Paylaş
Dijital ansiklopedide tarih ve kültür, gastronomi, kültürel miras, etkinlik ve festivaller, inanç, endüstriyel miras, deniz ve kıyı, doğal kırsal alanlar, sinema, sağlık, konaklama başlıkları altında 2 binden fazla turizm odak noktası bir araya getirilmiş.
Pandemi, sanal dünyaya geçişi en az 10 yıl erkene alarak yeni bir yaşam tarzı başlattı. Bugün artık iş toplantıları, konferanslar, seminerler, fuarlar, aile ve akraba toplantıları, hatta kız isteyip söz kesmeler bile sanal ortamda yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı bu dijital envanter çalışması o nedenle yeni yaşam tarzımıza çok uyuyor.
YENİ DÜNYANIN TOHUMU
Geçen yılla ilgili en güzel değerlendirmelerden birini, “2020 yeni dünya düzeninin tohumuydu” diyen Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi yaptı. Pandeminin dünyanın ihtiyacı olan daha adil, daha güvenli, daha şeffaf yeni bir ekonomik model için zemin hazırladığını söyleyen Eskinazi’ye göre dijitallleşme ve block chain teknolojisi hem dünya ekonomisi, hem de iklim krizinin geleceği olabilecek.
Günümüzde en büyük sermaye bilgi... Block chain teknolojisiyle daha önce çok maliyetli olan bilgiye erişim artık hem daha hesaplı, hem de cep telefonuyla bile mümkün. Artık siparişten üretime bütün süreçlerin kontrol altında tutularak atıkların minimize edilmesi, gıda israfının azalması, zaman ve kaynak tasarrufuyla üretim maliyetlerini düşürmek mümkün.
Ayrıca e-ticaretin yükselip dijital ödemelerin yapıldığı bir dönemdeyiz. Tüketiciler istedikleri ürünlerin onlarca, yüzlerce çeşidini online alışveriş sitelerinde fiyatlarını karşılaştırarak alabiliyor. Bu durum satıcılar arasında rekabet ortamını keskinleştirdi. Artık ilerleyip, ciroları artırmak için block chain teknolojisi iş dünyasının olmazsa olmazı haline geliyor.
KARBON AYAK İZİ BÜYÜK OLAN YANDI
İzmir gıdadan sanayiye birçok ürünün ihracat merkezi. Geçen yıl toplam 13 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bu yılın hedefi 15 milyar dolar. Ancak İzmir’in ve Türkiye’nin yurtdışı satışlarında parlak günlerini sürdürebilmesi için küresel ısınmayla mücadeleye katılması gerek.
Ülkelerin küresel ısınmayla mücadeleleri karbon ayak izleriyle ölçülüyor. Kömür gibi fosil yakıtların kullanımıyla atmosfere saldıkları gazlar ülkelerin karbon ayak izlerini gösteriyor. EİB Başkanı, “Her ülkeye ait karbon ayak izinin olacağı bir dönem bizi bekliyor. Dünya ticareti artık her ülkenin istediği gibi sanayi üretimi yapamayacağı ekolojik standartlara bağlı bir sürece giriyor” diyor. Görüldüğü gibi, küresel ısınmayla mücadeleye katılmayanların mallarını satamayacakları yeni bir dünya düzeni bizi bekliyor.
BANKALAR KREDİ KARTINI BLOKE EDİYOR
Karbon ayak izlerini ölçen teknolojilerin de hızla devreye girdiğini açıklamadan öğreniyoruz. Örneğin, bankalar verdikleri kredi kartlarıyla kullanıcıların karbon ayak izini takip edebiliyor. Kart sahibi çok fazla dizel yakıt alarak sınırı aşarsa kartı bloke ediliyor. Ya da turizmde müşterilerin bıraktıkları karbon ayak izine göre ödeme yaptıkları ekolojik oteller kuruluyor.
Görüldüğü gibi, pandemi yeni bir dünyanın kapılarını açtı. Sanal yaşamın, gezegenimizi hızla altıncı kitlesel yok oluşa götüren küresel ısınmayla savaşın öncelikte olduğu bir düzen bu. Hazır olmak gerek.
Paylaş