Paylaş
AK Parti 2015 Hedefi: %47!
AK Parti’nin 2015 seçim hedefi 47 puan bandını yakalamaktır. HDP barajı geçse dahi %47 ve üstü destek alan AK Parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde eder. O halde soru şu: AK Parti bu hedefe ulaşmak için ne yapmalı?
Dindarlık değil kalkınma!
AK Parti’nin neden başarılı olduğunu daha evvel bir yazımda detaylıca anlatmıştım. AK Parti şimdiye kadar girdiği 6 seçimi, 3 referandumu ve bir Cumhurbaşkanlığı seçimini daha dindar olduğu için değil, daha müreffeh bir Türkiye tahayyülü sunduğu için kazandı. Önümüzdeki seçimde de AK Parti seçmenlere daha zengin bir Türkiye umudu verdiği ölçüde başarılı olacaktır.
AK Parti’nin 2015 handikapı!
AK Parti 2015 seçimine iki dezavantajla giriyor: 1) ekonomi kriz belirtileri gösteriyor, 2) parti sözcüsünün kim olduğu muğlak. En son benzer ortamda girilen seçim 2009 yerel seçimleri idi. O seçimde AK Parti ilk defa oy kaybetti ve 2002'den sonra ilk defa 40 puan altına düştü.
Nasıl bir kampanya?
AK Parti’nin yerinde olsam nasıl bir kampanya yapılacağına geçtiğimiz yıl dört ay arayla gerçekleşen iki seçim sonucuna bakarak karar verirdim. AK Parti bu seçimlerden ilkinde (yerel seçim) %44,19 ikincisinde (Cumhurbaşkanlığı) % 51,79 oy aldı. Bu iki seçim arasındaki 8 puanın sırrı ne katılımda ne gidişatta.
İddia edilenin aksine, cumhurbaşkanlığı seçimine katılımda AK Parti seçmeni ile diğer parti seçmenleri arasında ciddi bir fark yok. Cuhmurbaşkanlğı seçiminde muhalefet eçmeni AK Parti seçmeni kadar sandıklardan uzak durdu. İki seçim arasında sonucu etkileyecek çapta ciddi bir ekonomik ya da siyasi kriz de olmadı. O halde nedir bu 8 puanın sırrı?
8 Puanlık Başkanlık farkı!
Son iki seçim arasındaki temel fark seçimlerden birine Erdoğan’ın aday olarak girip başkanlık için oy istemesi, diğerine ise partinn girip adı Erdoğan olmayan adaylara oy istemesi. O halde AK Parti’nin önümüzdeki seçimde 47 puan hedefine ulaşması için yapması gereken 2015 seçimini Erdoğan ve Başkanlık üzerine inşaa etmektir. Bunu yaparken de Erdoğan başkanlığında bir Türkiye’nin daha zengin bir ülke olacağının altını çizmesidir.
Erdoğan ve Başkanlık referandumu!
Eğer AK Parti 2015 genel seçimlerinde Erdoğan’ı tartışmasız parti sözcüzü yapar ve seçimi de bir Başkanlık referandumuna dönüşütürürse, yukarıda ifade ettiğim iki seçim arasında ortaya çıkan 8 puanlık farkın yarısını alsa bile hedefine ulaşmış olacaktır. Burada bir sıkıntı, son dönemde yapılan kamuoyu yoklamalarında seçmenlerin başkanlık sistemine karşı çıkıyor görünmeleridir. Ancak anketlerde soyut başkanlık yerine Erdoğan’ın başkanlığı sorulduğunda oylar yine Erdoğan lehine ciddi bir hareket göstermektedir. Yani soyut olarak başkanlıpa karşı çıkanların bir kısmı Erdoğan’ı başkanlığına göz kırpmaktadır.
AK Parti’nin Önündeki 2 Seçenek!
AK Parti önümüzdeki seçime ya genel seçim havasında Davutoğlu liderliğinde, ya da başkanlık referandumu havasında Erdoğan liderliğinde girecek. AK Parti bu seçeneklerden hangisini tercih eder bilemem elbet. Ancak son iki seçime dayanarak veriye dayalı iddiam şudur: Erdoğan liderliğinde Başkanlık referandumuna dönüşecek 2015 genel seçiminde AK Parti yüzde 50’ye yakın bir oy alacaktır!
AK Parti’nin Muhalefeti-Erdoğan’ın Muhalefeti
Seçim tercih meselesi olduğuna göre, yukarıdaki iddiamın gerçekleşmesi AK Parti’ye olduğu kadar muhalefete de bağlıdır. O halde asıl soru şudur: Başkanlık referandumuna dönüştürülecek bir seçimi muhalefet hangi zeminde karşılayacak? Eğer muhalefet bu seçimi de Erdoğan karşıtlığı üzerine kurar, onun başkanlığına karşı bir kampanya yürütürse 2015 seçiminin sonucu elimizdeki son seçim sonucundan farklı olmayacaktır.
Özetle, AK Parti’nin yerinde olsam önümüzdeki seçim döneminde yeni bir arayışa girmem, risk almam. Bu seçime Erdoğan liderdiğinde girer, başkanlık üzerinden seçimi bir referanduma dönüştürürdüm. AK Parti her referandumda oyların yarısından fazlasını alan bir parti.
Bu yazımda AK Parti’nin yerinde olsam ne yapardım sorusuna yanıt aradım. Yarın CHP sonraki günlerde de MHP ve HDP için ayı soruya yanıt arayacağım.
Paylaş