Paylaş
Özellikle genç erkekler, meme büyüklüğünden oldukça rahatsız olurlar. Dar ve ince kıyafetler giyince belirgin olan meme görünümü nedeniyle, istedikleri kıyafetleri giyememek, denize-havuza rahatça girememek bu kişileri sosyal ve psikolojik olarak oldukça kötü etkiliyor. Jinekomasti tedavisinde kullanılan yöntemleri konunun uzmanı Ankara Acıbadem Hastanesi doktorlarından Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Çiğdem Demiroğlu Yakut’la konuştuk.
ULTRASON ENERJİSİ İLE ERİTİLİYOR
“Jinekomasti ameliyatlarında kapalı ve açık olarak tanımlanan teknikler bulunmaktadır. Yapılacak ameliyat tekniğine, memenin büyüklüğüne, kıvamına ve deri sarkması olup olmamasına göre karar verilir. Kapalı teknik dediğimiz liposuction, yağ doku içeriği daha fazla olan memelerde daha uygun olmakla birlikte günümüzde liposuction cihazlarındaki gelişmelerle beraber bir miktar meme bezi de bu teknikle alınabilmektedir. Ultrason yardımlı liposuction dediğimiz vaser liposuction tekniği, jinekomasti ameliyatında bize büyük kolaylık ve fayda sağlamaktadır. Jinekomasti ameliyatlarının çok büyük bir kısmını, hiçbir kesi olmadan sadece küçük deliklerden özel kanüllerle girerek yağ dokusu ve meme dokusunu ultrason enerjisi ile eritip sonra negatif basınçla çekerek gerçekleştirebilmekteyiz.
AYNI GÜN TABURCU OLUYOR
Vaser liposuctionın bir diğer artısı da meme büyümesi nedeniyle bollaşmış olan meme derisinde sıkılaşmayı tetikleyerek derinin yeni meme şekline uyum sağlamasını kolaylaştırması ve daha iyi bir estetik sonuç vermesidir.
Meme bezi yoğunluğu çok fazla olan memelerde ise liposuctiona ilaveten meme halkası altından yapılan küçük bir kesi ile girilerek fazla meme dokusu çıkartılabilmektedir. Obezite ameliyatları ya da başka nedenlere bağlı olarak fazla kilo verme sonrası memelerde aşırı deri sarkması ile beraber ileri derecede jinekomasti mevcut olan erkek hastalarda ise kadınlarda yapılan meme küçültme ameliyatına benzer bir teknikle fazla deri ve meme dokusunun kesilerek çıkarılması gerekmekte ve buna bağlı olarak bir miktar iz kalmaktadır.
Vaser liposuction ile jinekomasti ameliyatı, genel anestezi ile yapılan 1 saatlik bir ameliyattır. Hastalar, genellikle aynı gün içerisinde taburcu olmaktadır. Günlük yaşama dönüş hızlıdır. Hastaların ameliyattan sonra 1 ay süre ile özel bir korse giymeleri gerekmektedir.
ÖĞRENMEDEN GEÇMEYİN
MİDEM AĞZIMA GELDİ
Yemeklerden sonra mideniz hep rahatsız oluyor hatta yanma hissiyle sizi uyutmuyorsa reflüye dikkat etmekte fayda var. Reflü kısaca, dışarı çıkmaması gereken mide asidinin yemek borusuna kaçması. Kötü beslenme tarzı, stres ve hareketsiz yaşam gibi faktörlerle ortaya çıkan hastalığın özellikle yemeklerden sonra görülen göğüs arkasında yanma, ağza acı su gelmesi gibi şikâyetler en yaygın belirtileri. Yutma zorluğu, ses kısıklığı, açıklanamayan ve devamlı öksürük, geçmeyen astım nöbetleri hastalığın belirtileri arasında. Kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren bu hastalıkta alışkanlıklar ve yeme düzeni çok önemli. Özellikle gece ortaya çıkan bu şikâyetler kişilerde uzun süre uyku problemlerine de sebep olabilir.
Yeme alışkanlıklarındaki değişikler ve ilaç ile hastalık cerrahi müdahale gerekmeden de büyük oranda kontrol altına alınabilir. Yağlı besinler, kızartmalar, çikolata, soğan-sarımsak, baharatlı yiyecekler ve kafeinli içecekler yemek listesinden çıkarılmalı. Yemekleri yavaş yavaş yeme ve yemekten hemen sonra yatmama alışkanlıkları da reflüyü etkileyen önemli etmenlerden. Doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlarla devamlı desteklenecek bu yaşam tarzı ile reflü büyük oranda önlenebilir.
Paylaş