Paylaş
Bu hastalıkların hepsi dünyada çoğu insanı etkileyen ve ciddi oranlarda ölümlere sebep olan hastalıklar. Hastalıklara sebep olan parazitlerin benzerlik göstermesinden yola çıkarak İngiltere’de York Üniversitesi’nde çalışmalarına başlanan ilaç tamamlandı.
* * *
Öncelikle bu hastalıkların ne olduğuna bakalım.
Chagas, genellikle Orta ve Güney Amerika’da görülen bir hastalık. Trypanazoma cruzi adı verilen parazite bağlı gelişir. Bu parazit, reduviid adlı bir böceğin ısırmasıyla bulaşır. Yüksek ateş, gözlerde şişme, vücutta kızarıklıklar gibi etkileri bulunur. Bu belirtiler zamanla sindirim problemleri, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu gibi hastalıklara evrilir. İlaçla tedavisi bulunur ancak ilacın yan etkileri oldukça ağırdır ve kullanırken bile kalp yetmezliğinden hayatını kaybeden çok sayıda kişi bulunuyor.
* * *
Şark çıbanı olarak bilinen hastalık da dişi tatarcık sineğinden bulaşıyor. Sineğin ısırmasının ardından deride ciddi kızarıklıklar görülmeye başlanıyor. Bu kızarıklıklar zamanla sert ve ağrılı, üstü zor kalkan bir kabuğa dönüşüyor. Vakaların çok büyük bir kısmı iyileşebiliyor ancak izler ömür boyu kalabiliyor. Şark çıbanının gözün yakınında, solunumu etkileyecek yerlerde ortaya çıkması da sağlığı büyük oranda etkileyebilir. Chagas kadar ölümcül olmasa da kişinin hayat kalitesini düşüren bir hastalık.
* * *
Uyku hastalığı da çeçe sineği olarak bilinen sineğin ısırmasıyla bulaşır. Parazit kısa süre içinde vücutta yayılır ve deride döküntüler, ödem ve ateş ile kendini belli etmeye başlar. Önlem alınmadığı takdirde şuurun kaybolması ve koma gibi sonuçlar doğurabilir. İlaçların yan etkisi de oldukça fazla. Hızlı yayılması sebebiyle oldukça tehlikeli ve ölümle sonuçlanan vakalar da çok fazla.
* * *
Bu hastalıkların hepsinin ortak özelliği böcekler yoluyla bulaşıyor olması. İlaç, buradan yola çıkarak geliştirildi. Parazitlerdeki proteinlere saldırarak yapılarını bozan ve vücuttakini hücrelere zarar vermeyen ilacın bu yüzden de yan etkileri neredeyse yok. Gerekli onayları aldıktan sonra ilacın kullanımına başlanılması bekleniyor.
ÖĞRENMEDEN GEÇMEYİN
BEN ŞURAYA BİR KIVRILAYIM
Devamlı uykulu olmanızın sebebi yatağınız ya da çok çalışmanız olmayabilir!
Kendini küçük ataklarla belli etmeye başlayan narkolepsi sendromu, müdahale edilmezse tehlike durumlara yol açabiliyor.
Narkolepsi sendromu: Kişinin istemsiz bir şekilde herhangi bir yerde uyuyakalması.
* * *
İlk başlarda iyi uyunmuş olmasına rağmen devamlı uykulu ve yorgun bir hâl ile göstermeye başlıyor. Beyindeki oreksin hormonunun eksikliğinden kaynaklanan bu sendrom; yorgunluk, isteksizlik gibi durumların başlıca sebebi. Ani bir duygu değişimi de bu durumu tetikleyebilir. Birkaç dakika süreyle kaslar gevşer ve kişi istemsiz bir şekilde olduğu yerde uykuya dalabilir. Bazı hastalarda araba kullanırken, dans ederken hatta yüzerken bile uyuyakalma durumları yaşanabiliyor. Uyku paralizisi denen durumu da tetikleyen sendromla, uykuya dalarken ve ya uyanırken bilincin açılması ancak vücudu hareket ettirememeye sebep olabiliyor.
* * *
Tabii ki her yorgunluk bu sendroma sahip olduğunuz anlamına gelmez. Ancak 3 ay kadar süreyle bu belirtiler devam ederse doktor yardımı almakta fayda var. Ani uyuyakalmalar sizin ve çevreniz için tehlike arz etmeye başlayabilir.
Paylaş