Paylaş
Turumuza İstanbul’un Avrupa Yakası’nda devam edelim. Beşiktaş, Konaklar Mahallesi’nde de bir süredir köpek sahipleri ve köpeklerin varlığından rahatsız olanlar arasında bir gerginlik var. Mahallede yaşayanların köpeklerini götürdükleri Koza Köpek Parkı’nın yanı başında yaşayan kişiler köpek sahiplerini tehdit ederek gerginliği başlatıyor. Artan gerginlik belediyeye aksettirilse de hâlâ sulh içinde bir çözüm bulunabilmiş değil.
ARA SOKAKLARDA CANLAR GİDİYOR
Bu da maalesef gündelik hayatımızın parçası haline gelen bir başka durum: Ara sokaklarda hız limitine uymayan araçların sebep olduğu ölümlü kazalar. Kedi ve köpeklerin canına mal olan dikkatsizlik, bir arada yaşam kültürüne ayak uyduramama hepimizin canını acıtıyor.
Köpeklerin varlığından rahatsız olanlara köpek sevgisini aşılamak için geç kalındığını kabul etmek gerek. Bu sanıyorum insanların yetiştiği çevre ve doğal hayatla nasıl bir ilişki kurduğuna bağlı olarak değişiyor. Belli bir yaştan sonra kimseyi değiştiremeyiz.
Evin bahçesine izinsiz şekilde giren belediye çalışanları 3 köpeği uyutarak götürdü.
Sokak hayvanlarına şiddet uygulayanlara yönelik kanunlar artık yaşam hakkını korur şekilde kararlar veriyor ve şiddet uygulayanlar cezalandırılıyor. Fakat günlük olaylarda, yaşam alanı kısıtlanan köpekler ve sokak hayvanlarına yönelik şikâyetlerde belediyeler ekseriyetle canlıları korumak değil ortadan kaldırmak üzere hareket ediyor. “Bir şey yapması” istenen belediyelerin ya da devletin ilk olarak akıllarına insan harici canlıları göz önünden kaldırmak haricinde çözümler getirmesi şart. Bir arada yaşama kültürümüzü geliştireceksek bunun içine doğayı ve evrendeki diğer canlıları da katmalıyız.
ADETA DÖRT YAPRAKLI YONCA
ABD’nin Nevada eyaletinde erkek bir Tortoiseshell kedisi evlat edinildi. Bunu haber yapan şey ise durumun nadirliği. Zira tüylerinin renginden dolayı Tortoiseshell adı verilen bu kedilerin tamamının dişi olması. Siyah tüylerin baskın olduğu, aralarda turuncu ve sarı gibi farklı renklerin de bulunduğu kürke sahip bu üç renkli kedilerin yalnızca 3000’de 1’i erkek olabiliyor. Bir veteriner meslek hayatı boyunca hiç erkek bir Tortoiseshell görmeden kariyerini geçirebiliyor. Çok nadir görülen bu erkeklerin de genellikle kısır olduğuna rastlanıyor. Uzmanlara göre bu kedilerin dişi olmasının nedeni siyah, turuncu ve sarı rengini üretmek için iki X kromozomunun gerekli olmasıdır. Erkek kedilerde genellikle sadece bir X ve bir Y kromozomu bulunur. Erkek kaplumbağaların fazladan bir X kromozomu vardır, bu da onları nadir görülen bir XXY yapar.
OKUR FOTOSU
MÜDÜR’ÜN BİR GÜNÜ
OKURUMUZ Ecem Demirel, kedisi Müdür’ün fotoğrafını göndermiş ve Müdür’ün ağzından şu notu düşmüş: “Benim adım Müdür. 2006 yılında Balıkesir, Ayvalık’ta doğdum. Henüz bir aylıkken, o zaman altı yaşında olan ve şu anda Hollanda’da makine mühendisliğini bitirip orada çalışan Ecem abla tarafından Ankara’ya getirilmişim. 17 yaşındayım. Evin hanımıyla birlikte bir sitenin 9’uncu katında beraber yaşıyoruz. Hobilerim arasında camın arkasındaki limonluğa konan kuşlarla bakışmak, musluk açıkken su içmek, bir de evinin hanımını sinir etmek için saksıdaki toprakları çaktırmadan odaların içine dağıtmak var. Bir de siyah zeytinle oynayıp, oyun bittikten sonra yemek var tabii. Sağlıkla, sevgiyle kalın...” Müdür’e sevgilerimi yolluyorum. Sizden de kedilerinizin, köpeklerinizin fotoğrafını bekliyorum.
NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...
Paylaş