Paylaş
MEME KANSERİ MEME KAYBI DEMEK DEĞİLDİR!
Her 10 kadından 1’inde görülen meme kanseri, tıpta kaydedilen tüm gelişmelere rağmen, bu yüzde 10’luk ciddi oran sebebiyle pek çok kadının korkulu rüyası.
Bu haftaki konumuz ise, meme estetiği ve meme rekonstrüksiyon (yeniden meme oluşturma) ameliyatları. Bir kadın için, kanser nedeniyle kaybedilen bir memenin yerine yenisinin oluşturulabiliyor olması, aslında ciddi anlamda psikolojik travma yaratabilecek bir durumun kolay atlatılmasını sağlayan tıbbi bir mucizedir. Bugün biz ‘Sağlık Olsun’ köşemizde kadın psikolojisinde her yönüyle çok önemli bir yer tutan memenin estetik ve yeniden oluşturma ameliyatlarını Plastik Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek ile konuştuk.
Hocam memesi alınan her kadın yeniden meme yaptırabilir mi?
Günümüz Plastik Cerrahi uygulamaları içerisinde meme rekonstrüksiyonu yani memenin yeniden oluşturulması ve meme estetiği (dikleştirme, küçültme ve silikon ile büyütme gibi) önemli bir yer tutmaktadır. Ben bir hekim olarak meme yokluğunun kulak, burun ya da kol yokluğundan farklı olmadığını düşünürüm. Meme kanseri nedeniyle memesi alınan her kadın, yeni bir meme oluşturulması konusunda mutlaka bilgilendirilmelidir. Bu, her kadının doğal hakkıdır. Memesi alınan her kadın uygun şartları taşıması durumunda doğal görünüme sahip yeni bir meme yaptırabilir.
Peki bunun için ne gibi yöntemler var?
Yeniden meme oluşturulması için birçok alternatif mevcuttur. Plastik Cerrah ve hastanın birlikte karar vermesi sonucu uygun tercih yapıldığında, son derece tatmin edici sonuçlar elde edilebilmektedir. Kişinin kendi kas ve dokularından meme oluşturulabileceği gibi silikon protezlerle ve her ikisinin birlikte kullanılmasıyla da yeni meme oluşturulabilir. Memedeki tümörün çıkarılması için göğüs alındığında, sadece kanserli bölge çıkarılmış ise yani o bölgede geriye yeteri kadar doku kalmışsa, göğüs kasının altına silikon protez yerleştirmek yeterli olur.
Hocam yeniden meme yapılmasının meme kanserinin nüks etmesine sebep olduğu ya da kişinin yaşam süresini olumsuz etkilediği doğru mudur?
Bu konuda olumsuz etki yaptığına dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Hatta estetik amaçlı silikon protez yapılan hastalarda meme kanserinin daha erken evrelerde saptandığına dair bazı bilimsel yayınlar da mevcuttur. Ancak yeni memenin ne zaman yapılacağı konusunda doğru karar verilmelidir. Bu ameliyat meme kanseri nedeniyle memenin alınması (mastektomi) sırasında yapılabileceğı gibi daha sonra da yapılabilir. Önemli olan, eğer şartlar uygunsa kadınların meme kaybından dolayı yaşadığı psikolojik travmayı asgari düzeyde tutmaktır. Yani özetle, memesi alınan bir kadın, hayatının geri kalanını memesiz yaşamak zorunda değil!
Bu ameliyatlar kaç aşamalıdır?
Tek seansta meme dokusunu oluşturmak mümkün. Bu seansta, cerrahi tercih ve tekniğe bağlı olarak 1 ila 5 saat süren bir ameliyatla meme oluşturulmaktadır. Daha sonraki seanslarda ise diğer memenin yeni oluşturulan memeye benzer hale getirilmesi yani dikleştirme, küçültme gibi işlemler yapılır. Aynı seansta ya da daha sonra meme ucu oluşturma ve renk verme işlemleri tamamlanır.
Peki biraz da meme estetiğinden bahsedebilir misiniz?
Memeye yönelik olarak büyütme, küçültme ve dikleştirme ameliyatları Türkiye’de en sık yapılan ameliyatlardandır. Estetik cerrahi halen tabu gibi görüldüğünden kadınlar ve hatta ünlüler estetik cerrahi yaptırdıklarını gizleme ihtiyacı duyuyorlar. Bu nedenle estetik cerrahi girişimleri çok yaygın değilmiş gibi görünüyor. Meme estetik girişimleri 18 yaşından itibaren tüm kadınlara yapılabilir. Genel anestezi yönünden engel olmadıkça bu ameliyatlar konforlu bir şekilde yapılmakta, hastalarımız genellikle ameliyat sonrası hastanede en fazla bir gün kalarak, bir hafta içerisinde sosyal yaşantılarına dönebilmektedirler.
Kadınlar geçtiğimiz yıl basında çok yer alan endüstriyel silikon kullanımının kansere neden olduğu haberleri nedeniyle bir korku yaşadılar. Bu haberlerin aslı var mı?
