Paylaş
Türkiye’nin ekonomide hedeflerini yakalayabilmesi için bir dizi çalışma yapılıyor. Bunlar arasında yer alan önemli alanlardan birisi Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin kurulması… Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde faaliyette bulunan Ar-Ge Merkezi sayısı bin 26. Burada çalışan toplam personel sayısı ise 54 bin 471. Bunların yüzde 56’lık kısmını oluşturan 29 bin 363 personel lisans düzeyinde yer alırken, yüzde 20’lik kısmı olan 9 bin 320’sini yüksek lisans, yüzde 2’lik kısmını oluşturan 927’si ise doktora ve üstü seviyeye sahip.
32 BİN PROJE
Yine Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü verilerine göre burada tamamlanan ve devam eden 32 bin 992 proje ve 9 bin 522 patent sayısı bulunuyor. Ar-Ge Merkezi olan yabancı ve yabancı ortaklı firma sayısı ise 141 olarak dikkat çekiyor.
OTOMOTİV İLK SIRADA
Ülkemizde Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımına baktığımızda ise 145 ile makine ve teçhizat imalatı ilk sırada yer alıyor. Bu sektörü 102 ile otomotiv yan sanayi, 96 yazılım, 75 bilgisayar ve iletişim teknolojileri, 67 tekstil sektörü takip ediyor.
BURSA ÜÇÜNCÜ
Ar-Ge Merkezleri’nin il bazında sıralamasına baktığımızda İstanbul ilk sırada yer alıyor. 371 Ar-Ge Merkezi’ne sahip İstanbul’u, 110 merkez ile Kocaeli, 103 merkez ile Bursa, 93 merkez ile Ankara, 74 merkez ile İzmir izliyor.
SANAYİ POLİTİKASI
Bilim, Sanayi, Teknoloji İl Müdürü Mehmet Latif Deniz, ülkenin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve dünyadaki gelişmelere uygun bir sanayi altyapısının oluşturulması amacıyla çalışmaların başladığını hatırlatarak, katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretilebilmesi, yüksek teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması hedefiyle hükümetin 5746 sayılı kanun kapsamında sanayi politikası geliştirdiğini anımsattı.
BURSA’DA DA İLK SIRADA OTOMOTİV
Bursa ile ilgili paylaşımlarda da bulunan Deniz, kent genelindeki Ar-Ge merkezi sıralamasında 38 adet ile otomotiv yan sanayinin ilk sırada yer aldığını açıkladı. Deniz, bu sektörü 20 adet ile makine-teçhizat, 14 adet ile tekstilin takip ettiğini kaydetti. Ar-Ge merkezlerinin yanı sıra tasarım merkezlerinin de önemine işaret eden Deniz, 7 adet otomotiv yan sanayi ve 6 adet de tekstil sektörünün tasarım merkezlerinin bulunduğunu kaydetti.
KÜSİ ÇALIŞMALARI
Bakanlık bünyesinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin kurulmasını teşvik amacıyla 2016 yılından beri çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Deniz, kısa adı KÜSİ olan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu’nun çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı. Deniz, “Kurul, sanayi kuruluşları ile üniversite arasında işbirliğini sağlamakta ve firmaların katma değerli ürünler üretmesine rehberlik faaliyeti sunmaktadır” diye konuştu.
İHRACAT HEDEFİ 500 MİLYAR DOLAR
Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmalarını teşvik amacıyla bir dizi muafiyet de uygulandığını vurgulayan Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar, tasarım harcamalarının tamamını kapsayan vergi indirimi, işveren hissesinin yarısı oranında sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajı desteği, damga vergisi istisnası, gümrük vergisi istisnası şeklinde özetlenebilir. Tüm bu çalışmalarla ülkemiz, bilgi-bilim ve teknolojiyi bütünleştirerek gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma yolunda önemli bir adım atmış, sanayide ara malı ithalatına gereksinim duymadan yüzde 100 yerli ve milli üretimi gerçekleştirme aşamasında önemli bir eşiği aşmış olacak. Böylece 2023 hedefleri doğrultusunda ‘Güçlü Ekonomi Bağımsız Türkiye’nin Teminatıdır’ anlayışı ile sürdürülebilir, rekabetçi ve güçlü bir ekonomiye sahip olarak ihracatını 500 milyar dolar seviyesine yükseltme hedefine güçlü adımlarla ilerlemiş olacak.”
YERLİLİK ORANI YÜZDE 65’E YÜKSELDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yapılan çalışmalardan da bahseden Deniz, “Yerlileştirme çalışmaları kapsamında ara malı olarak ithal etmekte olduğumuz 30 milyar dolar tutarındaki 3 bin çeşit ürün detaylı bir şekilde incelemeye alınmış ve yerli üretimlerinin gerçekleştirilmesi için yoğun bir çalışma başlatılmıştır. Yine bu çalışmalarla daha şimdiden savunma sanayimizde, 2000’li yıllarda yüzde 25 seviyelerinde olan yerlilik oranımız bugün yüzde 65 seviyelerine yükselmiştir” dedi.
Paylaş