Paylaş
Neden bu gibi şeyler hep İzmir’de olur? Neden bu kent kendi içinde debelenip durur? Bu, İzmir’in kaderi mi?
Neyse, ben soruyu bırakıp konuya geleyim, zaten yazıişlerinde bir süredir, “Yazın çok uzun” diye, sesler yükseliyor. Eee, malum bu yazı da öyle kısa bırakılacak, leb’den leblebi çıkarılacak konu değil. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (İZTEKGEB) genel kurulundan çıkan sonuç belli. CICOM ile ilgili eleştiri ve tereddütleri, Hürriyet İzmir’e manşet olan bu yazının ilk bölümünde anlatmıştık. Yazı çıkınca, EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu ile mailleştik. İYTE Rektörü Prof. Zafer İlken ile telefonda konuştuk. Görüşler muhtelif, o yüzden bu konuya girmeyeceğim. Ama asıl olan CICOM’un Türkiye Yetkilisi Cem Ateşler ile görüşmemizdi. Şimdi sözü CICOM’a bırakmak lazım.
Mağdur olan biziz
Ateşler, “İZTEKGEB’in dokuz aydır haber gelmedi” görüşünün tam tersine, kendilerinin haber beklediğini belirtti: “Dokuz ay zaman verildi. Bu, tarafların birbirlerine verdiği zaman, 10 Eylül’de imzalanan ön protokolle. Bu protokole göre, yetki devredilecekti. Yetki devredilmeli ki, işe başlayalım. Ama, ses çıkmadı. Başbakanlık Yatırım Ajansı’na başvurduk, onların hakemliğinde toplantı yaptık, nisan başında. Bize 30 Nisan’a kadar süre verdiler ön proje hazırlamamız için. Zamanın kısıtlı olmasına rağmen, ön projeyi 29 Nisan’da teslim ettik. Ön proje, çünkü asıl proje anlaşma sonrasında mutabık kalınan ön projeye göre yapılacak. İZTEKGEB’e de karar vermesi için 15 Mayıs’a kadar süre veren Yatırım Ajansı, bizim bu projemizi çok beğendi. Ama maalesef geçen gün yapılan genel kurula kadar İZTEKGEB’den hiç ses çıkmadı.”
İZTEKGEB’le ilgilenmiyoruz
Yatırım şirketi olmadıklarını, ama aracılık da yapmadıklarını belirten Ateşler, CICOM’un bir developer (geliştirici) bir şirket olduğunu, yatırımcıyı bulup getirdiğini söyledi. Ateşler, “Yatırım Ajansı’nın hakemliğinde yaptığımız toplantıda, yetki devrinin mümkün olmadığı söylendi, o yüzden İZTEKGEB’e ortak olmamız istendi. Buna istinaden, biz de yaptığımız protokolde, samimiyetimizi göstermek için, 2.5 milyon dolar avans vereceğimizi, ilk iki yıl inşaat süreleri olduğu için yüzde vermeyeceğimizi belirttik. Daha sonraki altı yıl için 12.5, daha sonraki yıllar için yüzde 25’i sizin belirleyeceğiniz yere, bu üniversite olabilir, verelim dedik. Bu yüzdeler ve 2.5 milyon dolar avans bizim ortak olacağımız İZTEKGEB’e ödenmeyecek. Bunu söylememize ve benim dedikodular üzerine genel kurul öncesi bu konuda Zafer Hoca’ya bilgi vermeme rağmen, İZTEKGEB’in genel kurulunda yine bu sorun olmuş. İZTEKGEB’in yüzde 90’ını almak bize hiçbir anlam ifade etmiyor. Ve şimdi de bize üç ay süre vermişler.”
Yatırımcı bulacaklar
Bütün altyapı ve işletme yatırımı için yatırımcı bulacaklarını dile getiren Ateşler, “Altyapı ve işletme yatırımlarını, biz yatırımcı bularak yapacağız. Ve buraya da birçok şirket getireceğiz. 2.5 yıldır bunun için bedava çalışıyoruz. Bu arada da İZTEKGEB’e Teknokent konusunda korkunç bir bilgi aktarımı oldu. Beğenmedikleri ön projede, CICOM’un işlettiği diğer teknokentlerdeki 120 tane yatırımcı ismi var. Ama bize ısrarla ‘Yatırımcılar kim’ diye soruyorlar. O da bizim sırrımız olsun, anlaşma imzalanmadan böyle bir değeri nasıl verebiliriz ki? Şu anda da, 24-25 milyar dolar serveti olan, Microsoft’un eski ortaklarından bir yatırımcı, bizim bu anlaşmayı yapmamızı bekliyor.”
Şimdi, iki gün süren, iddiaları ve cevapları kapsayan bu yazıyı ben yazdım, siz okudunuz. Aslında çok kısa bir açıklaması olan bu durum, İzmir için oldukça önemli proje, nasıl oluyor da arapsaçına dönüyor? Anlayan beri gelsin... Evet, ‘Çok kısa bir açıklama’ dedim.
Ben öyle olduğuna inanıyorum, sizin de öyle olduğuna inandığınızı düşünüyorum. İşin özüne gelelim: Bu ayrıntılar belki ortaklar için anlam ifade edebilir.
Ama şunu biliyorum, sokaktaki adam büyük ihtimalle, “Bana ne CICOM’dan, elin Amerikalısı’ndan, bu iş İzmir’e, bana yarayacaksa bir an evvel bitirin” diye düşünüyordur.
Doğru mu?
Paylaş