Paylaş
Arabama atlayıp, bu kez Bodrum’da aldım soluğu. Tam 2.5 saat sonra Bodrum’daydım. Can dostlarımdan Ali Sayar’da beni bekliyordu. Ben tatil yörelerini, eylül sonu ve ekimde daha çok seviyorum. Tatilciler, ikoncanlar, bir birlerine hava atanlar yok. Restoranlar, barlar, eğlence yerleri, hepsinde daha büyük keyif var. Siz de öyle yapın. Bu cumartesi de sizi kısa bir yolculuğa çıkarıyorum. Önümüzde 29 Ekim ve Kurban Bayramı var. Atlayın gidin. Üstelik her şey daha da ucuz. Oteller, balıkçılar, kısacası her yer mis. Ama Bodrum esnafı, bu sezon yazı öyle pek parlak geçirmemiş. Çoğu dertli. ‘Beş Oda’ ve ‘My Pavyon&Cenk Eren’in işletmecisi sevgili Ali ve de Fatih Ürek’in menajeri, işletmeci Sibel Barış, tüm işletmecilerin dertlerine tercüman oldular. Ben çooooook eğlendim. Yine sevgili Yüksel-Sadri Şener’e ait Otel Manastır’da kaldım. Genç Müdür Eren Terzi ile 2011 yaz sezonunda yapacaklarını konuştuk. Bodrumlu esnafla dertleştim. Marina Yacht Clup’un işletmecisi Şenkar Öztüzün’ü tanıdım. Harika bir insan. Bu yılın en favori yerlerinden CookShop’da yemek yedik. Burası İstanbullu iş adamı Bahaettin Demir ve Fatih Ürek’in yeri. CookShop 12 ay açık. Sosyetenin ve de damak tadı olanların değişmez adresi Gemibaşı Restoran’da harika mezeleri tattım. Çiftlik, kültür değil, denizden çıkan taze balıklar yedim. Bir de domates tatlısı. Tadı hâlâ damağımda.
Bodrum Marina çevresi geniş bir alan. Bu yıl çok başarılı bir sezon geçirmiş burası. Yatch Marina Clup çok iyi iş yapmış. İstanbul Gelişim ve Zeynep Casalini çalışmış. Bir akşam kocasıyla onu otelde gördüm. Harika bir evlilikleri var. Çok mutlular. Yine Marina’nın içinde yer alan Kahve Dünyası hala tıklım tıklım. Yalnız servis bu ayda bile kötü. Ali Yalıkavak, Gümüşlük ve Gündoğan’da işlerin Türkbükü’ ne oranla daha iyi olduğunu söyledi. Ama geçmiş yıllarda, Kurban Bayramı’na kadar açık olan mekanlar, bu yıl erkenden kepenk indirmiş. Ali “Biliyorsun ‘Beş Oda’ otel ile ben işletmeci olarak buradaydım. Benim için iyi bir sezon oldu. Fakat kısa. Toplam 50 gün. Ama tüm işletmeler dört ay açık olurlarsa ancak kara geçebilir. Ya da kendini kurtarabilir.” Diyor. Bir de buradaki bütün işletmeler, gelenler nedeniyle çok iyi servis elemanı ve de kadro kurmak zorundalar. Çünkü A takımı dediğimiz sosyete, ya da popüler isimler, hep Türkbükü’nde. İki senedir ramazanın da etkisi ile iş bölünmüş.
Zenginler, teknelerle komşuya gitmiş. Ali “Bazı mekanlarda ciddi zararlar söz konusu. İyi iş yapanların bile % 30 kayıpları var. Kardan zarara geçtiler. Batanlar da var. İskelelerin yıkılma dedikodusu, ses kirliliği nedeniyle alınan önlemler. Pahalılık nedeniyle, Türkbükü’ne gelenlerin % 50’sinin, Yunan Adaları’na gitmesi bu sonu hazırladı” diyor. Bodrum’da 15 yıldır işletmecilik yapan Ali, gelecek sezon gereken önlem alınmazsa durumun daha da berbat olacağını öne sürerek, şöyle konuşuyor; “İlk kez Yunan Adaları’ndaki eğlencenin Türkbükü’nü vurduğunu gördüm. Tekne ile gidenler özellikle. Bir de daha rahat Kos. Yani Türkbükü’ nde para harcayan kesim, komşuya kaçtı. Herkes ev sahibi oldu. Hayat pahalanınca evde yaşam, yemek, eğlence daha cazip hale geldi. Balıkçılar en çok iş yapanlar oldu. My Pavyon olarak Cenk Eren’le biz farklı bir konsept ile başarıyı yakaladık. Bu arada insanlar eskiden bara gider içkilerini içer, sonra bir balıkçıya, ardından da canlı müziğe sonra da gece kulübüne gidip, sabahı da çorbacıda noktalarlardı. Şimdi nerde? Tek yer yetiyor. Çoğu boş kalabalık. Bakıyorsun uçaklarda yer yok. Ama barlar, eğlence yerleri boş. Ev sahipleri, balıkçıları ve ev havuz sohbetlerini tercih ettiler. Türkbükü’nde büyük değişim şart. Eski bakire köy değil artık. Gelecek sene herkesin işi zor.”
