Paylaş
Nepal’de depremzedelere, Hatay’da Suriyeli göçmenlere yardım eden SosyalBen ve kurucusu Ece’yi tanıyın.
Bir hayatı bulduğu gibi bırakanlar vardır, bir de ona yön verenler. Her memleket ziyaretimde bu ikinci grupta olan gençlerle tanışmak için can atıyorum. Ece, o gençlerden. 4 yıl önce üniversite birinci sınıfta idealist bir öğrenci olarak hayatı değiştirmek istediğini söylemişti bana. Sonradan SosyalBen’e evrilecek etkinliklerinden söz etti. Yıllar itibariyle sürekli irtibat halinde olduk. New York’a gelip bizim üniversitede yaz dersleri aldı. Ve düzenli aralıklarla projelerini bana e-posta ile anlattı. Bugün ben onu anlatacağım.
Lisede bir konferansta sosyal sorumluluk kavramıyla tanışmış Ece. Bu işin nasıl profesyonelce yapılacağını bir ödev olarak tasarlamış. Sonra da liseden 5 arkadaşını ikna edip Şanlıurfa’ya ilk saha çalışmasına gitmiş. Bir haftalık atelye çalışmasının ardından çocuklardaki büyük değişimi görünce de kafasındaki planı hayata geçirmeye karar vermiş.
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji bölümüne 2011 yılında geldiğinde bir taraftan derslere ağırlık vermiş diğer taraftan hayalinin ardına düşmüş. İlk olarak gönüllü sayısını 5’ten 20’ye çıkartmış ve yeniden Şanlıurfa’nın yolunu tutmuş. 2012 yılına gelindiğinde proje SosyalBen ismini alarak TV8’de yayınlanan “Bir Fikrin mi Var?” yarışmasında birinci olunca Ece’nin de ufku Türkiye’yi aşmış. Yarışma sonucunda gönüllüler İngiltere’de diğer uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiler. İngiltere sürecinden sonra SosyalBen gönüllüleri Afrika’ya uzanarak Gambia’da saha çalışmasında bulundu.
Peki SosyalBen nedir, ne işler yapar, neleri mi hedefler? Ece bu soruya şöyle yanıt veriyor: SosyalBen dezavantajlı bölgelerde yaş aralığı 7 ila 13 olan çocuklarımızın kendi sosyal becerilerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini hedefleyen bir sosyal sorumluluk projesidir. Her çocuğun keşfedilmeyi bekleyen bir yanı mutlaka vardır. Bu sebeple, çocukların akademik başarılarının yanı sıra hayatlarının sosyal kısmında da başarılı olmalarının yolunu arar SosyalBen.
Bahçeşehir Üniversitesi desteğiyle başlayan SosyalBen bir süre sonra üniversite sınırlarını aşmış. Bunun üzerine 2013’ün Eylül ayında üniversite dışından gönüllüleri de içine alan SosyalBen Derneği kurulmuş. Çalışmalarını yılda 12 farklı noktada uygulamaya başlayan dernek artık lise ve üniversitelere konuk olarak 50.000’den fazla gence sosyal sorumluluk alanında eğitimler veriyor. İstanbul’da başlayan proje Edirne’den Diyarbakır’a, Amerika’dan Hong Kong’a ve Almanya’dan Makedonya’ya kadar yurtiçi 10, yurtdışı 5 temsilciğindeki 350 gönüllüsü ile çalışmalarına devam ediyor.
Ece’ye gelince. Sosyoloji’yi 3 yılda tamamlayan Ece, bu süre zarfında yüksek lisans programı için başvurduğu Harvard ve Oxford üniversitelerinden başarılarından dolayı kabul aldı. SosyalBen’i bu kadar kısa sürede sıfırdan kuran vizyonun çok daha farklı noktalarda başarılar sağlayacağından kuşkum yok. Hikayesi daha yeni başlıyor.
Paylaş