Paylaş
Ama bu öyle basit bir teşhis değil. Kafanıza göre kedilere bu yaftayı yapıştıramazsınız. Uzmanlara soralım, bakalım onlar ne diyorlar. Öncelikle diyorlar ki bu işin bir testi varmış. Ve 2042 kedi ve sahibi arasındaki ilişkiyi inceleyerek ortaya bir anket çıkarmışlar.
Liverpool Üniversitesi ve John Moores Üniversitesi’nden dört bilim insanı, “Journal of Research in Personality”nin aralık ayında yayımlanacak makalelerinde, incelemeleri sonucunda insanların kedilerini tarif edebilecekleri 46 ifade şekli tespit etmişler. Türünün ilk örneği olan ve “CAT-Tri+” adı verdikleri testteki ifadeler, sizin kedinizin psikopat olup olmadığına dair kritik bir veri oluşturuyor.
Psikopatlık derken, aslında hafife almamak gerekiyor çünkü eğer kedinizde buna eğilim varsa yaşadığı ortamda buna bağlı değişiklikler yapmanız gerektiğinin de habercisi bu. Buradaki psikopatlık ifadesi, kedinizin buna bağlı cesaretini de gösteriyor.
5 SORULUK TESTLE KEDİNİZİ TANIYIN
Araştırmayı yapan ekipten psikolog Rebecca Evans diyor ki: “Cesaret ölçeğinde yüksek puana sahip bir kedi, büyük kedi evleri ve uzun tırmalama direklerinden yararlanabilir, çünkü Cat-Tri+ öğeleri cesur bir kedinin keşfetmekten ve tırmanmaktan hoşlandığını gösterir. Cesur kediler için çevresel zenginlik sağlamak, insanlara, diğer evcil hayvanlara ve eşyalara yönelik kavgacı davranışları azaltabilir.”
Gelelim teste. Soruları sunuyorum, 1-5 arası puan veriyorsunuz her soruya. 1 puan “Benim kedimle alakası yok”, 5 puan “Tam olarak benim kedimi ifade ediyor” anlamına geliyor. 5 soruluk testte alınacak maksimum puan 25. Bakalım sizinki ne kadar psikopat.
- Kedim yüksek yerlere çıkar ve orada oturur (Örnek: Koltuğun tepesi ya da evdeki yüksek bir yer).
- Kedim avını öldürmek yerine ona eziyet eder.
- Kedim, diğer kedilere karşı dominanttır, onları kovalar.
- Kedim insanlara ya da diğer kedilere saldırırken bir yandan guruldar.
- Kedim üzerimde hâkimiyet kurar (Beni kovalar, bana saldırır).
Evimde iki tekir kedi hüküm sürüyor. Benim durumum pek iç açıcı değil. Sizin sonucunuz nasıl, yorumlarınızı bekliyorum.
YAŞLANMAYA KARŞI ARALIKLI ORUÇ MU
BAŞLIK biraz Osman Müftüoğlu’ndan rol çalar gibi oldu ama öyle bir amacım yok tabii ki. Washington Üniversitesi’nden Matt Kaeberlein, köpek besleyen 24 bin kişiyle yaptığı araştırmada günde bir kez beslenen köpeklerin, diğer köpeklere nazaran yaşlılığa bağlı hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya çıkarmış. Bu araştırmayı görenlerin köpeklerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmemeleri gerektiğini söyleyen Kaeberlein, uzman tavsiyesine göre hareket edilmesini tavsiye ediyor. Ama bu çalışmanın, gelecekte ortaya koyacağı destekleyici verilerle, belki beslenme alışkanlıklarında değişiklik getirebileceğinin altını çiziyor. Yine de zaman kısıtlı beslenmenin insanlar dahil hayvanlar için faydalı olabileceğini anlatıyor Kaeberlein. Dikkate değer.
KEDİLER NEDEN BİR ANDA TIRMALAMAYA BAŞLARLAR
BİR kedi severken ve her şey yolunda giderken bir anda elini kolunu yara bere içinde bulan herkesin aklından geçer bu soru. “Let’s Talk About Cats”in (Hadi kediler hakkında konuşalım) yazarı Anita Kelsey, tırmalama, tıslama, ısırma gibi hareketlerin uyarı olduğunu belirtiyor. Tıslama, köşeye sıkıştığını hissettiği zaman sergilediği, agresif şekilde ısırması da siz onu severken vücut dilini anlamadığınızda yaptığı bir davranışmış. Kediler, dur demeyi bilmedikleri için bir şeyi istemediklerinde bu hareketlere başvuruyorlarmış. Yani severken dikkat etmek lazım. Kelsey’in tavsiyesiyse, kedileri tek silahları olan patileri ve dişleri konusunda daha küçükken eğitmeniz. Sizin el ve ayaklarınız yerine oyuncaklarla oynamaya yönlendirmeniz ve onları tetikleyici hareketlerden uzak durmanız gerekiyormuş. Zaman içine onun sınırlarını öğrenip sınırlara saygılı şekilde davranmanız da kritik. Bilginiz olsun.
OKUR FOTOSU
PİTOŞ HAYATI SORGULUYOR
OKURUMUZ Ünver Batur, kedisi Pitoş’un fotoğrafını paylaşmış bizimle ve “Pitoş’tan sevgiler” notunu düşmüş. Pitoş, yatakta varoluşsal sorgulamalara girmiş anladığım kadarıyla. Merak etmesin, hepimiz uykudan uyanınca öyle bir an yaşıyoruz. Pitoş’u kucaklıyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş