İzmir’de çifte bayram

YARIN bayram. Geçen yıldan farklı olarak bu sene umut dolu, yüzlerimiz gülerek sevdiklerimizle beraber Kurban Bayramı’nı kutlayacağız. Bir yıl önce bayramı evlere kapanarak geçirmiştik. Çok değil, iki ay önceki bayramda da evlerde kapalıydık. Evlerinde yalnız kalmış büyüklerimizin yanına gidememiş, çocuklarımız-torunlarımız yanımıza gelememiş, şeker gibi bayramı hüzün içerisinde geçirmiştik.

Haberin Devamı


Neyse ki, bilim imdadımıza yetişti. Dünyayı kurtaran aşının iki Türk bilim insanınca bulunması Türkiye’nin en büyük şansı oldu. Hazirandan bu yana Türkiye’de herkes aşı olabilir hale geldi. Aynı önce kendi ülkelerinin vatandaşları için aşı savaşları yapan zengin ülkeler gibi...
Tarih boyunca gelişmenin, zenginliğin anahtarı bilim ve eğitim oldu. Geçen hafta İzmir’in tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Bu sayfa, İzmir’i teknoloji üssü yapacak kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla açıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün (İYTE) Urla Yerleşkesi’nde kurulacak Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin İzmir’in kaderini nasıl değiştireceğini, entelektüel ve kültürel kalitesini nasıl yükselteceğini hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Haberin Devamı

DANS SAYESİNDE İŞE GİRDİ
İzmir’i bilişim vadisi yapacak kararın haberini duyunca 20 yıl geriye gittim. Dünyadaki bilgisayarların neredeyse tamamında yazılımları kullanılan Microsoft’un ABD Seattle’daki merkezine gitmiştim. Sanki bir şirket değil, üniversite kampüsü olan tesislerde gördüklerimden müthiş, bir o kadar da orada çalışan Türk mühendislerden etkilenmiştim. Lise ya da üniversite eğitimlerini Türkiye’de aldıktan sonra ABD’ye gelmiş 20 genç mühendis dünyada insanların yaşamını değiştiren programların yapımında çalışıyorlardı. Hiç unutmuyorum ODTÜ mezunu Karslı genç bir mühendis hanım, “Dans kulübü üyesi olmam buraya işe alınmamda çok etkili oldu. Bu şirkette çalışabilmek için sadece bilgi değil, sosyal olmak da gerekiyor” demişti.

10 BİN PIRIL PIRIL BEYİN
Görüp dinlediklerimden sonra Türkiye’de yetişen pırıl pırıl gençlerin kendi ülkelerinde beyinlerini kullanıp, yaratıcılıklarını geliştirecek yeterli altyapı olmadığı için yurtdışına gitmek zorunda kaldıklarını anlamış ve hak vermiştim. İzmir’e kurulacak bilişim vadisi bu ülkenin kaliteli beyinlerine kendi ülkelerinde kullanabilecekleri altyapı ve çalışma ortamı yaratacağı için çok önemli.
İYTE Rektörü Prof. Yusuf Baran, İzmir’in bilişim vadisi olma hayalini gerçekleştirecek 180 bin metrekarelik alana yayılacak teknoloji üssünün dünyanın her bölgesinden nitelikli beyinlerin göç edeceği merkez olacağını söylüyor. İşte, İzmir’in geleceği bu!
Yeni teknoloji bölgelerinde araştırma geliştirme bölümlerinde yaklaşık 10 bin pırıl pırıl insanın tam zamanlı olarak çalışması ön görülüyor. Prof. Baran, teknoloji üssünün uluslararası firmaların yerleşeceği bir kampüs olacağını söylüyor. Aynı dünyadaki teknoloji firmalarında kafalarını bilime yoranların şortla, terlikle işe gidip sonunda dünyayı değiştiren ürünlerin yaratılmasına imza atmaları gibi.... Üstelik bilişim vadisi, Ege Denizi’nin lacivertiyle çevrili yarımadada Çeşme, Alaçatı, Karaburun’a yakın ister spor, ister müzik, ister eğlence gençleri cezbedecek her türlü olanağa sahip bir yerde olacak.
İzmir, Ankara’dan gelen müjdeyle bu yıl çifte bayram yapacak. İyi bayramlar dileğimle.

Yazarın Tüm Yazıları