Computex bahane Taipei şahane!

Computex… Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan ve her yıl ortasında Tayvan’ın başkenti Taipei’de yapılan bu dev fuara yüzlerce teknoloji şirketi katılıyor ve yeni ürünleriyle kullanıcıları buluşturuyor. Kısacası Almanya’nın IFA’sı, ABD’nin CES’i ve hatta İspanya’nın Mobil Dünya Kongresi uzak doğunun Computex’i bir nevi…

Haberin Devamı

Ancak özellikle CES ve Mobil Dünya Kongresi’nde pek çok teknoloji devi ürünlerini halihazırda tanıttığı için Computex’e pek de yeni bir şey kalmadı ve şirketler mevcut ürünlerini uzak doğu bölgesinde yakından görmek isteyen ziyaretçilerle paylaştı. Tayvan merkezli ASUS ise onlarca yeni ürününü bu fuara sakladı. Dünyanın en hızlı ekran kartı Ares III’ten oyun canavarı Steam PC’lere kadar geniş yelpazede ASUS ürünlerini görme şansına sahip olduk.

FUARI BIRAK TAYVAN’A BAK

Ancak bu yazımda fuardan bahsetmekten öte uzak doğu izlenimlerimi sizlerle kısa da olsa paylaşacağım. Tayvan’a gitmek istiyorsanız öncelikle İstanbul’dan doğrudan bu ülkeye uçuş olmadığını söylemeliyim. Bunun dışında Tayvan’ın Türkiye’den vize istediğini ve vize alabilmek için Ankara’ya gitmeniz gerektiğini de hatırlatmama izin verin. Tayvan’a gitmek için ya Bangkok ya da Hong Kong yolunu kullanmanız gerekiyor. Çin’den aktarma yapmayı zaten düşünmeyin; zira Tayvan’ı kendi eyaleti olarak gören Tayvan bu ülkeye ‘iç hatlar’ muamelesi yaptığından Çin vizeniz olmadan Tayvan’a ulaşamazsınız.

İstanbul-Hong Kong arası yaklaşık 11 saat… 2-3 saat gibi de Tayvan uçağını bekledikten sonra yaklaşık 2 saatte Tayvan’a ulaşıyorsunuz. Yani uçak ve havalimanı dahil neredeyse bir gününüz yolda geçiyor. Tayvan’a özellikle bu aylarda gitmeyi düşünüyorsanız yanınıza bol bol tişört, rahat bir pantolon, yağmurluk ve bol iç çamaşırı alın. Ülkede sıcaklık yer yer 35 dereceyi buluyor; ancak işin daha da vahimi ülkede nem çok fazla ve sokağa çıktığınızda üzerinizi sıcak bir katman kaplıyor ve başlıyorsunuz terlemeye…

Taipei’nin en bilinen noktalarından biri Taipei 101 kulesi… İçinde dev bir AVM olduğu kadar Google’ın Tayvan ofisi de bulunuyor. Ülkede hava oldukça kirli ve bazı yerliler bu havadan rahatsız olduğu için maskeyle dolaşıyor. Ülkeye girdiğinizde maskeli birilerini görürseniz, şaşırmayın.

Ulaşım konusunda ülkede pek de sorun yaşamayacağınızı söyleyebilirim. Trafik çilesinden bahsetmek mümkün değil; ayrıca her şey nizamına uygun ülkede. Sırasını bekleyenler, yürüyen merdivende acelesi olanlar için sol kısmın boş bırakılması, motosikletler için trafik ışıklarının hemen önünde bekleme noktasının olması ve dahası kurallara harfiyen uymaları ilk dikkatinizi çekecek noktalardan sadece bir kaçı…

Yemekleri de tipik uzak doğu sofrasından oluşuyor aslında. Ancak ülkede Avrupai restoranlara ve lokantalara da rastlayabilirsiniz. O nedenle uzak doğu sofrasıyla aranız iyi değilse sorun etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları