Paylaş
DÜNYA MARKALARINA SAHİBİZ
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, kentin 20 milyar doları aşan dış ticaret hacmi ve 11,5 milyar liranın üzerinde tarımsal üretim değeri ile Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer aldığını hatırlattı. Bursa’nın gerek sanayi, gerekse tarım sektöründe Türkiye’nin hatta dünyanın önde gelen markalarına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Matlı, raylı sistem hatları eksikliği nedeniyle maalesef ihracatın büyük bir bölümünün karayolu ile sağlandığını hatırlattı.
GEÇ ATILMIŞ STRATEJİK ADIM
Bu durumun zaman kaybına neden olduğunu söyleyen Matlı, “Yüksek lojistik maliyetleri nedeniyle de sanayicimize ağır yükler getirmektedir. Dolayısıyla, ülkemizin lokomotif kenti olan Bursa’mızın, yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığına da imkan tanıyan hızlı tren hattıyla buluşacak olmasını oldukça geç atılmış stratejik bir adım olarak görüyorum” dedi.
TOGG’U DÜNYAYA ULAŞTIRACAK
Bu hattın yalnızca şehirler arasındaki mesafeyi azaltmakla kalmayacağını belirten Matlı, Bursa’nın hem ekonomik, hem turistik potansiyelini çok daha üst seviyelere taşıyacağına inandığının altını çizdi. Hızlı tren projesinin kent; hem Gemlik, hem Bandırma limanlarına bağlanacağını ifade eden Matlı, “Kentimizin Balıkesir gibi ekonomik potansiyeli yüksek çevre illeri de kapsayacak şekilde geniş bir alana hitap etmesini sağlayacağı gibi dünya şehirleriyle yarışabilecek düzeyde lojistik avantaj da sunacaktır. Ayrıca ülkemizin gururu yerli otomobilimiz TOGG’un çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde limanlar aracılığıyla tüm dünyaya ulaştırılmasına imkan tanıyacaktır” diye konuştu.
İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK
İstanbul ve Ankara gibi metropollere gelen yabancı turistleri, Osmanlı başkenti Bursa’ya ulaşımını çok daha kolay bir hale getireceğini vurgulayan Matlı, “Tüm bunlar göz önüne alındığında hızlı tren hattı Bursa gibi vizyoner bir kente her anlamda değer katacağı gibi ekonomisine, istihdamına da önemli katkı sağlayacaktır” dedi.
LOJİSTİK SORUNUNA KATKI
TÜGİAD ve DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Hızlı Tren Hattı’nın ihracatın lokomotifi konumundaki Bursa adına önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Yıllık 30 milyon yolcu ve 59 milyon ton yük taşıma kapasiteli bu hattın, ihracat odaklı üretime odaklanan sanayici için kıymetli getiriler sağlayacağına işaret eden Çevikel, “Lojistikte küresel çapta büyük sorunların yaşandığı bir dönemde projede sona yaklaşılmış olması da ayrıca önemlidir. İş dünyamızın ürettiği katma değerli ürünleri deniz aşırı ülkelere en kısa sürede ve daha az maliyetle ulaştırması adına ihracat süreçlerinin kolaylaşması ve lojistik ağının genişlemesi, rekabetçilik noktasında büyük avantajlar sağlar. Bu anlamda hızlı trenin taşımadan kaynaklanan maliyetlerin düşürülmesi bakımından ciddi kazanımlar sağlamasını bekliyoruz” dedi.
REKABET AVANTAJI
Tekstil ve otomotiv sektörlerinde dünya trendlerini belirleyici konumda olan Bursa’nın güçlü sanayi ve ticaret altyapısı, hızlı tren gibi stratejik bağlantılarla buluşturulduğunda katma değerli ürünlerin dünya vitrinine daha kolay taşınabileceğini dile getiren Çevikel, Bursa iş dünyasının güçlü ve alternatifli ulaşım ağına entegre edilmesi, uluslararası alanda rekabet avantajı sağlayacağını vurguladı.
CAZİBE ARTACAK
Türkiye’nin deniz, demir, kara ve hava yollarının tamamının kullanılabilmesi, yatırımcıya düşük üretim maliyetinin sağlanması ve insan kaynağının üst düzeyde olması ile ihracatçının sürdürülebilir büyümeye katkısının artacağını söyleyen Çevikel, “Tedarik zincirlerindeki krizlere karşı alternatifli ulaşım ağı genişlemiş bir Bursa, daha önemli bir üretim merkezi rolünü üstlenebilir. Tüm bu gelişmeler, Bursa’nın cazibe merkezi kimliğini artıracaktır” diye konuştu.
REKABETTE DE HIZ KAZANDIRACAK
BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, ulaşım ve sanayinin gelişmesinin ekonomik kalkınmada en büyük faktörler olduğunu söyledi. Bu yüzden sanayi tesislerinin gerek kuruluş, gerekse gelişmelerindeki en önemli etkenlerden birisinin; deniz, kara ve demir yolu ulaşımının rahatlıkla sağlanabilir olması olduğunu vurgulayan Çağan, “Bursa, üretim ve ihracat kenti kimliğiyle ülke ekonomisine yön veren önemli merkezlerden biri. Bu nedenle Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattı, kentin ticaret ve sanayi hayatına ciddi katkılar ve Bursa iş dünyasına uluslararası alanda çok önemli bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Yapımı gecikmiş olsa bile bu hattın bir an önce bitirilip, hizmete sunulması Bursa için gerçekten çok kıymetli ve önemlidir” diye konuştu.
ÇEVRECİ NAKLİYE YÖNTEMİ
Bu projeyi sadece 200 km/saat hıza sahip bir tren yolculuğu olarak düşünmemek gerektiğini dile getiren Çağan, “Yolcunun yanı sıra Türkiye’deki demiryolu ağlarını Bursa’ya bağlayacak bir proje. Gemlik ve Bandırma limanlarına bağlanarak hali hazırda karayolu ile ihraç ettiğimiz ürünleri deniz yolu ile sevk edecek navlun maliyetlerini düşürecek, aynı zamanda daha çevreci bir nakliye yöntemi olarak ürünlerimizin karbon ayak izini düşürecek ve rekabet avantajı sağlayabileceğiz. Kara taşımacılığının yarattığı hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü sorununa da çözüm getirecektir” dedi.
Paylaş