Bu sene Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yönetimindeki, Bodrum Belediyesi, geçmişe nazaran başarılı işler yapmış. Düzenli yollar ve çevre düzenlemesi gibi... Ama sevgili Sibel Barış, “Avrupa’daki krizden olumsuz etkilenen turizm sektöründeki düşüşten, Bodrum özellikle de Türkbükü nasibini aldı.” Diyor. Her sene Bodrum’la özdeşleşen Bodrum Chakra, Güverte, Wish ve Club 63 bu sene kapılarına kilit vurmuş. Sezonun tam ortasında, Lola Beach’in iskelesi yıkılıp kapatılması, Ship a hoy ve Mavi Süit’in ağır para cezası kesilip 15 gün kapatma alması, Türkbükü’ndeki eğlence ve turizm sektörüne ciddi zararlar vermiş. Pashas’n Club, My Pavyon, Taş Ev, Barka canlı müzik olarak hizmet vererek ayakta kalmış. Aydın’ın sahne aldığı Meyhani ramazan ve bayram dahil, programlarına devam edeceğini anons etmesine rağmen mekanlarını kapatmışlar.
Özgürlüğün tadı var
Bodrum’dan iki günlüğüne Kos’a geçtik. Feribot ile bir saat. 120.00 TL. Bu benim en az beşinci, altıncı gidişim. Bu kez öyle otelde yer falan ayırmadık. Zaten komşuda işler tabiri caiz ise nanay. Günlüğü 50 Euro’ya harika otellerde oda bulursunuz. Günlük turlar da var. Saat 09.00-17.00 arası. 60.00 TL. Bir de 15.00 TL çıkış pulu tabi. Avrupalı kadın, erkek biraz güneş görünce hemen soyunuyor bu arada. Hiç yabancılık çekmiyorsunuz. Çok Türk var. Ana endüstrisi turizm. 300 yıl boyunca Osmanlı egemenliğinde kalmış. Modern Tıp’ın kurucusu Hipokrat’ın doğduğu ve yaşadığı yer. Limanın karşısındaki müzesini mutlaka görün. Mükemmel plajları var. Kardemana, İspanya’nın İbiza’ sı gibi ünlü. Kafalos plajları da. Zia’daki tavernalar, Hammam Bar ve Türklerin yoğun olduğu Platania (Çınarlı) ilk gidenler için ilginç. Elma KoCty Train Bus ile adayı turlayın. Bir saat sürüyor. 5 Euro. Meydandaki yunusların oradan hareket ediyor. Bu arada ilginç. Trende Ayça Tekindor’un ve de Ziynet Sali’nin şarkıları yalnızca çalınıyor. Herkes de dans ediyor.
Yalnız en ucuz cafe ve restoranlardan, en pahalısına varıncaya değin servis sıfır. Nerede bizim bar, cafe ve restoranlar. Keçi peynirli kabak çiçeği dolması, kalamar ve grek salata harika. Ama ben Peximet’ in dondurmasını, Reyhan’ın pastasını, Özsüt’ün sütlü tatlılarını aradım. Trafik yok. Ulaşım motor ve bisikletlerle. Çok boştu. Liman’daki otellerin kapı fiyatları 50 ila 100 Euro’ya kadar düşmüş. Komşu da pis, İzmir gibi. Kostantinos büyük bir Mall. Pazarları açık. Apollon, Atlantis Otel, Cosmapolitan Oteller var hemen yakınında. Plajlar da boştu. Kendiniz de motor, ATV veya bisiklet ile rahat bütün adayı dolaşabilirsiniz. Günübirlik bir tur da size keyifli gelebilir. Özgürce dolaşmak, uzo ile kafayı bulup, plajlarda sere serpe uzanmak için Kos’un da tam zamanı.
Bir albüm
Çok yaşa Müzeyyen Abla
Bodrum’a giderken Müzeyyen Abla’nın (Senar) son albümünü keyifle dinledim. ‘Gelse O Şuh Meclise-2010’. İki CD bir arada. Müzeyyen Senar’ın yorumuyla harika eserler var.Herkesin alıp müzik arşivinde bulundurması gerek. ‘Bir gönül vardı bende’, ‘Ömrümüzün son demi’, ‘Bir sevgi istiyorum’, ‘Kırmızı gülün adı var’, ‘Yalancı dünya’, ‘Sarı kurdelem’, ‘Yollarına gül döktüm’ ve daha ne ölmez eserler. Çok yaşa, nur ol Müzeyyen Abla, sesine sağlık.
Paylaş