Paylaş
Muhtelif Esnaf ve Sanatkarları Odası (MESO) Başkanı Ali Özkan İlhan, Bursa’da odalarına kayıtlı 120 düğün salonu işletmesi bulunduğunu söyledi. Düğün organizasyonları için 6-7 ay önceden hazırlıkların başladığını ifade eden İlhan, ilk adımın salon tutma olduğunu kaydetti.
Bursa’da düğün salonu fiyatlarının ortalama 10 bin lira ile 50 bin liraya arasında değiştiğini belirten İlhan, yemekli düğünlerde bu fiyatların 100 bin lira ile 150 bin lira arasında seyrettiğini aktardı. Fiyat ortalamalarının bu yıl için geçerli olduğunu belirten İlhan, seneye yapılabilecek organizasyon fiyatlarını kestiremediklerini ifade etti.
MÜŞTERİYE YANSITAMADIK
Bu yılki düğün sezonuna sürprizlerle başladıklarını anlatan İlhan, maliyetlerinin çok yükseldiğine işaret etti. Bunların başında elektrik zamlarının geldiğini belirten İlhan, “Ardından kira zamları geldi. Özellikle verdiğimiz ikramlarda birinci derece ağırlıklı olan etli ve tavuklu yemeklerde eski fiyatlardan sözleşme yaptık. Bu sözleşmelerde minimum 5-6 ay evvel yapıldı. Etin 60-70 TL, tavuğun da bugüne göre daha düşük fiyatta olduğu günlerde yaptığımız sözleşmeler var. Bunların hiç birisini müşteriye yansıtamadık” dedi.
HESAPLAR ALT ÜST OLDU
Şu anki piyasa koşulları ile aradaki farkın minimum yüzde 80 olduğuna dikkat çeken Ali Özkan İlhan, servis ettikleri yemeklerin dışında kokteyller ve ikramların bu oranda yükseldiğini anlattı. Düğün saloncularının bu sene günü kurtarmaya baktıklarını ifade eden İlhan, “Bütün düğün saloncularının hesapları alt üst olmuş durumda. Yaptığımız sözleşmeleri eski fiyatlardan uyguluyoruz. Bir kalemi müşteriye yansıtamıyoruz. Fiyat güncellemesi ile ilgili bir müşterimizle konuştuk. Ancak kabul etmediler. Şu anda işletmelerde üzerine para verip, yemekli düğün yapılıyor. Cepten veriyoruz. Kokteylli düğünler ise kafa kafaya geliyor” diye konuştu.
ORTA YOLU BULMAYA ÇALIŞIYORUZ
Üst baremin belirlendiği kira sözleşmelerine işletmelerin de dahil olması yönünde beklentilerinin bulunduğunu söyleyen İlhan, ancak bu konuda herhangi bir gelişme olmadığından yakındı. Ekonomik koşullar içerisinde mal sahiplerine de bir şey diyemediklerini ifade eden İlhan, “Fiyatlar almış yürümüş. 10 bin liraya oturduğunuz kirada, 10 bin liraya oturmaya devam etmeniz mümkün değil. Empati yapıyoruz. ‘Sizin böyle bir yeriniz olsa 5 bin, 10 bin liraya kiraya verir misin?’ diye. Vermezsin. Orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Düğün salonları çok yüksek sermayelerle kurulan yerler. Bugün sıradan bir düğün salonunu bile 1 milyon liradan aşağı tutamazsınız. Ne yapacaksınız? Belli bir yatırım yapmışsınız. Malzemesini almışsınız. ‘Ben bu kirayı ödeyemiyorum’ deyip, gitme lüksünüz yok” dedi.
EN BÜYÜK GİDER ELEKTRİK
Bu süreçte çok fazla sıkıntıya düşen düğün salonu işletmecisinin olduğunu açıklayan İlhan, “Bu sene navlun ve işçilik çok pahalandı. Isıtma, soğutma ve aydınlatmada kullandığımız elektrik en büyük gider kalemlerimizden birisi. Düğün maliyetleri kafa kafaya geldiği zaman seviniyoruz” diye konuştu.
ORGANİZASYONLAR AZALDI
Düğün organizasyonlarının azaldığını söyleyen İlhan, geçen yıl talebin daha iyi olduğunu dile getirdi. Yaşanan düşüşü hayat pahalılığına bağlayan İlhan, “Geçen hafta başımıza gelen bir olayı söyleyeyim. Düğüne bir hafta, 10 gün kala üst üste düğün iptallerimiz oldu. Geçimsizlik oldu. Çift evlenmekten vazgeçti. Ben bunu hayat pahalılığına, alışverişe bağlıyorum. 3-4 bin liraya aldığınız buzdolabı 10-15 bin lira olmuş. İnsanlar işin içinden çıkamıyor. 30-40 bin liraya aldığınız mobilyalar 100 bin lira olmuş. Gençler büyük sıkıntı içinde. Ev bulamıyorlar” dedi.
MİSAFİR RAKAMLARI TUTMUYOR
DÜĞÜNLERE katılımın da azaldığına dikkat çeken İlhan, “700-800 kişilik servis açıyoruz. Kokteyller, yemekler hazırlıyoruz. Gelen kişi sayısı 450-500’de kalıyor. Yaptığımız servislerin yüzde 25’inde eksik var. 500 kişilik organizasyonlar, 350 kişide kalıyor. Düğün yapana da gelene de sıkıntı. Düğüncüler misafir rakamlarını bulamıyor. Bugünler düğünlerin en hızlı olduğu günler ama yer yer boşluklar var. İşletmeciler, bunlara alternatif de yapamıyor” diye konuştu.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL NASIL OLACAK?
Bu sezonun böyle geçtiğini ancak önümüzdeki yılın nasıl olacağını bilemediğini belirten İlhan, fiyat araştıranların olduğunu kaydetti. Önümüzdeki yıl için temkinli hareket ettiklerini söyleyen İlhan, “Çiftler, 2023 yılını sormaya başladı. 2023 sezonunda, 2022 fiyatlarından tutmaya çalışıyorlar. Gelen çok ama satış yok. Biz de kendimizi gözden geçirdik. Şu an son aya kadar yemekli düğünleri satmıyoruz. Yemekli organizasyonlar için yakın tarihte fiyat veriyoruz. Buna oteller de dahil. Şu anda sadece salon veriyoruz” dedi.
Paylaş