Paylaş
Bebe Çocuk Konfeksiyon Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yıldız, kuruluş aşamasında 30 kişi ile yola çıktıklarını hatırlatarak, bugün 250 üyeye ulaştıklarını kaydetti. Bölgede 3 binin üzerinde firmanın bulunduğunu ifade eden Yıldız, “Bu da 80 bin istihdama tekabül ediyor. Türkiye’de çocuk konfeksiyon üretiminin yüzde 70 – 80’ini Bursa üretiyor. Bunun yüzde 60’ını da yurtdışına satıyoruz. Dünyanın 5 kıtasına ihracatımız var. Pergeli Türkiye’nin ortasına koyduğumuzda, komşularımızın tamamına yoğun ihracatımız bulunuyor. 60 ülkeden de bölgeye alım için insanlar geliyor” dedi.
Bölgenin gelişmesi için BTSO ile ortak çalışmalarının olduğunu ve bunun büyük katkısını gördüklerini dile getiren Yıldız, “URGE çalışmaları firmalarımızın dünyaya açılması ve bölgemizin dünyaya tanıtımında çok büyük rol üstlendi. Bizim 2 URGE’miz var. Aynı sektörde URGE yapan tek sektörüz. Şu anda toplam 100 firmamız URGE desteklerinden istifade etti. Teşvik ile fuarlarımızı başlattık. Son iki fuar pandemi ile gerçekleşmese de yılda iki defa fuar düzenliyoruz” diye konuştu.
Zaman içinde bir takım değişiklikler yaşadıklarını belirten Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile de bölgenin daha güzel olması için fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
HURDALIKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME YAPILMALI
Yaşadıkları problemlere de değinen Yıldız, “Birçok problemimiz var. En büyüğü hurdalıklar. Onlar da birer esnaf ama bir çözüm bulunmalı. Ya yer gösterilsin, ya da çeki düzen verilsin. 10 yıldır talebimiz var. Her belediye başkanı, valiye söylüyoruz. Dosyaları tutuyorlarsa birikmiştir. Öncelikli sorunumuz hurdalıklar. Kaldıramıyorsak, bunların önüne setler yapıp, reklam tabelası konabilir. Görüntü kirliliği yok edilebilir” diye konuştu.
AÇILMAYAN YOLLAR VE ÇÖP KONTEYNIRLARI
Açılması gereken dikey caddelerin bulunduğuna işaret eden Yıldız, “Yol planında var ama açılamıyor. Belediyelerin yeterli imkanları olmayabilir. İstimlak bedelleri ağır gelebilir. Belki zamanı olabilir. Bir başka sorunumuz da ana arterde ‘Vişne Caddesi üzerinde çöp konteynırı kalmasın’ dedik. Çünkü bir müddet sonra çöp yığınına dönebiliyor. Herkesi kontrol etmek mümkün değil. Kötü bir görüntüye sebep oluyor” dedi.
BASİT DOKUNUŞLAR YETERLİ
Taleplerinin bölgedeki kötü görüntünün ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Yıldız, sokaktaki elektrik direklerinin bile aynı olduğunu basit olarak bu konuda bile çalışma yapılabileceğine değindi. Basit dokunuşlarla daha estetik bir yapı oluşturulabileceğini vurgulayan Yıldız, “Cadde daha şık görünebilir. ‘Çöp konteynırlarını kaldıralım’ diyoruz ancak insanların ellerindeki çöpleri atabilecekleri küçük çöp kutuları yapılabilir. İnsanların tertemiz, rahat ortamda yürüyebilecekleri bir cadde haline getirilebilir” diye konuştu.
DAHA TEMİZ VE ESTETİK OLABİLİR
Sarı Cami’nin girişi ile ilgili sorun yaşandığını daha sonra eldeki imkanlarla bunun çözüldüğünü anımsatan Yıldız, “Biz aslında asıp kesmiyoruz. ‘Yıkın, buraları açın’ demiyoruz. Belediye de bunları görüyordur. İmkanlar var ama hemen çözülmeyebilir. Asfalt kaldırım düzenlendi. Keşmekeş sona erdi. Aslında bizim taleplerimiz böyle. ‘Belediye gelsin bütün enerjisini bizim bölgemize sarf etsin’ demiyoruz. Bölgemiz daha temiz ve estetik olabilir” şeklinde konuştu.
ONLINE TİCARETİMİZE DEVAM EDİYORUZ
Bölgede emlak değerlerinin de arttığına işaret eden Yıldız, sektör olarak da hareketli bir yapılarının olduğunu kaydetti. Pandemide 50 gün kapalı kaldıklarını hatırlatan Yıldız, “Yandık bittik feryatları vardı. Biz, 50 gün sonra işyerlerimizi açtık. Yazı toparladık. Kışa daha temkinli girdik. Birçok ülkeden müşterimiz gelemedi ama mail, online resimlerle ticaretimizi devam ettiriyoruz” dedi.