Kesinlikle. Birçok kadın ameliyattan vazgeçti ya da ameliyatını erteledi. Geçmişte ameliyatını yaptığım birçok hasta beni aradı, silikonlarıyla ilgili sorular sordu. Şu anda endişelenecek bir durum yok. Bunu gönül rahatlığıyla tüm silikon büyütme düşünen hastalarımıza söylemek isterim.
Silikonla meme büyütmenin riskleri var mı?
Genel anestezi altında yapılan her ameliyat kadar kanama, enfeksiyon riskleri var. Silikona özel kapsül sertleşmesi dediğimiz olay durumunda gerekirse tekrar silikon protezleri çıkartıp yenilerini yerleştirebiliyoruz.
Meme küçültme ile meme dikleştirme den bahseder misiniz?
Meme küçültme genellikle memenin çok büyük olmasından ve zaman zaman boyun ve baş ağrısı yapmasından dolayı yapılan bir ameliyattır. Meme dikleştirme ameliyatları ise genellikle gebelik ve doğum sonrası memenin eski formunu kaybetmesi nedeniyle yapılan, memeyi yeniden eski formuna getirme ameliyatıdır. İz konusunda ve daha iyi şekil-form vermek amacıyla kullandığımız yeni teknikler mevcuttur.
Çok sık sorulan bir soru; silikon ameliyatlarından sonra gebelikte ya da gebelik sonrası emzirmede sorunlar yaşanıyor mu?
Hiçbir şekilde gebe kalınmasında ya da çocuk emzirmede bir sorun yaşanmaz. Meme kanseri yönünden de az önce belirttiğim gibi rutin kontroller yaptırılmalıdır.
Son olarak, bu sililikon protezler kaç yıl vücutta kalabilir ya da kullanım süresi diye bir şey var mı?
Bu konuda net bir konsensus yoktur. Üretici firmalar 20-25 yıl sonra değiştirilmesini önermekle beraber, her yıl 300 bin kadının meme silikonu yaptırdığı A.B.D.’de dahil tüm dünyada Estetik Cerrahi Dernekleri tüm yaşam boyu bu protezlerin vücutta kalabileceğini belirtmektedirler.
KÜÇÜK OLMASINDAN YAKINIYORUM
25 yaşındayım ve kendimi bildim bileli memelerimin küçüklüğünden yakınıyorum. Ameliyat olmaya kesin karar verdim ancak bir arkadaşımda meme ucunda iz olduğunu gördüm. Koltuk altından girilerek yapılan başka bir yöntem varmış bunun hakkında bilgi verir misiniz?
Silikon protez, meme ucunun alt kısmından, koltuk altından ya da meme altı katlantısından girilerek yerleştirilebilir. Dünyada en çok tercih edilen kesi yeri meme altından yapılan kesilerdir. Bu kesiyle en iyi yerleşim sağlanmaktadır. Ancak diğer kesilerin de farklı dezavantajları vardır. Meme ucundan girilmesinin sakıncalarından birisi meme dokusundan geçerek ortamın bakteri ile kirlenmesi ve kapsül sertliği dediğimiz riskin artmasıdır. Koltuk altından yapılan kesilerde ise dekolte çizgisinin oluşturulmasında problem olabilir. Ancak her cerrahın kendine özgü bir yaklaşımı vardır. Sizin de tercihinize göre cerrah ile birlikte kesi yerine karar vermelisiniz.
KISACA BİROL CİVELEK
1967 yılında doğdu. Lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1990
yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (İngilizce) mezun oldu. ABD NewYork eyaletinde 1993-1996 yılları arasında Genel Cerrahi ihtisası yaptı. Almanya, İspanya ve ABD’de Plastik Cerrahi alanında çalışmalarda bulundu. Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Plastik Cerrahi asistanlığı programını kurdu ve 2 yıl klinik şefliğini yaptı. 1999 yılından beri Plastik Cerrahi uzmanlığı yapan Dr. Civelek aynı zamanda El Cerrahisi ve Ağız-Yüz ve Çene Cerrahisi uzmanıdır.
SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN
Önümüzdeki hafta konumuz, son günlerde havaların tekrar soğumasıyla çoğumuzun karşısına basit bir nezle veya soğuk algınlığı sonrası çıkabilecek olan ve her yaşta, herkeste görülebilen ‘sinüzit’ olacak. Özellikle kış aylarında yaygınlaşarak hayat kalitemizi olumsuz yönde etkileyen ve gelişmiş toplumlarda işgücü kaybına sebep olabilen sinüzit hastalığını, belirtileri, teşhis ve tedavisi, ne aşamada cerrahi müdahale gerektiği gibi sorulara cevap arayara,k konunun uzmanı Doç. Dr. Tuncay Özçelik ile konuşacağız. Siz sevgili okurlarım da sinüzit ile ilgili merak ettiklerinizi jineklinik@senolkalyoncu.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz.
Paylaş