Kasık fıtıkları

Sevgili okurlar bu hafta konumuz, kasık fıtıkları.

Haberin Devamı

Fıtık, bir organın vücut duvarından dışarıya doğru şişkinlik oluşturması veya çıkması olarak tanımlanır. Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir genelde oluştuğu bölgeye göre isimlendirilir. Kasık bölgesinde oluşursa kasık fıtığı olarak tanımlanır. Fıtık genelde zararsızmış gibi görünür ancak doktorunuz sizi muayene ettikten sonra genellikle ameliyat önerir. Çünkü fıtığın sıkışması ve sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar hayatı tehdit edici olabilir. Bu konuyu, hafta boyunca sizlerden gelen sorular doğrultusunda Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Anadol’a konuştuk.

- Hocam öncelikle fıtığı tanımlayalım.Fıtık nedir ve nerelerde görülür?
Fıtık, bir organın vücut duvarından dışarıya doğru şişkinlik oluşturması veya çıkması olarak tanımlanır. Vücudun kasık, uyluk, göbek, mide gibi yerlerinde görülebilir.

Haberin Devamı

- Kasık fıtığı nedir?
Kasık bölgesinden çıkan fıtıklar, tüm fıtıkların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturur. Bu olguların büyük çoğunluğu erkeklerdedir.

- Kasık fıtıklarının nedenleri nelerdir?
Kasık fıtıkları doğuştan olabileceği gibi zaman içerisinde o bölgeyi zayıflatan olaylar neticesinde de oluşabilir. Karın içi basıncı arttıran herhangi bir olaydan sonra (öksürük, zorlayarak idrara çıkma, ıkınma gibi) karın boşluğu duvarının dışarıya itilip küçük bir kese oluşturmasıyla kasık fıtığı ortaya çıkar. Karındaki basıncın zamanla artması kesenin daha da büyümesine ve bağırsağın bir kısmının bu kesenin içine kaymasına neden olabilir.

- Kasık fıtığı teşhisi nasıl konulur?
Kasık fıtıklarına tanı koymak oldukça kolaydır. Ayrıca fıtığın oluşturduğu şişlik çok tipik olarak ayağa kalkmakla veya karın içi basıncı arttıran manevralarla belirginleşirken; sırt üstü yatmakla kaybolmaktadır. Bu yüzden muayene hem ayakta hem de yatarak yapılmalıdır.

-Kasık fıtığının tedavi yöntemleri nelerdir?
Kasık fıtığının tedavisinde cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Hasta ameliyat edilmediğinde, fıtıklaşan organın günün birinde o fıtık kesesi içine girip boğulup sıkışması ve bu sıkışmaya bağlı da keseye giren organın kan akımında bozulma meydana gelir. Bu durum düzeltilmediğinde de, kan akımı bozulan organ örneğin bağırsak ise bağırsak da delinmeler ortaya çıkar ve bu durum hasta hayatını tehdit eder.

Haberin Devamı

-Ameliyat sonrasında erken dönemde nasıl bir süreç olacaktır?
Hasta anestezinin etkisinden kurtulduktan sonra ki bu 3-4 saattir, yemek yemeye başlar. Akşam ayağa kalkabilir. Hastaların çoğunluğu ertesi gün taburcu olur. Bazen açık ameliyatlarda doktorunuz bir dren kullanmayı tercih edebilir. Bu drende 2-3 gün içerisinde alınır.
-Ameliyat sonrası geç dönemde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
1 yıl boyunca ağır kaldırmamaya dikkat edilmeli, ğırlık kaldırma sporlarına 1 yıl ara verilmeli, kilo almamaya dikkat edilmeli, sigara bırakılmalıdır.

Erdal Anadol kimdir?

Anadol, 1973 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl içinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Cerrahi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlayan Anadol, 1977 yılında Genel Cerrahi Uzmanı oldu. 1989 yılında profesör olan Erdal Anadol, Medicana International Ankara Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA: DETOKS UYGULAMALARI

Sevgili okurlar önümüzdeki hafta konumuz detoks uygulamaları. Detoks vücudun toksik yani vücut için zararlı olan maddelerden arındırılmasıdır. Bu toksinler soluduğumuz havada, yediğimiz yiyecek ve içeceklerde, ya da temas ettiğimiz yüzeylerde bulunur. Bunlara örnek kirli hava, sigara ve toksik metaller verilebilir. Detoks programları detoks diyetle birlikte fiziksel, ruhsal stresin azaltılması amaçlı rahatlama tekniklerinin kullanımını içermektedir. Bu tekniklerle ilgili önümüzdeki hafta Dr. Sevil Özkan’la konuşacağız. Sormak istediklerinizi bana hafta boyunca skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları