Paylaş
“Bu ülkeye ve bu hayata dair hiçbir şeyin, hiçbir zaman benim dilediğim gibi olmayacağını biliyor, artık bundan acı duymuyorum.” Bunu hayvansever olarak uyarlayalım: “Hayvan haklarına dair hiçbir şeyin hiçbir zaman hayvanseverlerin dilediği gibi olmayacağını biliyoruz.”
Ne kadar çabalarsak çabalayalım olmuyor bazı şeyler. Bir noktada takılıyor. Ama üzülmekten de mücadele etmekten de vazgeçmiş değiliz.
Yeni bir tehlikeyle baş başayız. Malum pandemiyle birinci yılımızı tamamladık. Bu süre zarfında dünya genelinde hatrı sayılır miktarda kişi yakınındaki kedi-köpeğiyle hayata tutundu. Bu durum mutluluk verecek şekilde barınaklardaki hayvanların sahiplenilmesini sağladı.
Ama o günler geride kaldı. Şimdi dünya genelinde bir tehlike var ve her musibeti anında sahiplenmeye meyyal bir ülke olarak bunu yaşama endişesi taşıyoruz: Normalleşme adımları atıldıktan sonra, insanlar sahiplendikleri yavruları hayvan barınaklarına bırakmaya başladı ve satışa çıkarılan yavru köpek ilanları etrafı sardı.
4 KAT ARTTI
Seyir şöyle oldu: Geçen sene mart ayında İngiltere ve ABD’de Google’da “yavru köpek satın almak” araması yapanların sayısı önceki döneme göre 4 kat arttı. Bunu fırsata çevirmek isteyen satıcılar fiyatlarını binlerce dolar arttırdı.
2020’nin kasım ayına geldiğimizde rüzgâr tersine döndü, “yavru köpek satmak” ve “köpek satmak” kelimeleri bu kez Google aramalarında zirve yaptı.
AYNI BAHANELER
Bu hareketi yapanlar sahiplendikleri ya da satın aldıkları yavrulardan vazgeçmelerinin sebebi olarak ilk sırada “köpeğin enerjisine yetişemediklerini” gösteriyor. “Apartman dairesinde bakmaya uygun değilmiş” de verilen en popüler cevaplardan.
Yetkililer henüz pandeminin sonlanmadığına dikkat çekiyor ve çok daha fazla köpeğin yakın gelecekte barınaklara terk edilme ihtimalinin olduğunu söylüyor.
Lütfen bu furyaya Türkiye olarak uymayalım.
BU İLİŞKİ UMDUĞUMUZDAN ESKİ ÇIKABİLİR
DÜNYANIN en eski hayvan mezarlığı bulundu. Kızıldeniz’in kıyısında 2000 yıl öncesine ait bölge antik Roma liman kenti Berenice yakınlarında 10 yıl önce bulundu ancak gizemi çözülememişti. Bölgede yapılan detaylı kazılarda 600 kedi ve köpeğin kalıntılarına ulaşıldı. Uzmanlar, evcil hayvan konseptinin o tarihte bile insanlara yabancı olmadığının kanıtı olabileceğini söylüyor. İlişkimiz çok daha eskilere dayanıyor olabilir yani.
BEYAZ SARAY’DAN GÖNDERDİ
DONALD Trump’ın ABD Başkanlık seçimini kaybetmesi, hem ABD’de hem de Beyaz Saray’da yeni bir dönemin başlangıcı olmuştu. Bu köşenin konusu olarak köpek besleyen bir ABD Başkanı yeniden Beyaz Saray’da ikamet edecekti. Ama mutluluk şimdilik kısa sürdü. Çünkü Joe Biden’ın köpekleri Major ve Champ maalesef olay çıkardılar ve saraydan gönderildiler. 13 yaşındaki Champ’in yoldaşı 3 yaşındaki Major, Beyaz Saray’daki gizli servis çalışanını yaralayınca, bu önlem alındı. İki köpek şimdi Joe Biden’ın Delaware’deki aslında daha önce yaşadıkları aile evine gönderildiler. Saraya tekrar dönecekler mi, göreceğiz.
OKUR FOTOSU
PRENSES NURBANU’YLA TANIŞIN
OKURUMUZ Güzide Yalçınkaya, kedisi Nurbanu’nun fotoğrafını şu notla iletti: “Evimizin prensesi Nurbanu. Sokaktan yaklaşık 4 aylıkken annesiz olarak aramıza katıldı. 9.5 yıldır bizimle. Kendisi mamasının yanında ev yemeklerini de çok sever. Benden başkasına sevdirmez, dışarıdan geldiğimde beni kapıda karşılar.” Sizden de kedi, köpeklerinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş