Paylaş
TC’nin başkenti olan Ankara’da uluslararası müzik festivalini düzenlemeye çalışan Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nın 24 yıldır sürdürdüğü çabada görüldüğü gibi eğer ‘devlet destekli’ organizasyona güvenirseniz, ne kadar iyi niyetle yola çıkarsanız çıkın bir yerde tıknefes olabilirsiniz.
Eğer tek başınıza, kendi imkanlarınızı seferber ederek uluslararası alanda ülkenin adını duyurmak, Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak, kaliteli, vizyonlu etkili işler yapmak, aynı zamanda halka kültür ve sanatı taşımak istiyorsanız bu kez nefesiniz hiç yetmeyebilir.
O takdirde ya kaliteden taviz vereceksiniz, ya da aynı çizgiyi sürdürebilmek için vizyonuzu daraltacaksınız.
Bu açıdan bakılınca And Vakfı 24 yıldır çizgisinden sapmamış.
Sapmamış ancak giderek duvara dayanmaya başlamış.
Belli ki sıkıntıları aşmakta güçlüklerle karşı karşıya.
Peki neden?
Nedeni Ankara’da her geçen yıl, festival için gerekli destekçileri bulmak zorlaşmış.
Para ve peşinden gönülden destek azalınca şevkler de kırılmaya başlamış.
Nitekim TC. Merkez Bankası yıllardır festivalin sponsoruluğunu yapmış.
Tabii böylesine bir destek vakfın yöneticilerini her zaman heyecanlandırmış, bu duygular hemen her geçen yıl giderek doruğa çıkmış.
Ammaaaa...
Aması şu: Ülkenin başkenti olursanız, siyasetin göbeğinde yer alırsanız olacağı bu.
Sanat ve kültüre de sonuçta politika bulaşır.
Keşke bulaşmasa ama maalesef kötü bir alışkanlık bu.
Merkez Bankası yöneticileri işin başında uluslarası festivali destek kararı alır.
Bu iyi bir karardır. Yıllarca sürer. Ama iktidarlar değişir. Dahası yöneticiler de değişir ve sonuçta bakarlar ki ‘Bizden öncekiler sponsor olmuşlar ama biz olmayalım’ diyebilirler.
Keşke demeseler. Yani Merkez Bankası Kurum ise kurumluğunu gösterse. Yani kararlar kişilere bağlı olarak değişmese.
Ama değişmiş. Yeni üyeler, çiçeği burnunda yeni yöneticiler - Merkez Bankası’nın - kararın devamına yanaşmamışlar ve musluğun suyunu kesmişler.
Sadece bununla da kalsa iyi.
İşe siyaset girince tabii ki And Müzik Vakfı bundan etkilenmiş. SCAMV (Sevda Cenap And Müzik Vakfı) yöneticilerini almış bir düşünce.
Organizayon yarıda kalacak değil.
Değil ama kendisinden önceki yönetimin desteğini Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek seçildikten sonra kesmiş durumda.
Bununla da bitmiyor.
Ankara burası.
İstanbul gibi para babalarının yaşadığı bir kent değil ki. Alacağı destek çoğunlukla kamu ağırlıklı. İktidarlara göre de değişebilir. Nitekim AK Parti yönetimi sırasında kamu banka ve kurumları da destek konusunda hiç de sıcak yaklaşmamışlar bu uluslararası boyuttaki festivale.
Başlangıçta programda yer alan ABD’den gelecek Minnesota Balesi, İsrail’den gelecek ünlü Kibbutz Modern Dans Topluluğu ve Avrupa Festivaller Birliği’nin orkestrası olan European Solisten programları ‘desteksizlik/parasızlık’ nedeniyle iptal edilmek zorunda kalınmış.
Durumu vakfın festival kurulu üyesi gazeteci-yazar Şefik Kahramankaptan ‘Ama sanmayın ki, festival programı zayıf. Hayır, bu iptallere rağmen değişik türlerden, yerli ve yabancı önemli solist ve topluluklarla gene ‘müzikli bahar’ yaşanacak Ankara’da… Red Priest gibi ilginç bir başkalaştırılmış barok programı, Aleksander Rudin’le Musica Vivo Orkestrası, BBC Korosu, ünlü caz kemancısı Jack Luc Ponty, Grammy adayı Karin Allyson, flamenko kralı Paco de Lucia, Abba Gold, Moskova Balalayka Dörtlüsü ve Kızılordu Solistleri gibi programlar yerli yerinde duruyor’ diye yazmış Andante Dergisi’ndeki yazısında.
Evet 23 yıldır kaliteden taviz vermeyen SCAMV, bu yıl da çizgisini sürdürmüş.
14. Uluslararası Müzik Festivali 4-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor.
25 gün sürecek festival, Istanbul’dan ve Türkiye’nin her yanından gelecek müzikseverleri şaşırtacak yine.
Hatta Merkez Bankası yeni yönetim kurulu üyelerini de...
Eğer festivale teşrif ederlerse...
Eğer boyunları eğik değilse...
Paylaş