Paylaş
1000 kedi sahibiyle yapılan ankete göre her üç kediden biri, yaşadığı ev haricinde başka yerde de besleniyor. Kedi sahiplerinin yüzde 64’ü, kedilerinin aktif olarak başkalarını ziyaret ettiğini belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 34’ü, kedilerinin bütün gün ve geceyi dışarıda geçirdiğini, ev dışı gezintilerinin günde 5 saati aştığını anlatıyor.
Bu durum sadece bir ‘sadakatsizlik’ tehlikesi içermiyor. Bu şekilde bir hayat tarzını benimseyen kedilerin kilo problemi yaşaması muhtemel. Anket diyor ki yüzde 14 kedilerini diyete soktu, yüzde 16 kedilerinin aşırı kilolu olduğunu düşünüyor, bunun sebebini de kedilerinin ev dışında başka yerlerde de beslenmesi olarak gösteriyor.
Cazip mamalar
İşler karışıyor: Yüzde 17’nin, kedilerini beslediği için komşularıyla arası bozulmuş. Yüzde 34 de kedilerinin dışarıda yemek yemesinin kendilerinde stres yarattığını anlatıyor.
Uzmanlara göre kedilerin ev dışındaki hayatından bu kadar memnun olmasının sebebi, gittiği başka yerlerde yediği cazip mamalar. Bunun önüne geçmenizin yoluysa, kedinize ev sahipliği yapan kişi olarak onun yaşam alanını konforlu hale getirip bulunduğu ortamda mutlu olmasını sağlamak. Tabii ki bunu söylerken ödül maması ya da daha cazip mamalar kullanarak yapmaktan değil, ortamı onun seveceği şekle sokmaktan bahsediyorlar.
Kedilerin evde küçük çocuklar veya diğer stres faktörleri gibi etkenler varsa evden kaçmalarının muhtemel olduğunu belirten uzmanlar, ev düzeninin kedinizi aktif olarak başka ev ve ek öğünler aramaya teşvik etmemesi gerektiğini aktarıyor. Kapalı alanda yaşayan kedileri aktif tutup kalori yakmalarını sağlamak için oyunlar türetmeniz gerekiyor. İyi bir olta oyuncağının çoğu kediyi de eğlendireceğini ekliyor uzmanlar.
Tüm bunlardan şunu anlıyorum: Kedileri memnun etmek için kat etmemiz gereken yol uzun. Daha yolun başındayız.
KOKLAYARAK GÖRMEK
5 milyon reseptöre sahip olan insan burnuna kıyasla, 200 milyon-1 milyar arası koku molekülü sensörüne sahip olan köpeklerin koku alma konusunda ne kadar mahir oldukları malum. Son araştırmayı yayımlayan Journal of Neuroscience, köpeklerin aslında burunlarıyla nasıl gördüklerini anlatıyor bize. Koku bilgisi burna girdikten sonra, köpeklerin gözlerinin arkasında yer alan bir beyin yapısı olan koku ampulüne ulaşıyormuş. Yepyeni bulunan, kalın ve belirgin bir yolun, koku ampulünü köpek beyninin görmeyle ilgili kısmı oksipital loba bağladığı ortaya çıktı. Bu anatomik bağlantı belki de bir köpek görme yetisini kaybettiğinde kokunun bunu telafi edebilmesini sağlayacak. İnanılmaz değil mi?
KEDİ OYUNUNU İZLEYEN KEDİLER
Takip önerisi
OYUNSEVERLERİN ve kediseverlerin merakla beklediği, bir sokak kedisi olarak oynadığınız fantastik macera oyunu ‘Stray’ kullanıcılarla buluştu ve hemen bir fenomen haline geldi. Oyunu fenomenleştiren, insanlara sunduğu kullanıcı deneyimi değil sadece. Gerçek kediler de oyunu ilgi çekici bulmuşlar. Hatta iş daha da öteye taşınmış ve Stray oyununu izleyen kedilerin paylaşıldığı bir sosyal medya hesabına kadar varmış. Twitter üzerinden https://twitter.com/CatsWatchStray adresinden maceraları takip edebilirsiniz. Oyunu halihazırda PC ve konsollarda oynamak mümkün.
HAFIZ’LA TANIŞIN
Okur fotosu
URLA’dan mesaj atan okurumuz Barış Coşkun, kedileri Hafız’ın fotoğrafını şu notla yollamış: “Karşınızda bizim kör kedimiz Hafız. Oğlum Ege’nin kedisi. Doğduğundan beri bizimle.” Okurumuza teşekkür ediyorum. Hafız’ı kucaklıyorum. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş