En zor 8 ay

AŞININ ilk vurulduğu yer olan İngiltere’de yurtdışı seyahat planları, “Nereye tatile gidelim?” sohbetleri yeniden başlamış. Yaklaşık bir yıldır önlerini göremeyen insanlar, nihayet eskisi gibi güzel bir tatilin hayalini kurabiliyor. Gelinen bu nokta bile aşının gücünü gösteriyor. İngiliz turistlerin en sevdiği tatil yerleri Fethiye, Marmaris, Bodrum gibi Ege’nin turizm merkezleri için güzel haberler bunlar.

Haberin Devamı

 


Aşılama başladıktan sonra Türkiye’de olabilecek gelişmeleri değerlendiren Prof. Ateş Kara, her şey yolunda giderse temmuz ayında maskeleri çıkarabileceğimizi söylüyor. Demek ki, tehlikenin bitmesine daha 8 ay kadar var. Yine de maskelerin çıkarılacağı tahmini bir tarih bile belirsizlikleri azaltıyor.

BİR GÜNDE 3 BİN ÖLÜM
Ancak başka bir gerçeği unutmamak gerek. Aşı bulunsa bile virüs halen can almaya devam ediyor. Virüs geçen hafta ABD’de 24 saatte 3 binden fazla kişiyi öldürdü. Bir günde ölen Amerikalı sayısı, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Pearl Harbour baskını ve tarihin gördüğü en büyük terörist eylem 11 Eylül İkiz Kuleler saldırılarını bile geçti.
Türkiye’de ise günlük vaka sayıları 30 binin üzerinde seyrederken yaşamlarını kaybedenlerin sayısı 15 bini aştı. İzmir, geçen hafta en riskli illerden biriydi ve yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranı yüzde 80’lere ulaşmıştı. Evet aşı bulundu ama 8 ay daha virüsten çok iyi korunmamız gerek. En etkili korunma ise kapanmadan geçiyor.

Haberin Devamı

HAYALET ÇARŞIDAN FARKSIZ
Hastalığa yakalanmayıp ölmemek için kapanmak gerek ama o zaman da yaşamla ilgili sıkıntılar başlıyor. Yaşayabilmek için işsiz kalmama, ekmek teknesi işletmeyi ayakta tutma çabası en büyük sıkıntılar. Yabancı bir TV kanalında, virüs nedeniyle işyerine kapanma zorunluluğu getirilen bir işletme sahibi devletten ayda 10 bin euro yardım aldığını, ama yetmediğini söylüyordu.
Geçen hafta hayalet çarşıya dönen Kıbrıs Şehitleri’ndeki kapalı restoran, kafe, bilumum yiyecek-içecek yerlerinin önünden geçtikçe o işyerlerinin sahip ve çalışanlarına sabır diledim. Bir mikrop hayatlarını alt üst etmişti. Bazı işyerleri kapanma ve tahliye ilanları asmaya başlamıştı. Böyle belirsiz bir ortamda kim ne kadar dayanabilir ki? Kapanan işyerleriyle birlikte o işyerlerine mal verenler ve o işyerlerinden kira alanlar da önemli gelir kaybına uğruyor. Gelir kaybına uğrayanlar da harcamalarını kısacakları için Kovid-19 yıkımı zincirleme uzayıp gidiyor.

NEFES BORULARI AÇIK KALMALI
Avrupa Birliği liderleri geçen hafta 1.8 trilyon euroluk bütçe üzerinde anlaşırken ekonomiyi canlandıracak yeni önlem kararları da aldılar. Türkiye’de kapanmalardan en fazla etkilenip faaliyetine son veren esnaf sanatkar ve işyeri sayısının 400 bin olduğu belirtiliyor. Aileleriyle birlikte en az 2 milyon kişi. Büyük bir yıkıma uğrayan bu kesimi ayakta tutabilmek için kredi değil, Avrupa’daki gibi geri ödemesiz destek yolları bulmak gerek. Ölmemek için kapanırken yaşamı sürdürecek nefes boruları açık kalmak zorunda. Gelecek 8 ayda hem ölmemek, hem de yaşayabilmek için bundan başka çare yok.

Yazarın Tüm Yazıları