Paylaş
Kendilerini kaybeder, sağa sola sürtünür, akrobatik hareketler, bilincini kaybedercesine komik tavırlar sergilerler. Bunun sebebini bunca zaman “narkotik” etkisi üzerinden açıklıyordu bilim insanları. Şimdi bir grup Japon ve İngiliz bilim insanı imdada yetişip “Durun” dedi: “Kedilerin kedi nanesiyle ilişkisi tahmin ettiğiniz gibi olmayabilir.”
KİMYASAL SAVUNMA
Neymiş sebebi? Iwate Üniversitesi’nden Masao Miyazaki, kedi nanesindeki nepetalactol’u ayrıştırıp sadece bunu kedilere sunduklarında da benzer tavrı gördüklerini açıklıyor. Bu nepetalactol’un sinekler üzerindeki etkisini de izlemişler ve nepetalactol ile etkileşime giren kedilere daha az sineğin konduğunu görmüşler. Miyazaki, “Sonuçlarımızdan şunu anlıyoruz: Kedilerin “silver vine” ya da kedi nanesi için gösterdiği etkileşim aslında sivrisinekler, virüs ya da parazit canlılar için karşı kimyasal bir savunma yaratmak içinmiş” diyerek çalışmalarının sonucunu açıklıyor. Gördünüz mü, kedilerin yine günahını almışız...
YİNE İNSANLIK YİNE ZARAR
FRONTIERS of Veterinary Science dergisinde yayımlanan araştırma, bizim ne kadar kötü olduğumuzu tekrar yüzümüze vurdu. İnsanların yapay seleksiyonu neticesinde karşımıza çıkan “suratı düz” kediler, sabit bir surat ifadesine sahipler. Ve bu nedenle, duygularını belli edemiyorlar. Korku, endişe, acı gibi ifadeleri gösteremiyorlar. Bu kediler maalesef acı çekmiyor olsalar bile acı çektiklerini gösteren bir surat ifadesine sahip olabiliyorlar. Nottingham Üniversitesi’nden Lauren Finka, araştırmada 2 bin civarında kedinin surat ifadesini incelerken, normal kediler ve suratı düz tabir edebileceğimiz kedileri karşılaştırmış. Özellikle Scottish Fold kedilerin, acı çekmedikleri hallerde bile, acı çeken kedilerden daha sert surat ifadesine sahip olduklarını görmüşler. Finka, “Bu türler sağlık sorunlarının yanı sıra maalesef iletişim güçlükleriyle karşı karşıya kalıyorlar” derken, tatlı olmalarına rağmen çektikleri acıları düşünmemizi istiyor. Ben de ekliyorum: Satın almayın sahiplenin. Satın alma davranışı bu tür etik sorunları da konuşulamaz kılıyor.
NE GÜZEL HEDİYEYMİŞ
FRANSIZ ressam Édouard Manet’nin gün yüzüne çıkmamış bir resmi keşfedildi. ‘Minnay’ adındaki bir köpeğin portresi, Manet’nin 1875-1883 arasında yaptığı 8 köpek resminden biri olarak gün yüzüne çıktı ve şimdi açık arttırmayla satılacak.
Minnay, Paris’te ünlü kabare ve restoran sahibi olan, Manet’nin resimlerinde mekânlarını gördüğümüz Gauthier Lathuille’nin kızı Marguerite’nin köpeği.
Müzayede evi, daha önce bazı sanat galerilerinin bu resim için yoğun isteklerinin mektuplarda bahsinin geçtiğini, ancak 140 yıl sonra ortaya çıktığını ve ailenin sonunda satmaya karar verdiğini açıkladı.
SAKİN OL CHAMP BEYAZ SARAY’DASIN
BEYAZ Saray’da devir teslim töreniyle beraber, ABD Trump döneminin hasarlarını gidermeye çalışıyor. İklim anlaşması, koronavirüs tedbirleri derken, ABD başkanlarının geleneği olan Beyaz Saray’ın köpekleri de geri döndü. Joe Biden’ın barınaktan sahiplendiği Alman çoban köpeği Major ve Champ de şimdi Beyaz Saray’da göreve başladı. Kendilerine başarılar ve mutluluklar diliyorum.
OKUR FOTOSU
KARŞINIZDA ‘UÇAN BATMAN’
OKURUMUZ Nigar Torunoğlu, kedisi ‘Uçan Batman’in fotoğrafını şu notla iletti: “Adını böyle koymamızın nedeni 31 Temmuz 2019’da, henüz 1 aylıkken bir üst katımızdaki boş dairenin balkonundan bizim balkona atlaması oldu. O günden beri bizimle. Balkondan geldiği için ‘Uçan Batman’ dedik. Hayvan sevgisi kalbe gelen en iyi şey. Hayvan sahiplenen, bakan kişilerin sayıları artar inşallah.” Uçan Batman’e biraz daha sakin bir hayat diliyor, sizden de fotoğraflarınızı bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş