Paylaş
Perşembe günü İzmir’de Muharrem İnce mitingine yoğun ve coşkulu katılım, dipten gelenin dalga değil, tsunami olduğu yorumlarına yol açmıştı. Yönetimde kim olursa olsun meydanlara böylesine dökülen kitlelerin isteklerini gözardı edemez. Toplumun tüm kesimleriyle barışık bir yönetim anlayışı olmazsa, dipten gelen bu şiddetteki dalgalar bir sonraki seçimde yanlış yapanları yutar bitirir. Bir de tabii, seçim meydanlarında yapılan vaatlerin yerine getirilmesi var. İzmir için yapılan vaatlerden benim için en heyecan verici olanı, geçen hafta bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da twitterdan paylaştığı İzmir’in teknoloji üssü olması projesiydi. Muhalefetin adayı fizik öğretmeni Muharrem İnce’nin de bilim ve teknolojiye verdiği önemi, seçim kampanyası boyunca her fırsatta dile getirdiğini düşünürsek, kim kazanırsa kazansın bu proje gerçekleşecek. İzmir’e gerçek anlamda çağ atlatacak bir projenin artık hayal olmaktan çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Peki, teknoloji üssü olmak İzmir için ne anlama geliyor? Kısaca özetleyecek olursak; kurulacak teknoloji üssü 10 yıl içinde bilişim, bilgisayar ve elektronik, sağlık bilimleri, elektrikli araçlar, kimya ve kimya malzemeleri alanında faaliyet gösteren 800 firmaya ev sahipliği yapacak. Dünya devi şirketler, yanında orta ve küçük ölçekli firmalar da bu projede yer alacak, tam 1.2 milyar liralık yatırım yapılacak.
İZMİR’E ÇAĞ ATLATACAK İŞGÜCÜ
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle Urla’da tam 9.5 milyon metrekare arazi üzerinde kurulacak teknoloji üssü, 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bir diğer ifadeyle İzmir, bilim adamından mühendisine, teknisyeninden uzman araştırmacılara 40 bin yüksek nitelikli işgücüne kavuşacak. Böyle bir işgücünün İzmir’in kültür ve yaşam standartlarının gelişmesine, entelektüel birikiminin artmasına çok büyük katkılar sağlayacağı açık.
Böyle bir gelişimi daha iyi anlayabilmek için ABD’de hem iklim, hem de yaşam tarzı olarak İzmir’e çok benzeyen San Fransisco’ya bakmak yeter. Bir dönem düzen değişikliğinin simgesi çiçek çocukları, yani hippileriyle ünlü San Fransisco, internet çağının başladığı 90’lı yıllarda dünyayı inanılmaz bir hızla değiştiren teknolojik buluşların merkezi oldu. Urla’da kurulacak Teknoloji Vadisi de San Fransisco’nun hemen yanı başında teknoloji şirketlerinin kümelendiği Silikon Vadisi gibi olacak.
Sonuçta, kim kazanırsa kazansın gerçek kazananın İzmir olacağı yeni bir dönemin eşiğine gelmiş bulunuyoruz.
Gülümseyin
İYİ ki sosyal medya var. Topluma neşe katan en karamsar konularda bile yüzleri güldürmeyi bilen yaratıcı zekalardan sosyal medya sayesinde haberdar oluyoruz. Yıllardır çok ekildiği zaman fiyatları yerlerde sürünüp tarlada kalan, az ekildiği zaman ise altın değerinde olan patates ve soğan bu yıl da fiyat rekorları kırıyor.
Patatesin yüzde 80, beyaz soğan fiyatının yüzde 400, kuru soğanın yüzde 150 arttığı şu günlerde en beğenilen sosyal medya paylaşımlarından birini, soğan ve patatesleri tencereye atma yerine boynuna asan bir kadın, “Baktım fiyatlar aldı başını gidiyor, ben de böyle değerli şeylerden bir gerdanlık yapayım dedim” sözleriyle yaptı.
Paylaş