Devekuşu durumları

DEVEKUŞLARI tehlikede çaresiz kaldıkları zaman kafalarını kuma gömüp, popolarını havaya kaldırıp olup bitecekleri görmemeyi tercih eder.

Haberin Devamı

Son zamanlarda yakın çevremde twitter, facebook, what’s up bilumum sosyal medya arkadaşlıklarında giderek artan bir şekilde devekuşu durumları görüyorum.

İnsanlar artık her gün gelen ölüm, acı, şehit haberlerine tahammül edemez hale geldi. Haber programlarında çocuklarını, eşlerini, nişanlılarını kaybedenlerin çığlıkları yükseldikçe utangaç bir şekilde televizyonların sesleri kısılıyor.Milyonlarca kişi ise kendilerini bitmek tükenmek bilmeyen kimin sesi güzel programlarına, dizilere, bilgi yarışması, belgesel ya da filmlere veriyor. Büyük bir ihtimalle çocuklar ölürken, asker, polis şehit cenazeleri kalkarken Türkiye’de toplumun büyük bölümünün internette en fazla soğanın faydalarıyla ilgili haberleri tıklaması bu bıkkınlığın sonucu.

Eğer, bu bir strateji ise yaratılan bıkkınlık ve duyarsızlık ortamı meyvelerini verdi. Artık insanlar büyük bir tehlikenin yaklaşmakta olduğunu bilseler bile ne yapacaklarını bilemedikleri için kafalarını kuma gömüp başlarına geleceklere razı görünüyor.
Bu büyük tehlikenin ise İzmir, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde terör olaylarını yaygınlaştırma çabalarının artacağı olduğunu söylemeye gerek yok. Sonra da bunu bastırma gerekçesiyle Türkiye genelinde daha otoriter rejim uygulaması hiç sürpriz olmayacak.
Dördüncü sanayi devrimi ve İzmir
Ancak bizde bunlar olurken dünya başka bir çağa girdi. Davos’un bu yılki teması Dördüncü Sanayi Devrimi. Üç boyutlu yazıcılarla (3D) insanların evlerinde otomobil dahil akla gelen her şeyi üretebilecekleri bir çağa giriyoruz. Belki de 20-30 yıl sonra Çiğli’de, Kemalpaşa’da, Torbalı’daki organize sanayi sitelerindeki fabrikaların bugünkü üretim biçimlerine hiç ihtiyaç kalmayacak. İşçilik ucuz diye gömlek, otomobil yedek parçası üretimi yaptıran dünya devi markalar Türkiye’ye gelmeyecek, Çin’e gitmeyecek.
İnsanlık tarihinde teknolojik gelişmede bugünkü gibi bir dönem hiç yaşanmadığı belirtiliyor. Nano teknoloji, biyo teknoloji, 3 boyutlu yazıcı, sürücüsüz araç, yapay zeka, robot teknolojisi gibi müthiş buluşlarla başlayan Dördüncü Sanayi Devrimi’nin gelecek 5 yılda 5 milyon kişiyi işsiz bırakması bekleniyor.
Dünyadaki bu değişime ayak uydurma yerine birbirini boğazlayan toplumların ise zaman içinde nasıl yok olduğunu görmek için uzağa gitmeye gerek yok. Yakın tarihte yok olan Osmanlı İmparatorluğu’na bakalım yeter.

Yazarın Tüm Yazıları