Paylaş
Tarım, sanayi, turizm hemen bütün sektörler bölge ekonomisini döndüren çarklarda önemli ağırlığa sahip. Başka kentlerde böyle çeşitlilik pek görülmez. Örneğin, Antalya’da turizm ve tarım vardır ama sanayi yoktur. Ya da İstanbul’da sanayi vardır ama tarım yoktur.
Ege’de ise Manisa başta olmak üzere, Çiğli, Kemalpaşa, Tire, Bergama gibi yerlerde büyük fabrikaların olduğu çok sayıda sanayi bölgesi vardır. Turizmde Marmaris’ten Bodrum’a, Fethiye’den Çeşme’ye, Foça’dan Urla’ya eşi bulunmaz bir coğrafyaya sahiptir Ege. Tarımda ise Ödemiş’ten Aydın’a, Akhisar’dan Ayvalık’a tarih boyunca dağlarından yağ, ovalarından bal akan yerler olarak ünlenmiştir.
İLK KEZ YAYIMLANAN RAPOR
İzmir ve Ege ekonomisinin zenginliği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) hazırladığı, ilk kez bu yıl yayımlanan yeni bir raporla başka bir boyuta ulaştı. ‘Sanayinin Liderleri’ adlı rapora göre İzmir, gıda ürünleri imalatı sektöründe Türkiye birincisi. Manisa ise içeceklerin imalatında Türkiye şampiyonu oldu.
Rapor, 90 binden fazla üreticinin makine parkı, üretim, hammadde ve iletişim bilgilerinin yer aldığı TOBB sanayi veri tabanının analiziyle hazırlandı. Sanayinin Liderleri Programı ile yaklaşık 4 binden fazla ürün için veri analizleri gerçekleştirildi ve buna göre sanayide lideri iller belirlendi.
GIDA ÜRÜNLERİNDE İZMİR
Gıda ürünlerinin imalatı sektöründe yer alan 421 ürün için ilk 3’e en fazla giren iller İzmir, İstanbul ve Kocaeli oldu. İzmir, gıda ürünleri sektöründe 65 üründe birincilik, 50 üründe ikincilik, 39 üründe üçüncülük ile 154 üründeki üretimiyle ilk sırayı aldı.
İÇECEKTE LİDER MANİSA
İçeceklerin imalatı sektörü altında yer alan 37 ürün için ilk 3’e en fazla giren iller ise Manisa, İzmir ve Bursa oldu. Manisa 8 farklı içecek ürününde birincilik, 4 üründe üçüncülükle toplam 12 ürünle ilk sırada yer alırken, İzmir 2 üründe birincilik, 6 üründe ikincilik ve 4 üründe üçüncülükle toplam 12 ürünle ikinci oldu.
2 BİN 300 ÇEŞİTLE
İllerin üretebildiği ürünlerin çeşitliliğinin de açıklandığı raporda İzmir çok az bir farkla İstanbul’un hemen ardından Türkiye ikincisi olarak görülüyor. İllerin üretebildikleri ürünlerin çeşitliliğinde 2 bin 621 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle İstanbul birinci olurken, 2 bin 300’le İzmir ikinci, bin 954’le Ankara ise üçüncü oldu. Ankara’yı bin 757 farklı ürün üretebilme kapasitesiyle Kocaeli ve bin bin 598’le Bursa takip etti.
Ege’ye akın
BAYRAM tatilinin 9 güne çıkmasıyla Ege Bölgesi’ndeki otellerde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. İzmir-İstanbul Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve son olarak Çanakkale Köprüsü’yle Ege’ye adeta turist akını başladığını söylüyor turizmciler. Foça’dan Çeşme’ye, Didim’den Karaburun’a her gelir grubu için imkanlar olması yerli turisti Ege’ye yönlendiriyor. Ancak bayramların giderek bahar ve kış aylarına kaydığını unutmayalım. Birkaç yıl sonra turistik bölgelerde bayram bereketi bitecek. Egeli turizmciler kültür, gastronomi, sağlık turizmi gibi yatırımlarla sezonu 12 aya yayacak çalışmalarını hızlandırmalı.
Paylaş