BENZERİMİZ YOK
Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı ülkeleri gezme imkanının olduğunu söyleyen Yıldız, kendi sistemlerinin kimsede olmadığını kaydetti. Rusya’da büyük bir potansiyelin bulunduğunu belirten Yıldız, “En büyük pazarları dediğimiz yerlerde mallar konteynırlarda satılıyor. Mallarımızın böyle satıldığını görünce çok üzüldük. Ama sistem öyle kurulmuş. Paris’te toptancılar sokağı var. Küçük dükkanlardan oluşuyor. Los Angeles’a gittik. 20 -25 yıl önceki Laleli dedim. Bizim benzerimiz yok” diye konuştu.
DÜNYADA MERKEZ OLMAK İSTİYORUZ
BEKSİAD olarak Vişne Caddesi’ndeki hayallerini açıklayan Yıldız, “Bizler fasoncu değiliz. Kendi ürünlerimizi, kendi etiketimizle tasarlayan ve satan firmalarız. 3 bin firmadan bahsediyorum. Binden fazla etiket vardır. Herkes kendi etiketi ile üretiyor. Bu büyük risk demek. Tasarlıyoruz, üretiyoruz ve dünyaya dağıtıyoruz. Yarın Vişne Ticaret Bölgesi, tüm dünyada bu işle iştigal eden insanlar tarafından bilinsin istiyoruz. İnsanlar ister dijital ortamda, ister fiziki olarak gelsinler, istedikleri firmadan diledikleri ürünleri alsınlar. Hayalimiz bu. Vişne Ticaret Bölgesi bu işin dünyada merkezi olsun istiyoruz” dedi.
PANDEMİYE TAKILDIK
Bölgenin gelişimi için etkinlikler düşündüklerini anlatan Yıldız, Yıldırım Belediyesi ile ‘Neşeli Yıldırım’ diye 23 Nisan’da festival planladıklarını belirterek, bunun pandemiye takıldığını açıkladı. Haziran ayında bölgede tanıtım festivali planladıklarını ifade eden Yıldız, “Bunlar bölgenin tanıtılması adına düşündüğümüz konular ama pandemiye takıldı. Bölgede 15 yıldır iftar olur. Caddede halka açık iftar düşünmüştük. Milano’da buna benzer bir etkinlik vardı. Bizde böyle düşünmüştük. Pandemi bir yılımızı yedi” diye konuştu.
EKSİKLERİMİZ VAR
Genç bir sektör olduklarını ifade eden Yıldız, sektördekilerin çoğunun bu işe çıraklıktan geldiğini anlattı. Genelin alaylı olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben ilahiyat mezunuyum. İlahiyatı bitirdim ve konfeksiyon üretimine girdim. Bu örnek bizim sektörde çok. Bu şu demek: Bizim sektörel anlamda ciddi eksiklerimiz var. Bu manada da 3 yıl önce BEKSİAD Akademi’yi kurduk. BEKSİAD Akademi’yi iki amaç için kurduk. Birincisi sektör için eğitim, ikincisi ise sektör dışı eğitim. İç eğitimde firmalarımıza, sahiplerine yönelik BEKSİAD Akademi kapsamında 2019’da 13 eğitim yaptık. Pandemi döneminde de online eğitimlere devam ediyoruz. Sektör dışında Necatibey Kız Meslek Lisesi ile bir protokol imzaladık. Bu okulumuzda çocuk moda tasarımına yönelik sınıf açılmasına vesile olduk. Çocuklarımızın burayı tercih etmesi için kariyer günleri düzenledik. Bu manada okulun idaresinin, öğretmenlerin gayretleri üst düzeydeydi. Yiğitler ve Hüseyin Özdilek Meslek Lisesi ile çalışmalarımız var. Bu bölümleri seçen öğrencilerimize firmalarımızda staj imkanı sağlıyoruz. Uludağ Üniversitesi’nde Çocuk Moda Tasarım Bölümü yoktu. Olsun istiyorduk. Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun katkıları ile bu bölümün açılmasını sağladık. Bu bölümden yetişmiş, eğitimli insanlar gelecek.”
KAYIPLARI TELAFİ EDECEĞİZ
Pandemiye rağmen durmadan üretmeye devam ettiklerini söyleyen Yıldız, 2020 yılında düşüş yaşadıklarını açıkladı. 2021’den umutlu olduklarını dile getiren Yıldız, “Geçen yıl yüzde 15 düşüş oldu. Pandemiye rağmen açılan işyerlerimiz var. Bir açıldık anında harekete girdik. Biz, bunu 2021 ve 2022’de telafi edeceğiz. Umutluyuz” diye konuştu.
YARIN: YENİŞEHİR HAVAALANI’NDA DIŞ HATLAR AÇILSIN
Paylaş