Serdar Turgut: ‘Öteki Türkiye’ üzerine

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

EKONOMİYLE ilgili yazılarıma ciddi ve sert tepkiler oluşmaya başladı. Bunun örneklerini hem gazete içinden, hem de diğer medyada görmeye başladım.

Özellikle bazı yazılar oldukça duyarlı ‘‘okumalara’’ neden oluyor. Sonra da sert tepkiler geliyor.

Kişisel olarak bundan katiyen rahatsız olmamakla birlikte bazı yazarların neye sinirlendiklerini anlamam mümkün değil.

Çünkü ben bütün yazılarımda, Türkiye' de gelir dağılımındaki korkunç bozukluğun düzeltilmesi için acilen bir eylem planı yapılmadığı takdirde, ülkenin uçurumdan aşağıya düşeceğini anlattım.

Türkiye'de şu anda resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 85'ini oluşturan kesimin yaşama, geleceğini kurma ve birey olarak mutlu olma hakkını savunmak bence gazetecinin görevi olmalıdır.

* * *

Şöyle bir tez öne sürülüyor: Benim ‘‘Öteki Türkiye’’ diye adlandırdığım kesimin de aslında geliri yükselmektedir, ama üst grupların geliri daha hızlı yükseldiğinden dolayı gelir dağılımı bozulmaktadır.

Yani benim iddia ettiğim gibi, bugün Türkiye'de azınlık dışında halk kesiminde mutlak bir fakirleşme değil, nisbi bir fakirleşme yaşanmaktadır.

Bu iddia ne yazık ki doğru değil.

Bırakın benim verdiğim istatistikleri, Zet Nielssen grubunun yaptığı araştırmanın korkunç sonuçlarına bakın.

* * *

Yeni Kalkınma Planı'nda 119'uncu sayfada yer alan satırları hep birlikte okuyalım:

‘‘Aynı dönemde (1987-1994 kastediliyor) hanehalklarının yüzde 20' lik gelir grupları itibarıyla dağılımı dikkate alındığında, Türkiye genelinde en yoksul yüzde 20'lik hanehalkı grubunun gelir payı 1987 yılında yüzde 5.24 iken, 1994 yılında 4.86'ya düşmüştür. En zengin yüzde 20'lik grubun payı bu yıllar arasında yüzde 49.9'dan yüzde 54.9'a yükselmiştir. Kırsal yerlerdeki hanehalklarının gelir paylarında önemli bir değişme olmazken, kentsel yerlerdeki ilk dört grubun gelir payları azalmış, sadece en zengin yüzde 20'lik hanehalkı grubunun payında ciddi bir artış meydana gelmiş ve bu grubun payı yüzde 50.9'dan yüzde 57.2'ye çıkmıştır.’’

* * *

Evet, devletin resmi belgesinde bu tespit yapılıyor.

Üstelik araştırma 1994 yılında kesilmiş. O YILDAN BU YANA YAŞANAN GELİŞMELER ÖYLESİNE UTANÇ VERİCİ Kİ, ÖYLESİNE VAHİM Kİ, 1994 SONRASINDA GELİR DAĞILIMINDA NELER OLDUĞU GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR.

Dahası 1994'ten sonra Türkiye'de nüfusun yüzde 45'inin yaşamakta olduğu tarım sektörü de ekonomik varlık olarak yok edildi, yani programda söylenenin aksine kırsal kesimdeki hanehalkının geliri inanılmaz derecede düşürüldü.

Yazarın Tüm Yazıları