rock müzik sevenler tek şarkı meselesine şüpheci yaklaşırken indie, EDM gibi türlerde single seviliyor.
Aynı zamanda kısa vadede daha kazançlı. Konserlerin artması, telif getirisi, albüm kadar uzun sürede hazırlanmaması da avantajları...
Pazarlama süreci de bir şarkının durumunu çok değiştiriyor. Örneğin bugün Apple Music ve Spotify’ı açtığınızda her yerde Ariana Grande görüyoruz.
Günün sonunda “single mı albüm mü” sorusunun yanıtı “ikisi de” olsa da, dijitalde rekabetin arttığı şu günlerde deneyimleme süreci devam ediyor.
Görünen o ki albüm yapmanın modası geçmeyecek.

Haberin Devamı

5 hafta boyunca yok yok

Zorlu PSM bu yıl “PSM Caz Festivali”ni açıkladı. 3’üncü kez düzenlenecek, 5 haftaya yayılacak festival programında bir ben yokum desem yeridir.
Caz çatısı altında, blues, elektronik, world, funk, indie, klasik, pop ve rock müziği buluşturmayı hedefleyen festivalde John McLaughlin & The 4th Dimension, Olafur Arnalds, Chris Botti, Fazıl Say, Bobby McFerrin, Madeleine Peyroux, Morcheeba, Christian Löffler ile birlikte onlarca isim daha var.
Biletler bu hafta satışa çıkıyor. Büyük isimlerin yanı sıra bu yıl albümlerini beğenerek dinlediğim Barış Demirel ve Efe Demiral’la birlikte Ferit Odman Quintet, Elif Çağlar, Ercüment Orkut Trio ve AyşeDeniz’i kaçırmamanızı öneririm.

Dans!

Haberin Devamı

Lalalar grubu ilk single’ını geçtiğimiz hafta yayınladı.
Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat’ın muhteşem birlikteliğinin ilk meyvesi “İsyanlar”, dinledikçe dinleten cinsten.
Beni en mutlu eden detaysa şarkının uzunluğu. “Canım Kardeşim” filmi için Cahit Oben’in hazırladığı besteden bir bölümü de izin alarak kullanan grup, dans için birebir.

Bir albümden beklentiniz neyse...

Murat Kılıkçıer’in “In Hoodies” adıyla yayınlayacağı ikinci albümü “Recalibrated Expectations”, XGergedan etiketiyle 1 Mart’ta çıkıyor.
Yarın ise Redbull üzerinden ilk kez dinlemeye açılacak.
Uzun zamandır merakla beklediğim albümde 10 şarkı var ve şarkıların tamamı şehirli insanın betonlar arasındaki isyanının sesi oluyor.
Bir İngiliz grubu dinliyormuş hissiyatı yaratan, alternatif rock’ı içimize sokan In Hoodies, bir albümden beklentilerimizi yeniden sorgulatıyor.
Bütünlük içindeki şarkılardan birini seçip “Ay bu benim favorim” demek güç. Çünkü her şarkı ayrı güzel.

Haberin Devamı

Gidiş yolundan aldı puanı

Akustikadam adıyla bir süredir YouTube’da şarkılarını paylaşan Mert Erşahin, söz-müziği kendine ait “Neden” şarkısını yayınladı.
Boxer ve bornozla Taksim’de klip çekecek kadar cesur olmasının yanı sıra nüktedan sözleri ile neşe saçtığını söylemeliyim.
Cover şarkılar konusundaki yeteneğini çok takdir ettiğim Akustikadam’ın “Neden”inin çok iyi bir şarkı olduğunu söyleyemem ama ona gidiş yolundan puan veriyorum.

Muazzam orkestrasyon

Pinhani’nin yedinci albümü “Yollar Bizi Bekler” yine muazzam bir müzikaliteyle geldi.
Albümdeki 12 şarkının söz, müzik ve düzenlemeleri Sinan Kaynakçı’ya ait. Melis Danişmend ve Kalben’in vokal destekleriyle yeni bir renk ekledikleri albümde beni en mutlu edense, geçen yıl single olarak yayınlanan “Kendinden Usandırma”nın kemençe versiyonunun da yer alması.

Ne dinledim?

Haberin Devamı

- Derya - Glorious
- Beyaz Doğuç - Fıstık
- Lalalar - İsyanlar
- In Hoodies - Man Down
- Özgün Semerci - Kokular
- Pinhani - Gör Beni
- Bora Yeter&Discoguru - Odam Kireç Tutmuyor (feat. Tuna Velibaşoğlu)
- Kaan Karahan - Belki Zamanla

Yazarın Tüm Yazıları